Az elmúlt hetekben a média a bécsi Leopold Múzeum férfiaktokat bemutató kiállításától volt hangos. Olyan nagy viharokat kavaró, s ezáltal közönségvonzó híreket lehetett hallani, mint hogy a tárlat meztelenül is látogatható, mely körülmény a műalkotások megszemléléséhez ugyan nem ad semmiféle többletet, ám a botrányérzékeny média egyből a szárnyára kaphatja, hogy messzire juttassa a kiállítás hírét. Így jutott el a rendhagyó bécsi kulturális esemény híre hozzánk is, amellyel azonban a Ludwig Múzeum hétvégén megnyitott tárlata semmilyen kapcsolatban nem áll. A budapesti Meztelen férfi a linzi Lentos Museum társkiállítása.

A kiállítás kurátorai hangsúlyozták, hogy nem a linzi kiállítás hazai bemutatásáról van szó, még csak nem is annak egy variációja, esetleg töredéke került Budapestre, hanem mindkét tárlat közös munka eredménye. A kurátorok együtt dolgozták ki a koncepciót, melyet aztán mindkét ország múzeuma a saját érdeklődésének és arculatának megfelelően szabott át. A kiállítás a Ludwig Múzeumtól megszokott módon XX. századi és főként kortárs műalkotásokat mutat be.

A provokatív cím mögött egy alaposan átgondolt művészet- és társadalomtörténeti probléma húzódik. A kiállítás a férfi szerepének problematizálódását, ábrázolási konvencióinak változását veszi górcső alá tematikus szekciókban, melyekkel számos oldalról igyekeznek megvilágítani ugyanazokat a kérdéseket festményeken, fotókon, rajzokon, installációkon és mozgóképi anyagokon keresztül. A kiállítás tág spektrumot fog át, egyszerre gondolkozik a női és férfi test ábrázolásának különbözőségéről és hasonlóságáról, a vágyról, a feminista elméletek „női tekintetéről”, valamint a modern testépítésről. Így kerülhet egyazon kiállítótérbe Pablo Picasso, Halász Károly és Louise Bourgeois művei egy Arnold Schwarzeneggert ábrázoló fotóval. A Ludwig Múzeum kurátorai – a linzi tárlattól eltérően – a témát ráadásul kimondottan a közép-európai régióra „hangolták”, hogy a térség jelentős, ám gyakran háttérbe szoruló művészeit is beemeljék a képzőművészeti diskurzusba.

A kiállítás címének sejtetései ellenére a Meztelen férfi esetében távolról sem a szexualitás áll előtérben. Az alkotások ezen vetülete nem nyomakodik zavaróan és szájbarágósan előre, hanem helyet ad a művészetről és a férfi alakjának tradícióiról, a férfiszerep megváltozásáról való gondolkodásnak, miközben maga a szexualitás folyamatosan, az első kiállított alkotástól az utolsóig ott húzódik meg a háttérben – jogosan, hiszen mindent meghatároz és mindenre hatással van.
A meztelen férfi (2013. március 23. – június 30.)Ludwig Múzeum
Nyitva tartás: kedd: 10:00-20:00, szerda-vasárnap: 10:00-18:00, hétfőn zárva
Teljes árú jegy:

2300 Ft / fő