A tudatosan egészségcentrikus táplálkozás szerencsére egyre népszerűbb Budapesten is, ennek jegyében pedig egyre többen szeretnének elhagyni olyan dolgokat, amelyek a tudomány mai állása szerint lehet, hogy mégsem tesznek jót. Az egyik újonnan kikiáltott ellenség a tej, amelynek fogyasztása sokak szerint természetellenes, viszont alternatív megoldások hiányában igencsak nehéz lemondani róla. Erre kínál megoldást a Rózsadomb Centerben nyílt Nomilk, ahol házilag, növényi alapanyagokból készült „tejet” vásárolhatunk.

Egészségügyi pluszpont Budának

A megszállott Pest-rajongóknak is jó okuk lesz ezek után átmenni Budára, sőt a nemes cél érdekében akár a hegymászásra is hajlandóak lesznek mostantól azok, akiknek fontos az égészségük. A RózsadombCenterben néhány hete nyílt meg a Nomilk, amely az állítólag természetellenes és ártalmas tejfogyasztásra kínál alternatívát növényi eredetű alapanyagokból készült italok formájában. Ezekben a szokatlan, de ízletes levekben nincsenek színezékek és tartósítószerek, de ami a legfontosabb, hogy még nyomokban sem tartalmaznak tejet. Szerencsére erre már elég erős kereslet van Budapesten, ugyanis egyre több ember kötelezi el magát a tudatos táplálkozás mellett.A kezdeményezést a paleolit étrend ihlette, de természetesen nem csak az ezt követőkhöz szól ez a különleges üzlet, ahol az egészséges életmód hívei és az állatvédő vegánok is Krőzus kincseivel vetekedő értékekre bukkanhatnak. Ez persze nemcsak különleges italokat jelent, vannak paleo sütemények, szójamentes húsáru, totu (paleo tojástúró), kókuszvirágcukor-szirup és minden más, ami bio.

A tejeskávé-probléma

A szójatej, a rizstej és a mandulatej nem számítanak újdonságnak, a bioboltok polcai roskadoznak ezektől az italoktól, viszont csak kevesen élnek velük rendszeresen. Ez nem a nemtörődömségnek, hanem elsősorban az árcédulákon lévő számoknak tudható be, amelyek még a legelszántabb biorajongókat is padlóra küldik egy-egy jól irányzott ütéssel. Ennek és a kávézók felkészületlenségének eredményeként igencsak nehéz helyzetben vannak azok, akik a városban jövet-menet megkívánnak egy tejeskávét vagy cappucinót.A Nomilkben ilyeneket is kérhetünk, ha nem tisztán akarjuk lehúzni az egyébként rendkívül ízletes tejalternatívakat, amelyek között van rizstej, kókusztej, mandulatej, pisztáciatej, máktej, törökmogyorótej, mogyorótej, lenmagtej, kölestej vagy akár kesudiótej. Ezek mindegyike szűrt vízből, himalájai sóval és némi paleolajjal készül. Ez utóbbi azért kell, hogy krémesebb legyen az ital állaga, ráadásul kiváló OMEGA-3 forrás is.

Árak tekintetében sem annyira ijesztő a helyzet: egy üveg ital ára 500-1000 forint között van, attól függően, hogy miből készül. Az italokat Nomilk logóval ellátott üvegben kaphatjuk meg, amelyeknek ugyan van bérleti díja (200 Ft), de bármikor visszaválthatóak.
A

növényi tejet

egyébként nemcsak meginni lehet, a megfelelő fajtát kiválasztva tökéletesen alkalmazhatjuk főzelékek készítésére vagy bármilyen olyan ételbe, amibe az eredeti recept szerint tejszín vagy tejföl kellene.

NoDe mi is a baj a tejjel?

Az ember az egyetlen olyan állat a Földön, aki más élőlények tejét issza. Ezzel önmagában még talán nem is lenne gond, hiszen rengeteg furcsaságot vagyunk képesek magunkba tömni, viszont ez a különcködés bizonyos tanulmányok szerint sok egészségügyi kockázattal jár. Egyik oka ennek az, hogy a tehén teje tartalmaz egy IGF-1 nevű növekedési hormont, amely természetesen a borjú növekedését hivatott segíteni. Ezzel az elsődleges probléma az, hogy bizonyos kutatások szerint ez a hormon az emberi szervezetben is növekedést serkent, a „jótékony” hatás pedig ugyanúgy vonatkozik a rákos sejtekre is, amik nagyon örülnek a segítségnek.

Emellett még probléma lehet, hogy a szoptatás alatt a teheneknek közel harmincszorosára is nőhet az ösztrogénszintjük, amelyet mi, emberek önként és dalolva magunkhoz veszünk.Az egészségügyi kockázatok mellett természetesen etikai kérdéseket is felvet a tej fogyasztása. Az egyik leghíresebb állatvédő szervezet, a PETA szerint például nem normális, hogy a borjút egynapos korában elszakítják az anyjától, mint ahogy az sem, hogy horrorisztikus körülmények között, méltóságukban megalázva tartják ezeket az állatokat.

NOMILK – Növényi Tejbár és EgészségboltCím: Rózsadomb Center – 1025 Budapest, Törökvész út 89–91. 1. emelet 130-as üzlet.
Facebook