Bár nem most nyitott, mégsem mindenki ismeri. Hiba. Ha unod a "bocs, most nyitottunk, még nincs étlap"-típusú helyeket, de mégis valami újat keresel, van egy jó hírünk, mert ahogy a lóversenyeken, úgy az éttermek között is van titkos favorit. Szerintünk a legdörzsöltebb bukméker tuti a Gepárd nevét súgná a füledbe, a zsoké Mógor Attila, a bort pedig Bolyki Jani locsolja. Helyre, tétre, befutóra.

Ott figyel a JaniBár még Bíró Lajos is megpróbálta jó szándékúan lebeszélni a tulajdonosokat, hogy a jobb-rosszabb éttermektől zsúfolt Belgrád rakparton új helyet nyissanak, mégis belevágtak. A közeli Irányi utcában sok éve működő boltjuk, a Borszertár népszerűsége láttán arra jutottak, hogy lenne igény egy igényes boros helyre a Fővám tér és a Március 15. tér közelében. Akkor még az volt a terv, hogy egy kötetlen borbárt nyitnak, ahol lehet valamit harapni is.

Aztán jött Bolyki Jani egri borász-életművész-dj és elválaszthatatlan barátja, Ipacs Géza grafikusművész és máris kész volt a nyerő recept: válogatott borok, eredeti design, na meg a név. Bár mindenkinek az volt az első gondolata, hogy "idióta nevű helyre senki nem néz be", Bolyki filozófiája meggyőzte, az élet pedig igazolta őket. "Ha a gepárdon egy kis gombot megnyomok, az egész űrhajó felragyog." A showmesternek sem utolsó Janival és más neves borászokkal egyébként személyesen is találkozhatsz a havonta megrendezett borkóstolók egyikén, ahol egy csomó, a fentihez hasonló életbölcsességgel is gazdagabb lehetsz, így a jókedvet nemcsak az elfogyasztott tetemes mennyiségű bor garantálja.

Biztosan egész nap ezen gondolkoznál, ezért eláruljuk: a Gepárd és Űrhajó egyébként Bolyki roséjának neve, ami a címke után kapta szakmai körökben ismeretes "titkos" nevét, ahogy a Hazug mókus is. Utóbbit egyébként a borász unokahúga a falra vetítette és ecsettel fölfestegette, ez ma az egyszerre vidám és elegáns enteriőr főhelyén látható.Oviban szakácssapka volt a jele...Hogy mégsem "csak" egy borbárban beszélgetünk, az elsősorban a tarcali Andrássy Kúriát és a Csalogány 26-ot megjárt Mógor Attila séf érdeme. Birkózónak készült, de szakács lett belőle: a kitartás a sportolói múltból eredezik, de szakácsversenyen mégsem szeret indulni, ez egyszerűen a személyiségéből fakad. Nem visszahúzódó típus, de nem a versenyen szeretne nyerni, hanem a hétköznapokban.

Attilából ugyanaz az őszinteség árad, mint az ételeiből. Itt nem találsz langusztát mangózselével és aranyporral, de még csak citromfüves borjúpaprikást sem. Egy hús, egy köret, egy szósz. "Inkább a meglévőt, a magyarost, nagymamáink ételeit tegyünk tökéletesebbé, nekem nem kellenek egzotikus fűszerek meg nyolcféle íz egy tányéron." - mondja nevetve.Nem hazug a mókusEz a magabiztosság érződik a konyhán is: az ételek mernek egyszerűek maradni, minden fogás középpontjában a minőségi alapanyagok és a köréjük finoman hangolt, harmonikus ízek állnak. Bár néhány klasszikust állandóan étlapon tartanak, mi a heti ajánlatból választunk és nem bánjuk meg: a mangalica sonka omlós és enyhén füstös, a zöld spárgát pedig kis dióolaj, balzsamecet és a horvát, barrique hordóban érlelt vörösboros tengeri só tesz harmonikus egésszé. A páratlanul friss spárga titka, hogy nem megy át kereskedők kezén, reggelente egyenesen az egyik rokon konyhakertjéből kerül a konyhába.

Ezután karaj steak következik hollandival és friss salátával: az egész fogás - az előzőhöz hasonlóan - egy átgondoltan komponált, könnyű, tavaszi étel. Mintha az egész a borokhoz lenne kitalálva: az előételhez a badacsonyi Válibor2012-es kéknyelűjét választjuk, a karajhoz pedig a pincészet kissé karakteresebb és ásványosabb 2012-es olaszrizlinget, majd belekortyolunk Bolyki 2013-as egri leánykájába is - mindegyik csúszik.

Dorozsmai harcsával folytatjuk, ami nemcsak a vacsora, hanem az este, a nap, a hét megkoronázása is. A jó minőségű harcsának Attila roston ad kis kérget, majd sütőben készíti el tökéletes állagúra. A paprikás szósz és a tiszta ízű, nem uralkodó illatú gomba remekül áll a hal enyhén diós ízeinek. Az egész fogás olyan, mint a konyha: mer egyszerű maradni. Az ételhez a szekszárdi Illyés Kúria 2012-es kadarkáját választjuk.

Végül egy almás pite érkezik: a még meleg, roppanós szélű sütemény nincs agyonédesítve, sőt, az alma még egy kicsit savanykásabb is lehetne, a kísérőként érkező krémtúróval viszont ismét tökéletes az összhang, az egész desszert könnyű, nem tolakodó, nagyon finom lecsengésű, akárcsak a mellé érkező Váli-féle késői olaszrizling, amit maradék cukrai okán akár 3 puttonyos rizlingnek is nevezhetnénk.

Egyszóval, ami Villánynak a Bock Bisztró, az Egernek a Gepárd! Remek konyha, még jobb borok, budai panoráma - szerintünk nem kell több.

A cikket a Gepárd és Űrhajó Borbistro támogatta.

Gepárd és Űrhajó Borbistro (bezárt)
Cím: 1056 Budapest, Belgrád Rakpart 18.