Vészterhes időket él a fővárosi vendéglátás, a hagyományos kocsmák ötlettelenül küszködnek és igyekeznek egyre olcsóbbak lenni, odavetve magukat a válságdepressziónak. Pedig a mentő ötletek az utcán hevernek.

A Köztelek utcai Skanzen a becsületkasszás elven működő Zacc helyén nyílt februárban, és papíron továbbra sem kocsma, hisz egy utcára néző magánlakásban működik. Ezért aztán a dohányzási tilalom sem vonatkozik rá – ez adja a hely egyik létokát: ez egy Közösségi Dohányzóhely. A falakon a Dohánymúzeum gyűjteménye, poszterek, dobozok láthatóak.

A pulton pedig kifelé fordított sörcsapok, melyekből a vendégek csapolnak. A sör árát egy dobozban gyűjtik annak, aki csapra verette a hordót, pénztár, kassza, hagyományos értelemben vett pult nem létezik. Itt csak egy futárszolgálattól lehet rendelni sört, meg mást is, de nem kell aggódni, ezek a futárok nagyon gyorsak.

Eddig elég eredeti a koncepció, az viszont meglepő, hogy ez az első kocsma Budapesten, ahol csak magyar kézműves sört csapolnak (ez több szempontból nem igaz: egyrészt néha itt is van Soproni Démonból kevert instant radler, másrészt a szomszédban található Kaltenbergben is csak Kaltenberget csapolnak).

A csobánkai Fekete Bárány, ez a selymes, szénfekete, csokoládés ale, mindig csapon van, ahogy állandó szereplő a fóti Keserű Méz is. A Budapesten alig egy-két helyen csapolt 6,2%-os hopláger titka, hogy leveles komló van benne, azaz a komlótoboz abban a formában kerül bele, ahogy azt a természet megalkotta. A teremtés nagyvonalú, a Keserű Mézbe annyi komló jutott, hogy kiugrik belőle és beleharap a fogyasztó arcába.

Más csapokon változik a kínálat, állandó vendég a félbarna Dupla Köleses, és más csobánkai sörök, mint pl. a Bitter, ami egy könnyű, gyümölcsös angol ale, klasszikus, végtelenségig iható kocsmasör.
Még több kézműves-sör kocsmát Budapestre!
Skanzenklub1092 Budapest, Köztelek utca 4/a
Facebook