Péntek Franciás jelleg, keleti ízek, svájcisapka és mindig friss péksütemény – ezek a hívószavak a Ritter Perecezde esetében. Kapros-túrós tekercs, sonkás csónak, mákos-ananászos pite, nem csak fehér-, hanem rozs- és teljes kiőrlésű lisztből - két egyetemi óra, vagy találkozó között korgó gyomorral beugrani

egy adag kalóriabombáért

mindenképpen ajánlott.A Skandináv Ház filmklubjában, ahol a filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, tizennegyedikén Niels Arden Oplev (A Tetovált Lány) elgondolkodtató drámáját, a Győzni Fogunkot vetítik majd, mely az 1960-as évek Dániájában játszódik.

A film egyrészt főhajtás a 46 évvel ezelőtt, április 4-én meggyilkolt Martin Luther King előtt, másrészt bátran kijelenthetjük, hogy az iskolás filmek tematikában folytatása, újragondolása Francois Truffaut Négyszáz Csapásának, és jobb, mint a Holt Költők Társasága vagy a Mona Lisa Mosolya.

Ha a természetet ki lehetne fejezni zenével akkor

fLako munkássága állna hozzá a legközelebb.

Hangzása olyan mintha egy

másik dimenzióba

menekülnénk egy

túlnépesedett világ elől. Ebben az eklektikus ütemek,

telt szintetizátorok ,

fortyogó jelek és

kiszámíthatatlan drop-ok világában rejlenek

fLako

stílusjegyei. Ezért is nem meglepő, hogy a Londonban élő és Berlinben nevelkedett művésznek olyan nevek vitték a zenéjét a világban mint

The Gaslamp Killer

vagy

Hudson Mohawke . Jelenleg ő Európa egyik első számú beatmakere, live szettjei az elektronikus zene legjobbjai közé tartoznak teljesen távol a szokásos laptop bambulástól.

2011-ben megjelent “The Mesektet” 30 számból álló albuma akkorát szólt, hogy azóta

folyamatosan turné

és

studió

között ingázik és olyan előadóknak végez

produceri munkát, mint pl.

Fatima , akinek a legutóbbi albumán

kizárólag ő szolgáltatta a beateket. Persze egy ilyen kaliberű alkotónak ez is kevés ezért hozta létre alteregóját,

Dirg Gerner -t, aki egy

modern soul/r&b hangzást

képvisel zenéjében. Most pénteken a

NIGHTDRIVE és a Soundwave fesztivál szervezésében a Toldiban tehetségének mi is tanúi lehetünk.

Ed Keeley

(azaz

DJ Friction ) a

drum 'n' bass

egyik legfontosabb alakja, a műfaj egyik

meghatározó kiadójának, a

Shogun Audionak az alapítója és nem mellesleg egyike a

legtechnikásabb lemezlovasoknak : ha a party úgy kívánja, egyszerre akár

három lemezlejátszót

is bevet a siker érdekében. Ezek tudatában nem csoda, hogy a

BBC Radio 1 dobbasszus-helytartója, aki két ujját mindig a műfaj ütőerén tartja - ki lenne tehát alkalmasabb arra, hogy gyorstalpalót adjon a

Dürlin falai közt a műfajjal még csak ismerkedőknek úgy, hogy közben a "régi motorosoknak" se legyen okuk panaszra?

Alig pár éve, hogy Vito De Luca, vagyis az olasz-belga származású Aeroplane szárnyra kapott kozmikus disco remixeivel (Grace Jones, Friendly Fires, Sebastian Tellier) és saját, melankólikus szintetizátor dallamokon alapuló szépségeivel, mint a

Caramellas vagy a

My Enemy, majd sikeresen landolt a nu-disco és balerica műfaj élvonalában. Debütáló albuma a We Can’t Fly egy igazán mély utazás a már említett balerica világába, Moroder inspirálta discoval fűszerezve. A lemez dalaihoz többek között Breakbot, The Krays és Rex The Dog is készített remixet, de ha ez nem lenne elég, azt is eláruljuk, hogy a Superstar lemezére felkerült egy a Chromeo közreműködésével létrejött track is.

Aeroplane DJ szettjei közben sosem hódol be az aktuális trendeknek, szívesebben megy a saját feje után, megalkotva a tökéletes keveréket a klub, szexi disco és pop-zene között.

Egyedi grúvjai sokkal inkább késztetnek finom fenékriszálásra és táncra, mint csápolós pumpálásra.

Barátok nélkül persze nincs szülinap, így fellép még az ország egyik legizgalmasabb producer párosa a Stamusic, a Sticky Beats bulikból ismert Brandon, a Designer Drums-ból ezúttal Szobahipszter és Moroncsik, és persze a házigazdák, TMX és Fullstereo.

Szombat Fényesebb a láncnál az arany, és kár lenne tagadni, az Il Bacio Caffè kávéjáért még Petőfi is otthagyta volna a Pilvaxot. A helyen a

La Marzocco

új modelljével főzik a

Dél-Amerikából ,

valamint

Etiópiából

és

Kenyából származó kávészemeket, melyek garantálják a forradalmi lendületet. A menü több mint tizenkét pontjából a házilag füstölt pulykás szendvics és a

dulce de leche

krémmel töltött és pekándióval megszórt tartlet

kihagyhatatlan ajánlat, utána pedig érdemes belevetni magunkat az ünnepnapi programáradatba.Fánksütés, előadások, kóstolás és némi duhajkodás egészen hajnalig! Napközben (10.00 - 18.00)

jótékonysági fánkvásár

a

Tunyogi Játszóház Alapítvány javára,

workshopok

a fenntarthatóság és a felelőségvállalás jegyében,

fánkdíszités

neves vendégekkel,

fánkevő verseny

(a nyertes díja egy üveg ital) és persze

tivornya

egészen az első madárszóig.

Szász Attila páratlan kritikai sikert arató

A Berni Követ

című politikai thrillerjeegy alkalommal látható lesz a Puskin moziban. Az eddig csak a televízióban vetített alkotást március 15-én 18.00 órakor vetítik majd. Az '50-es években játszódó film mellé két másik, hasonló tematikájú darab is felkerül a Puskin műsorába az ünnepi hétvégén: pénteken

A Vizsga ,

míg vasárnap a Szabadság - Különjárat tekinthető meg. Érdekesség, hogy mindhárom alkotás forgatókönyvírója Köbli Norbert.Pop-rock, írók, költők és zenészek, zenék és irodalom.

Írás és újraírás. Játék. Március 15. Haza és haladás. Haladás és haza.

A Rájátszás játék a szavakkal és a zenével. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciójában ismert rockzenészek és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián és Szálinger Balázs új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a 30Y, a Kistehén, a Heaven Street Seven és az Óriás frontemberei, dalszerzői pedig megzenésítik a költők verseit.

A március 15-ei Rájátszás koncerten a költők egészen új szerepben mutatkoznak be és hallhatóak lesznek ismert 30Y, Kistehén, Heaven Street Seven és Óriás dalok is. A Rájátszás fellépőihez ezúttal is csatlakozik Sárközy Zoltán zongorista (30Y) és Jancsovics Máté dobos (Kistehén).

Forradalmi ünnepnapokon régóta trend, hogy magyar számokat tolnak a klubokban. Ehhez a hagyományhoz csatlakozik szombaton a Beat On The Brat egy speciális szelekcióval, amelyben helyet kap az Illés, a Piramis, a GM49, az Európa Kiadó és a 4F Club is.A Budapest Brékcsokkerz bemutatja: Villanyhuszárvágás - ha megvan a klasszikussá nemesedett mix, a Csak A Freakre Emlékszem, azért, ha pedig nincs, azért érdemes elmenni erre a speciális estre, ami lényegében egy tudományos-fantasztikus történelmi végjáték tárogatóra.

Az alternatív programok mellett akad persze hivatalos is, megemlékezéssel a Múzeum kertben, családi programokkal a budai Várban és a magyar zászló ünnepélyes felvonásával a Kossuth téren.VasárnapIsmét lesz Art Bazaar a MÜSZI-ben!

A változatos, saját kezűleg készített termékek közül mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt. Legyen az táska, ékszer, egyéb kiegészítő vagy akár könyv, natúrkozmetikum és lakásdekoráció.

Mind egyedi, kézzel készített termék, legkedvezőbb áron, közvetlenül a tervezőtől. A belépés díjtalan.A Food Not Bombs Budapest ezen a hétvégén is akciózik! A társaság szombaton alapanyagokat vásárol, vasárnap pedig jóllakatja a rászorulókat - már tíztől sorba lehet állni az Élesztőben!

Hatodik alkalommal ad helyet a már jól ismert vasárnapi merengős-fejbentáncolós ambient/elektronika/dub estnek, a Lay-Up!-nak a kívül-belül megújult és immár remek audiovizuális adottságokkal bíró Roham Bár. A Dohány és Síp utca sarkán a 60-as években legendás Metro Klubként is ismert komplexum falai közt ezúttal Garden State (aka Petrovszky) ad ízelítőt éteri ambient/elektronika szerzeményeiből live act formájában.

Az est másik vendégének táncosabbik oldalát már biztosan sokan ismeritek, ám a Hairy kollektíva kiváló szelektora, Lay-Up! esten most vasárnap első alkalommal hallható BETA ezúttal a lemeztáskája legmélyéről válogatja a vasárnapi hangulatba illő kedvenc idevágó lemezeit. Az est felvezetésére/levezetésére pedig ezúttal is a két gondnok, Mesterházy Ákos és Bernáth Peti ügyel majd Full Kolor vizuális körítése mellett.