Mint minden népszerű ételnél, a rántott húsnál is ezer ponton lehet elcsúszni. Rágós a hús, száraz és vastag a panír, tocsog az olajban, s még sorolhatnánk. A Bruno & Bruno megoldása többször kipróbált, átgondolt alkotás, ami Székesfehérváron tökéletesedett, hogy most a budapestiek hétköznapjaiba hozzon magyaros ízforradalmat. Eleve elfogultak vagyunk a kortárs konyhával dolgozó magyaros éttermekkel kapcsolatban, mint a Lacikonyha, a Pesti Disznó, a Kistücsök vagy a Kispiac Bisztró, de a Bruno & Bruno átrobogott rajtunk, mint valami gyárból kigördült Alstom metró.

Nem pont arra számítanánk, hogy a Hegyvidék bevásárlóközpont alsó szintjén botlunk bele egy menőétterembe, de a júniusban nyílt Bruno & Bruno el akar válni ettől a közegtől. A vendégek általában nem is nagy bevásárló cekkerrel érkeznek. Az étterem belső designjáról leírhatnánk, hogy nagyon egyszerű és letisztult, de az sokkal fontosabb, hogy egyáltalán nem zavaróan modern. Nincs benne fennhéjázó elitizmus, amitől az ember egy rosszul sikerült, nagy költségvetésű hollywoodi filmben érzi magát, ahol még az akvárium is annyira fancy, hogy a halak csak visszafele tudnak benne úszni. Helyette óriási a belmagasság, ami a fejünk fölé belógatott lámpáknak köszönhetően egyáltalán nem zavaró.

A tulajdonos nem kispályás: Herczeg Zoltán Székesfehérváron már felfuttatta a 67-es éttermet, amire a fővárosi gasztroínyencek is felfigyeltek.

A Bruno az ott már jól bevált receptet folytatja: hagyományos magyar ételek az újszerű konyha módszereivel elkészítve. Erre a feladatra garancia a séf, Kugyela Dávid, aki Angliában és itthon is dolgozott Michelin-csillagos étteremben. A konyhában nem vár el vasszigort, de olyan étel biztosan nem kerül a vendég asztalára, amelyik nem felel meg az ő maximalista igényeinek.

Ezt mi is tanúsíthatjuk, mert már az előétel (hideg kacsamáj almapürével, céklával és zöldsalátával – 2380 Ft és Angus tatár bifsztek marinált erdei gombákkal és lila hagymával – 2580 Ft) után olyan érzésünk volt, mintha XIV. Lajos látna minket vendégül egy háborús fenyegetés után, és a lakomájával éppen arra akarna rávenni minket, hogy ne támadjuk meg Franciaországot.

A főételnél (roséra sült mangalica szűzpecsenye „langyos” lencseraguval) már annyira háborúellenesek voltunk, hogy szívesen szerveztünk volna tüntetést önmagunk ellen, mert a vajként omló hús olyan mártással egészült ki, ami komolyabb fesztivált indított el az ízlelőmirigyeinkben, mint egy háromnapos Tomorrowland.

A Bruno egyik legnagyobb dobása a 67-es étteremből átmentett rántott hús, ami a 2011-es gasztronómiai toplistánkategóriájának győztese volt. A hús Ausztriából érkezik, de itt nincs bécsi szelet, itt fledermaus van: ez a fantázianév a sertés hátsó combjának egy nagyon puha és szaftos részére utal. A fellengzős díj abszolút jogos: az ízletes hús a bundájával homogén elegyet ad, tehát olyan, mintha a sertéscomb és a panko morzsa közös sorsa az lett volna, hogy itt, az uborkasalátás zöld levelekkel egy tányéron találjanak egymásra.

A desszertnél a háborús szándékok helyett szívesebben tárgyaltunk volna szövetségről. Persze nem ingyen, hanem a séf feltétel nélküli szolgálatai ellenében. Mert a túrógombóc „Mont Blanc” tejfölhabbal (1180 Ft) nem csupán valamilyen felvágós elnevezés: a citromos tejfölös habból valóban úgy emelkedik ki az omlós túrós gömb, mintha a franciák felhők közül előbukkanó hegycsúcsát látnánk.

A borválaszték minden igényt kielégít: a balatoni és tokaji borok legjobbjain túl a villányi és szekszárdi régió is elég hangsúlyt kap, de ha nagyon akarjuk, az olasz és a francia vidéknek is adhatunk egy esélyt.

Herczeg Zoltán szeretné, ha a köztudatba szépen lassan beépülne a Bruno & Bruno, mert tapasztalata szerint a budaiak a környéken csak laknak, de nem itt élnek, ami annyit takar, hogy ha hét közben vacsoráznának, inkább a belvárost választják. Ezzel együtt hétvégéken - különösen vasárnap - nagyon forgalmas a hely, ami azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább felfedezik, mennyire jó étterem a Bruno & Bruno.

A tulajdonos hitvallása, hogy nem szabad elfelejtenünk honnan jöttünk, így érdemes a közép-kelet-európai régió ízeivel dolgoznunk, de 2013-ban már nem kell úgy étkeznünk, mint 50 évvel ezelőtt. Éppen ezért olyan ételeket akar adni, amiket otthon nem feltétlenül tud egy átlagember elkészíteni. Ameddig tartani tudják a mostani színvonalat, csak annyit tudunk hozzátenni, hogy: így tovább.

Bruno & Bruno (bezárt)
Cím:

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11-12.