A reggeli étkezés a legfontosabb, tartják a szakemberek és a bölcsek. Minden bizonnyal igazuk is van, így valóban érdemes megfogadni az egyik legnehezebben kivitelezhetőnek tűnő tanácsot, és leülni egy kicsit egy kávé, újság, szendvics mellé. Budapesten sorra nyílnak a jobbnál jobb reggelizők, így felkerekedtünk, hogy ezúttal egy szokatlanul impozáns környezetben teszteljük a reggeli kínálatot. Kávé, croissant, Baltazár a Várban, jó reggelt kívánunk!

Kilátás kávé mellé

A Budai Vár vitathatatlanul a város egyik legszebb része. Előkelően történelmi, kedves, macskaköves, turistás környék, ahová az itt lakókon és a romantikázókon kívül különösebben nem jár az őshonos pesti ember. Az ideérkező külföldi látogatók, a helyszín különlegessége, valamint az itt található vendéglátóipari egységek (példának okáért: Arany Kaviár, Alabárdos, 21, Pest-Buda, CaféMiró) pozíciói miatt a várnegyed kéz a kézben jár az exkluzivitással. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, hozzátesz a városképhez. Helyi lakosként ezért különösen jó hír, ha pont egy ilyen környezetben reggelizhet lazán az ember.

A Baltazár Budapest ZsidaiRoy legújabb, másfél hónappal ezelőtt megnyílt szerelemgyereke, aminek elsődleges szexepilje, hogy a Hadtörténeti Múzeum mellett van, a csapat korábbi éttermeihez híven (ÉS bisztró, Pest-Buda, 21 Étterem, Spíler) játékos enteriőr jellemzi, nem utolsósorban pedig a város egyik legjobb séfjének emlegetett LitauszkyZsolt felel a gasztronómiáért. Reggeltől vacsoráig. Reggelitesztünket megelőzően így tulajdonképpen nem különösebben féltünk.

A Baltazár ötlete ugyanis értékelendő: jót jó áron és szép környezetben kínál reggel fél nyolctól fél tizenegyig. Bár a Bécsi Kaputól két sarokra eső étterem-bisztróban a reggelizés élménye valószínűsíthetően alkalmi eseménynek számít majd - hiszen nem minden nap tud felszaladni az ember egy jó kávéra reggel nyolckor, munka előtt -, kellemes hír, hogy ha ezt megtettük, feszengésmentes városnézésben lehet részünk, amikor csak erre látogatunk. Egy jó reggeli pedig csodákra képes.

A Baltazár á la carte reggeliket kínál olyan klasszikus fogásokat háziasítva, mint a croque madame (1240 Ft), a lágytojás (190 Ft/db), a ham and eggs (820 Ft), az eggs benedict (1240 Ft), az omlett (három választható feltéttel a kért mennyiségben, személyre szabhatóan külön szarvasgombával vagy mangalica sonkával), a friss croissant (380 Ft), a francia sajttál (2240 Ft), a bécsi virsli (1060 Ft) vagy épp müzli joghurttal és szárított gyümölccsel (940 Ft). Franciásan kérhetünk croissant-t kétféle lekvárral és vajjal, kávéval, illetve frissen facsart narancslével (ez utóbbit a fogásokhoz képest magasabb áron kínálják, egy pohár 990 Ft). Akit pedig az impozánsabb környezet némi exkluzivitásra ihlet, bátran válassza a ház kacsamájpástétomát, nem fog mellényúlni vele.

A tesztünket követően beigazolódtak előzetes gyanúink, így mindent összefoglalva, Litauszki Zsoltnál reggelizni legalább egyszer érdemes, a különleges helyszín miatt pedig olyan, mintha helyi lakosként is elutazna az ember, kiszakadva a körutak tengelyéből, miközben tíz perc alatt megközelíthető tömegközlekedéssel a Deákról.