A kellemesen trendi és kozmopolita hangulatú, ám a magyar konyha iránt abszolút elkötelezett Budapest Bisztrót már korábban is bemutattuk. Ezúttal abból az apropóból kell említést tennünk róla, hogy továbbfejlesztgették a tökéletes harmóniát a nagyvárosi, fiatalos atmoszféra és az autentikus hazai ételek között, minek következtében a magyar gasztronómia egy újabb sarkkövével bővítették kínálatukat: itt a megreformált Töki Pompos!

Eredeti recept, éttermi színvonalMostanában gyakran aposztrofálják a kenyérlángos vagy langalló néven is futó, hagyományos paraszti ételünket autentikus „magyar streetfoodként”. Kirakodó vásárokban, vagy csak úgy a Belvárosban sétálva lépten-nyomon belefutunk az illatával messziről csábító, ismét reneszánszát élő finomságba. Kevesen tudják azonban, hogy az igazi, nagybetűs Töki Pompos – ez az gazdag, tejfölös-burgonyás kelt tészta – egy magyar család saját, kétszáz éves receptje alapján készül.

Villányi Csaba étteremvezető és a Budapest Bisztró ezt a sokgenerációs tudást vette alapul, éppen csak annyi reformot hozzáadva az eredeti recepthez és elkészítési módhoz, amennyivel streetfoodból a magyaros bisztró koncepciójába illeszthető, magas színvonalú főétellé varázsolhatták a Töki Pompost.

Egy hónapos folyamatos kísérletezés után pedig megszületett a tizenkét különböző ízvilágú és feltétezésű finomságot számláló választék. Az alap természetesen közös, csak a felépítmény variálódik a kreatív fantázia szárnyalása mentén. A kiindulásként szolgáló kelt tésztát első lépésben a megszokottnál valamivel vékonyabbra (1-1,5 cm-esre) nyújtják a könnyebb és elegánsabb fogyaszthatóság kedvéért, majd a megfelelő hőfokon elősütik. Ezután következik a feltétezés, s vele a variálhatóság izgalma. Egy dolog azonban szinte minden felhasznált alapanyagban közös: tradicionális magyar kézműves termékeket válogattak össze, hogy a Töki Pompos ebben is büszkén megkülönböztesse magát a legtipikusabb riválistól, az olaszok pizzájától, vagy bármely másik nemzet lepénykenyérrel operáló, hagyományos ételétől.

Reform és hagyomány kettőseÍgy született meg a tizenkétféle Töki Pomposból három tradicionális és kilenc megreformált változat. A leghagyományosabbnak a tejfölös alapúak számítanak, ezekre kerülhet lilahagyma, császárszalonna, juhtúró, és füstölt vagy pannónia sajt. Ám ha az autentikus tejfölös vonalról kissé elkalandoznánk, akkor sem olaszos paradicsomszósszal megkent kenyérlángosokra kell számítanunk! A reform Pomposokhoz arányaiban kissé a paradicsom felé eltolt, magyaros lecsópürét készítenek császárszalonnás-hagymás alappal, ahogyan bármelyikünk nagymamája tenné odahaza. A helyben készült lecsót azután thermomixer technikával finom, egyenletes textúrájú krémmé homogenizálják, s ezzel kenik meg a tésztaalapokat.

Innentől kezdve pedig csak győzzünk válogatni az ínycsiklandó kombinációk között! A mangalicasonkás favoritra például közvetlenül tálalás előtt érkezik néhány szelet érlelt, szárított sonka, a klasszikus „sonkás-gombás” itt minőségi pápai sonkával és vargányával készül, a Budapest-verzió pedig a Budapest módra készített marhasteak adaptálása Töki Pomposra lecsóval, paprika- és paradicsomkarikákkal, ízletes marhafartővel és szeletekre vágott pecsenyekacsamájjal. Kedves kakukktojása a felhozatalnak az egyetlen, kissé mediterrán ihletésre megkomponált rákos Pompos, melyre a lecsópüré fölé jó marék koktélrák, friss chili és ruccola kerül. A vegetáriánusok barátja, a négysajtos változat viszont már hű marad a magyar kulináriához a felhasznált magyar trappistával, füstölt sajttal, pannóniával és kézműves, snidlinges kecskesajttal.

Az éttermi színvonalú Töki Pompos pedig úgy tűnik, minden változatban hódít a külföldi és a magyar vendégek között egyaránt. Az egy-egy gyors ebédre beülők gyakran kérik elvitelre is a finomságot – ami nem csoda, ugyanis méreténél, a feltétezés gazdagságánál és az alaptészta rendkívül tartalmas voltánál fogva egy szép adag Pompos akárkin kifogna az ebédszünetben.
Cím:

1054 Budapest, Vécsey utca 3.
Elérhetőség:
+36 1 783 0788
Facebook