A Belváros virágzó vigalmi negyedében a szórakozóhelyek mellett a gasztronómia is erős állásokkal rendelkezik – gondoljunk csak a Bors leveseire, a Spíler burgereire, a Macesz Huszár autentikus zsidó ételeire, vagy a távol-keleti ízekkel csábító Kis Parázsra és Absolut Pho-re. Mostantól a japán gasztronómia ékköve, a sushi sem hiányzik a kulináris térképről, hála a Klauzál téri Sushi Express Budapestnek.

Nomen est omenA júniusi nyitás óta a Sushi Express Budapest pontosan azt teljesíti, amit nevében ígér: gyorsan és egyszerűen juttat friss sushihoz a magyar főváros szívében. A hangsúly a helyben, a kiszolgáló pulton túl, a szemünk előtt készülő kis makikon és nigiriken van, egyértelműen ők itt a főszereplők, mindenfajta plusz körítéstől mentesen. A rizs, hal, zöldségek és nori gondosan összeállított harmóniája mindennél előrevalóbb. Nincsenek hangulatkeltő belsőépítészeti elemek, sem keleti zene az (ál)orientális hangulat megteremtésére, csupán végtelenül egyszerű és a praktikumra koncentráló belső kialakítás, két asztal a galérián a helyben fogyasztóknak, és persze középen az üvegpult, no meg mögötte a lázas munka és a folyamatosan készülő újabb sushik. Utóbbiból következik, hogy az üzlethelyiségben állandó és autentikus halszag terjeng.

Japánból Budapestre, szeretettelA tizenötféle választható sushi minden alkotóeleme egyenesen Japánból érkezik az eredetiség és a valódi minőség jegyében, erre gondosan odafigyelnek, ugyanakkor a Sushi Express fontos sajátossága, hogy igyekeznek a tradicionális japán falatkákat kissé hozzáigazítani a helyi igényekhez. Afféle missziós elszántsággal kínálják a hagyományos sushikat, miközben figyelembe veszik a műfajjal még csak barátkozók speciális helyzetét is – nem véletlen, hogy gyakran olyan sushi-újoncok is betérnek, és elégedetten távoznak, akik itt kóstolnak bele először ebbe a világba. A tizenöt különböző, változatosan összeállított makin és nagirin túl – a helyben, frissen készülő finomságok újabb nagy előnyeként – képesek a vendég kérése alapján saját változatokat is rögtönözni.

Általában persze a világszerte jól ismert verziók a legnépszerűbbek – minden, ami füstölt lazacos! –, de nagyon kedvelt a lazacos-fetás-snidlinges-uborkás maki és az avokádóval turbózott kombinációk is. A tulajdonos elmondása alapján ugyanakkor a kínálat minden darabjára van igény, egyesek kimondottan a vegetariánus tekercseket keresik, mások a jó minőségű vörös tonhalért és rákért érkeznek. A sushikon kívül salátákat is kaphatunk, melyek a folyamatos fejlesztésnek és a szezonalitásnak köszönhetően változatosak, ízvilágukban viszont mindig passzolnak a kínálat gerincét alkotó falatkákhoz.

Bár a Sushi Expressnél virágzik a házhozszállítás műfaja is (120 forintos egységáron rendelhetünk otthonra bármilyen sushit), ha azonban találunk helyet a tenyérnyi helyiségben és a helyben fogyasztást választjuk, egyszerű, ám célratörő és ízléses tálalásban kapjuk magunk elé a kis tekercseket. Evőpálcika természetesen van, a gyakorlottak magától értetődő módon nyúlnak utána, de használata nem elvárás, itt örömmel vezetik be az abszolút kezdőket is a sushi élvezetének világába.

Cím:

1072 Budapest, Klauzál tér 14.
Facebook