Az itthon egyre népszerűbb, színvonalas francia gasztronómia mellett a provence-i hangulat is belopta magát az utóbbi időben a magyarok szívébe. Nem csoda hát, hogy a vadonatúj francia cukrászda, a La Praline októberi nyitása óta máris rengeteg rajongót szerzett magának.

Buda szívében, a XII. kerületi Apor Vilmos térnél található Hegyvidék Központ földszintjén alakította ki a szándék szerint rusztikus, provence-i hangulatot idéző helyiségét a cukrászda, oly módon, hogy az utcáról közvetlenül is lehetőségünk legyen belépni, ha esetleg nem kívánunk a bevásárlóközpont forgatagának részévé válni.

A belső tér kialakításának kezdeti hiányosságait és kissé barátságtalanul nagy üvegfelületeket ellensúlyozzák a kedves és mosolygós felszolgálóhölgyek, akik előzékenyen igazítanak el bennünket az omlós péksütemények és a pazar cukrászműremekek között.

A Stephane Gerphagnon vezette, autentikusan francia La Praline ugyanis egyszerre kínál finom és tartalmas reggelit, no meg igazán különleges desszertélményt. Vérbeli reggelizőhelyként a klasszikus vonalat képviselő pékáruk és remek kenyerek mellé rendelhető, saját kávéjukból készülő cappuccino is igazán kiadós adag, tökéletes napindító energialöket. Nem csak reggel érdemes azonban betérni, hiszen itt a vitrin mögött sorakozó összes cukrászsütemény rendelkezik azzal a kis csavarral, amitől a puszta piskóta, csokoládékrém vagy gyümölcs-mousse egyedülálló kulináris élménnyé válik.Általában jellemzőek a könnyű, friss ízek, valamint az egzotikus és a jól ismert, ám új kontextusba helyezett gyümölcsök dominanciája. Az Éden fantázianévre hallgató kreálmány alapízét például a mangó és passion fruit ötletes párosítása adja, igazán légiessé pedig a vékony réteg tojásfehérjehab teszi.

A habkönnyű költemények mellett viszont, ahol a műfaj megkívánja, a markáns és tömény anyaghasználattól sem riadnak vissza! A tenyérnyi linzerkosárkában megbújó karamellás csokoládétorta első ránézésre kimondottan kicsinek tűnik. A csalóka látszat azonban egy hihetetlenül sűrű, tömény, nagyon csokis, nagyon karamellás tortácskát rejt, aminek elfogyasztása a legedzettebb édesszájúaknak is kihívást jelenthet.

Rajongjunk hát akár a könnyű, gyümölcsös ízekért, akár az anyagerős, nehéz süteményekért, vagy legyünk a franciás romantika jegyében a macaron szerelmesei, a La Praline-ben biztosan megtaláljuk a számításainkat. Az pedig mindig külön öröm, ha újabb igényes reggelizőhely nyílik a városban!