A paleolit táplálkozás az amerikai kontinensen már legalább 10 éve divatban van, nálunk viszont csak az elmúlt 2-3 évben lehetett róla egyre többet hallani. Ha egy ilyen divatos dolgot, ha egy másik divatos dologgal kapcsolunk össze, gyanús, hogy valami jó dolog fog kisülni – úgy tűnik, a Gourmeolit nevű paleolit lakásétterem is telitalálat. Nemrég mi is kipróbáltuk, és egy szuper 5 fogásos vacsorát fogyaszthattunk el úgy, hogy még a vegán igényeinkre is találtak megoldást a házigazdák.

A paleolit étrend

A paleolittáplálkozás egy evolúciós szempontból megközelített étrend, amely tulajdonképpen a paleolitikum, vagyis az őskőkor embere táplálkozásának újrafelfedezése és mai korba ültetése.


A dolog nem elvi alapú, a paleolitdiétán élők csakis egészségügyi szempontokat néznek, hiszen úgy gondolják, hogy a modern nyugati ember étrendje felelős a civilizációs betegségek elterjedéséért és az olyan globális katasztrófákért, mint például az elhízás vagy a tömeges fogszuvasodás. A paleo szerint a mezőgazdaság elterjedésével olyan étrend alakult ki, amelyhez még nem alkalmazkodott az emberi szervezet. Szkeptikusok persze vannak, és sokan úgy gondolják, hogy ha követnénk az őseink táplálkozási szokásait, akkor rovarokat, gyökereket és bogyókat ennénk, és mivel magunknak kellene vadásznunk, hús csak ritkán kerülne az asztalra. A vita még valószínűleg hosszú évekig folytatódni fog.

A paleolit étrend kizárja a következő ételeket: gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok stb.), hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró stb.), tej és tejtermékek, keményítőtartalmú zöldségek (burgonyafélék), növényi olajok (hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin), cukorfélék (répacukor, nádcukor, fruktóz), készételek.


A „de akkor mi marad, ami ehető?” kérdésre a következő a válasz: gyümölcsök, zöldségek, húsok, zsírok, halfélék, tenger gyümölcsei, tojás, olajos magvak/csonthéjas gyümölcsök (mandula, kesudió, török mogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye stb.), hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír), gombák.
Tetőtéri étterem

Ennek a táplálkozásnak a jegyében működik 2013 márciusa óta a Gourmeolit PaleolitLakásétterem, amit egy paleotáplálkozást preferáló, főzni nagyon szerető család csinál a III. kerületi otthonukban. A tetőtéri, tágas lakás tökéletes helyszíne ezeknek a kötetlen, baráti összejöveteleknek, ahol finom ételek és jó borok mellett lehet ismerkedni, beszélgetni és komoly táplálkozási eszmecserét folytatni.


Annak ellenére, hogy mennyire furcsa érzés vadidegenként először belépni mások otthonába, a hangulat meglepően hamar oldódik. Egy gyors körbevezetés és ismerkedés után olyan az egész, mintha egy régi baráthoz érkeztünk volna vendégségbe, és az ember azon kapja magát, hogy percek alatt talál mindenkivel közös témátA mi látogatásunkkor a következő volt a menü: avokádó-, paprika- és tojáskrém paleo ropogóssal, illatos sütőtökkrémleves, erdei gombás saláta apró húsgolyókkal (a vegán változatból a húsgolyó kimaradt), marhaszelet kakukkfüves mártással és zöldségmuffinnal (a vegán változatban szeitán volt lecsóval és krumplival, ami az egyetlen olyan étel volt ma, ami nem felelt meg a paleo elvárásoknak) halloweeni meglepetés torta (a vegánoknak csokimousse körtével). Az ital Bock Villányi merlot 2008, illetve mentás házi limonádé volt.

A mi látogatásunkkor a következő volt a menü: avokádó-, paprika- és tojáskrém paleo ropogóssal, illatos sütőtökkrémleves, erdei gombás saláta apró húsgolyókkal (a vegán változatból a húsgolyó kimaradt), marhaszelet kakukkfüves mártással és zöldségmuffinnal (a vegán változatban szeitán volt lecsóval és krumplival, ami az egyetlen olyan étel volt ma, ami nem felelt meg a paleo elvárásoknak) halloweeni meglepetés torta (a vegánoknak csokimousse körtével). Az ital Bock Villányi merlot 2008, illetve mentás házi limonádé volt.

Minden fogás kreativitásról és a főzés iránti szenvedélyről árulkodott. Az étvágygerjesztő rágcsálnivalókat tökéletes sorrendben követte a többi fogás, és a harmadik tányér ételnél már nem lehetett kétség afelől, hogy itt bizony jól fogunk lakni. És így lett. Az édesség már tényleg csak komoly megpróbáltatások árán ment le, de túl jó volt ahhoz, hogy otthagyjuk.


A tervek szerint…

Egy vacsora ára 7000 Ft/fő, jelentkezni pedig e-mailben vagy Facebookon lehet. Ideális esetben kéthetente kerülnének megrendezésre ilyen vacsorák, de sokszor a jelentkezők létszáma beleszól a tervezésbe. A jelenlegi felállás az: akkor van főzés, ha összegyűlik elég vendég ahhoz, hogy megérje. Hiszen egy ilyen este megszervezése nem olcsó, és nem is könnyű feladat: a családnak a felkészülés egész napos elfoglaltság, amiből gyakran még a gyerekek is kiveszik a részüket. Természetesen számukra ez nem teher, hiszen amúgy is főznének, csak éppen nem ilyen mennyiségben. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.