Ha mediterrán jellegű étterem nyílik a városban, mindig az a kérdés merül fel bennünk legelőször, hogy vajon képes lesz-e az adott hely tengerpart, sós víz, napfény és bronzos bőrű felszolgálás hiányában is legalább egy falatnyit visszaadni a déli életérzésből. Megfelelő alapanyagok híján, éppen az említett hátrányból kiindulva, esélye sincsen a különböző próbálkozásoknak, amit az Apáczai Csere János utcában található Divin Porcello tökéletesen felismert, és szem előtt tartva a kockázat lehetőségét, gasztronómiai missziót indított. A zászlóra pár szó került, de ezek mindegyike vastagon és aláhúzva: a sonka, hideg, fesztelen és barátságos kifejezések például szerepelnek rajta.

Hideg misszió

Nálunk egyelőre kuriózum az olyan déltől éjfélig nyitva tartó bár, ahol szinte kizárólag hideg fogásokat lehet kapni. Az ilyesmire fogékony magyar közönség egy része már alig várta, a másikkal még meg kell szerettetni az ilyen jellegű vendéglátóhelyeket - ami nem kis feladat. Viszont annál izgalmasabb és kellemesebb a folyamat, az eddigi sikereknek pedig együtt örülnek a helyet megálmodó és üzemeltető magyar, olasz, illetve spanyol gasztro-szakértők.

A fő cél, hogy legyen szó ebédről, aperitivóról, vacsoráról, vagy buli előtt-utániról, az emberek betérjenek a Divin Porcello-ba, és bátran kóstoljanak a tizenöt féle sonkán túl, egyéb hideg ínyencségeket is. A logóból következtetni ér: a disznó a lényeg. Egyébként pedig csipegetni és jól lakni is lehet a három meleg ételt leszámítva hideg-, leginkább, de nem kizárólag húsos kínálatból.Választék van, fogyasztáskényszer nincsA három nemzet ízeit hideg formában kínáló bárnak az is sajátja, hogy a variációk lehetősége már majdnem önmagában kulináris élményt nyújt. Azaz például különböző tálakat is kérhetünk magyar, olasz, spanyol vagy vegyesen összeválogatott sonkákkal, szalámikkal, sajttal és zöldségekkel megrakva. Ezek két fő részére bőségesen elég ételt tartalmaznak, és átlagosan 3000 Ft-ba kerülnek. Gyakran kérnek kóstolókat a kíváncsiskodók, vagyis választanak egy-egy típusú hideg sonkából a tányérra. Ez fél- (900 Ft) és egész adagban (kb. 1500 Ft) is lehetséges.

Ami gyakran állandó elem az asztaloknál – a kis kóstoló falatkák, olívabogyó és friss kenyér mellett – az a minőségi bor, illetve a kínálatra vonatkozó, részleteket feszegető kérdések. Mitől sós, édes vagy éppen dió ízű a sonka? Miért kell vastagra vágni a spanyol változatot és hajszál vékonyra az Etyeki Sonkamester kincseit? Milyen sajt illik a szalámi mellé; és mit válasszunk italozás előtt? Ilyen és ezeknél még sokkal cifrább részletekre is kíváncsiak a fogyasztáskényszer alól felszabadult vendégek, így nem csoda, hogy a személyzetnek folyamatosan képeznie kell magát.

Határtalan minőségA Divin Porcello minőség alapján szűr: amiből ország határon túlról kell hozni a legjobbat, azt onnan szerzi meg, amiből a hazai is csúcs, azt népszerűsíti a külföldi vendégek körében is. Ennek mentén az ételeket tekintve hangsúlyosabb az olasz és a spanyol ág, a borok soraiban viszont kiemelkedő az ország különböző területeiről származó fajtákból összeállított választék.

A minőség a programokat, illetve tematikus esteket tekintve abszolút elsőbbséget élvez a mennyiséghez képest; havi egy különlegesebb éjszakát terveznek a jövőben is. Legközelebb Valentin-napi est lesz, arra viszont bármelyik napon lehetőség van, hogy az ételekkel kapcsolatos előadásokkal, kóstolókkal tarkított vacsorákat szervezzünk ide, létszámtól függetlenül.

A misszió akkor lesz sikeres, ha az érdeklődő vendégek beleszeretnek a helybe, a hideg gasztronómiára vonatkozó kérdések pedig a látogatók számával egyenes arányban gyarapodnak majd.