Bár országszerte egyre inkább érdeklődünk a halak iránt, még mindig nem az igazi, állítják a szakemberek. Ennek számos oka van (körülményesebb beszerzés, kereslet, és a tény, hogy a hal tényleg frissen jó). Ezért is örülünk fokozottan, hogy Budapest új minőségi halazóval bővült: a Lövőház utcában sokak örömére megnyílt a beszédes nevű NEMO Fish & Chips bisztró.

Egy-két éve kifejezetten örömteli trend ütötte fel a fejét Budapesten, és városszerte számos kifejezetten halakra szakosodott bisztró, étterem nyílt. Az egyik leghelyesebb az úttőrőnek számító Halkakas a Veres Pálné utcában, amely kifejezetten a hazai lehetőségekre koncentrál, míg egy-két fokkal elegánsabb verzióban (és tengeri ételekkel kibővülve) tavasszal megnyílt a legfrappánsabban üzletember-találkozóhelynek becézhető bigfish az Andrássy úton. A kedélyes, franciás halbisztrók sorát erősíti a napokban nyílt Nemo Fish & Chips bár is, amelyet illetően Budapest halkedvelő közössége egyöntetűen zsongott.

Így történt, hogy meg sem hirdették a nyitást, sőt tulajdonképpen meg sem nyitottak, csak nyitva hagyták az ajtót, és egyszer csak megtelt a hely. Az egy hétre betervezett készletet is újra kellett rendelni két nap leforgása után. Ez pedig elég jó hír, főként a máris népszerű helynek, másrészt pedig nekünk, hiszen bebizonyosodott, hogy nagy az igény a halbisztrókra.

A név, ahogy korábban már említettük beszédes, nagyon nem is kell túlgondolni, minden nyelven megállja a helyét és asszociációkra sarkall, kinek az animációs film, kinek pedig a Verne-sztori jut róla eszébe. Nem utolsósorban könnyen franchise-olható, ami máris terv a Nemo kapcsán. De maradjunk a pár napja futó elsőnél.

A Lövőház és a Fény utca sarkán található egykori asztalosműhely helyén nyílt halbisztróban nagy a nyüzsgés. Csúcsidőben megesik, hogy fél órát kell várni a rendelt étel elkészülésére, de akinek van egy szabad órája, feltétlenül ajánljuk. Egyrészt mert szép környezetben van, egy picit érezni a budai levegőt, másrészt - és ez nyomósabb érv -, mert jót kapunk jó áron. A ház burgere 1390 forint, ezért speciális, gőzgombóchoz hasonlító, puha kelt tésztában tálalt, remoulade-dal kísért lazacsteaket kínálnak. A legnépszerűbb fogások közé tartozik az erdei gombakrémleves (490/790 ft) és a kis (790 ft), illetve nagy (1090) méretben a pultnál összeállítható saláta a séfek által kifejlesztett dresszingekkel, street food szekcióból pedig a már említett burger, illetve a hely nevében is képviseltetett Fish & Chips (jalapenós-majonézes dresszinggel és édes chilis mártogatóssal).

Apropó, séfek. A Nemo konyháját egy korábban a Nobuban összeszokott páros viszi, a luxusétteremből ismert precizitással és gourmet-sággal. Míg az ételeket kísérő szószokat csupán két hétig tesztelték, a Nemo Tiramisu névre keresztelt édesség egy francia Michelin-csillagos étterem receptjét gondolja tovább. Ez utóbbi egyébként 590 ft. Bár a street food á la carte menü hosszú, és leginkább szépen apránként érdemes végigkóstolni, az izgalmasabb fogások a vacsoraajánlatok alatt futnak. A legérdekesebb a Rák az erdőben című fogás, amelyről sejtelmesen beszélnek, és Hende Szabolcs séf büszkesége. Ez egyébként a legdrágább fogás az étlapon, 4290 ft, ezért azonban maradandó élményt ígérnek.

A Nemo helyes, pince hangulatú alapját Müller Zsófi és Bense Rita arculati-enteriőr munkája egészíti ki újrafelhasznált, natúrpácolt faelemekkel, fehér fallal és itt-ott tengerkék színű festéssel. Sommelier segítségével válogatott Balaton-felvidéki kistermelői borokat kínálnak, 100% Arabica kávéval, valamint csapolt rosé habzóborral, ki hogy szereti. A Nemo mindent egybevetve Buda(pest) új megkerülhetetlen helye, ha igazán jót szeretne enni az ember akár nappal, akár vacsoraidőben. Egy szerelemgyerek, ahol mindenki halfanatikus. És egy tematikus helynél így is kell ezt, visszamegyünk!