Minden egy bloggal kezdődött... Pontosabban egy fiatal lánnyal, aki Avignonban szakácstanoncnak állt, és erről blog formájában be is számolt. A provence-i ízekről és életérzésről viszont nem elég olvasni, azt látni, tapintani, szagolni, egyszóval érezni kell! A Bistro 181-ben jártunk.

Minden egy jó borral kezdődik...

Két barátnő egyszer Provence-ban egy kellemes este, húst sütögetve, egy palack francia bort kortyolgatva, azt kérdezte egymástól: „Hogyan lehetne megfogalmazni, hogy milyen is az a provence-i életérzés? … Hát, pont ilyen!” – mondták összenevetve. Az egyik lány Neubauer Judit volt, aki azóta hazatérve, megvalósította álmát, és egy cseppnyi Franciaországot csempészett be a főváros VII. kerületébe.Avignon és a 181-es számJudit már számít az első kérdésre: miért pont Bistro 181? Nevetve vallja be, mindenkinek ez az első kérdése. A magyarázat pedig pofon egyszerű: egyrészt ezen a néven indult el annak idején a blog, másrészt Avignonban a 181-es házszám alatt lakott. A blog máig működik, a Bistroban azonban a leírtak mind kézzelfoghatóvá is válnak.Elrejtett Provence

Az Izabella utca hangulata ugyan korántsem idézi a provence-i levendulatáblákat, a bisztróba belépve viszont rögtön úgy érezzük, már jó helyen járunk. Stílusos fa bútorok, egy régi kredenc a sarokban, zöldséges rekeszek egy franciaországi piacról, és számos tárgy, amiknek mind-mind történetük van. Belépve nem azt érezzük, hogy egy étterembe tévedtünk be, hanem sokkal inkább úgy, hogy Judithoz jöttünk látogatóba. A házigazda kis csapattal dolgozik, de ha ő maga épp nem a konyhában kever-kavar, a vendégekhez intéz kedves szavakat, elmagyarázza mi micsoda.Látunk, választunk és kóstolunkAz étlap egyszerű, kézzel írt papírlap. A kezünkbe fogjuk, nézegetjük, mégsem marad bennem hiányérzet. Kedves, meleg, egyszerű; mint maga Judit is. Ebben a kis bisztóban nincs helye túlzó, mázas dolgoknak. A figyelem felkeltésére éppen elég, ha végigolvassuk az étlapot.
A kínálat meglehetősen szűkös: 3 előétel, 2 leves, 6 főétel és 2-3 féle desszert közül választhatunk. Judit elismeri, hogy ez talán sokaknak kevésnek tűnik, de mint mondja, neki az ételek minősége a legfontosabb, ezért inkább kevesebb ételt készítenek, viszont azokat minden nap frissen, sőt minden nap a piacon vásárolt friss alapanyagokból.A citromtorta története

Az árak miatt sem kell aggódnunk, vékonyabb pénztárcával sem fogunk éhesen távozni! És hogy mit kell kötelező jelleggel kipróbálni? Igazából mindent, de ha ennél kevesebbre vágynánk, akkor: a Kacsamell carpacciot (1300 Ft), a Hirtelensült csirkemájat vegyes salátával és desszertnek a Világ legfinomabb citromtortáját (700 Ft). Az ételek mellé választhatunk magyar és francia borokat, de a levendulás limonádét és a bodzapezsgőt is vétek lenne kihagyni. A vacsora mellé pedig a citromtorta történetét mindenképp kérjük, az ajándékba jár. Annyit elárulunk Franciaország és egy „angyali jelenés” szerepel benne!

Bistro 181 (bezárt) Cím: 1075 Budapest, Izabella utca 36-38.