A Margitutcakilenc épp olyan egyszerű és keresetlen, ahogy azt a neve is sugallja. Barátságos, emberközeli és meglepően sokoldalú közösségi tér a Rózsadomb lábánál. Vagy ahogyan saját ars poeticájában áll: a nagybetűs Hely, mely egyszerre bolt, termelői piac, kávézó, szabadtéri találkahely, kulturális befogadótér, avagy egy talpalatnyi zöld placc, amolyan mindenki kertje. Mikor mire van szükségünk.

Kert a deszkák mögöttA Margiutcakilenc – bár nevéből adódóan a lokációja egyértelmű és könnyen megjegyezhető – mégis olyan szerényen bújik meg két ház között, hogy ha magunkba mélyedve kaptatunk fel a nevezett utcán a macskaköveket róva, könnyen lehet, hogy észrevétlenül haladunk el mellette. Ha viszont egy kicsit figyelmesek vagyunk és kíváncsian bámészkodunk be a kapun, akkor a megőrzött eredeti utcafronti homlokzaton túl átalakított és fiatalosan felújított belső teret találunk. A régi épület falainak legnagyobb részét lebontották, a helyükre pedig nyitott, faszerkezetű terasz került. Ilyen módon a placc félig fedett, félig pedig nyitott, úgyhogy napozásra is alkalmat ad, és szükség esetén az eső elől is van hová menekülni. Az egyik oldalon, a belső falnál büfé működik, amelynek kedves színfoltja a saját kemence.

Mikor mire vágyunkA hétközben is egész nap folyamatosan működő vendéglátó egység mellé időnként kézműves alkotók, hétvégén bolha- és termelői piacosok is kitelepülnek, esténként pedig kulturális eseményeket, vetítést, alternatív színházi előadást és ezerféle más rendezvényt tartanak. A szervezők a tervek szerint alkotóműhelyeket, workshopokat és változatos tematikájú előadásokat is szeretnének rendszeresíteni a kertben, amelyek elsődleges célja egy visszatérő törzsközönség kialakítása – a lehetőségek, elképzelések, programtervek pedig innentől az ő igényeik szerint alakíthatók. Márpedig a Margit utca 9-es száma alatt a hely szelleme valószínűleg már önmagában is képes állandó rajongókat, visszajáró „kertelőket” toborozni.

Hűtött dinnye kapható!A hely sokszínűségében az a jó, hogy az ember nem feltétlenül tudhatja előre, hogy mi vár rá a deszkakapuk mögött. A bolt állandó, ám a készlet folyamatosan változik, a virágpalánták helyére kézműves ékszerek kerülnek, azokat pedig bioszörpök váltják fel. A szezonalitásra és az egyszerű, ám nagyszerű ötletekre semmiképpen nem lehet panasz: ebben a harmincfokos kánikulában például kit ne csábítana a jól behűtött dinnye gondolata? A kert pihenőnapja a hétfő, ekkor zárva tartanak, a többi hétköznapon viszont tíz órától van kapunyitás, este pedig rendszerint szolid zenés-táncos hellyé avanzsálnak – a szomszédok nyugalmának érdekében szigorúan csak 22 óráig. Hétvégén általában korábban indul a zsongás, az őstermelők a vérbeli piaci hangulathoz illően már reggel nyolc órakor megjelennek, vasárnaponként a délelőtt későbbi óráiban pedig gyakran érkeznek melléjük bolhapiacosok is a kínálatot színesítendő.

A Margitutcakilenc még viszonylag fiatal jelenségnek számít a bel-budai nyüzsgésben, időnként üresjáratok is vannak a kert életében, úgyhogy a híradásaikat mindenképpen érdemes figyelemmel követni, hogy tudjuk, miről nem szabad lemaradnunk, és mikor kell betoppannunk, hogy belekóstolhassunk ennek az egyedi és első látásra is nagyon szerethető helynek a valódi hangulatába.