Ipari méretű szórakoztató komplexummal bővül a hatodik kerület - mialatt ezt írjuk és olvassuk, a Hegedű utca 3. zárt kapui mögött szorgosan folynak a munkálatok, az egykori Tűzraktér helyén nyílik az iSKOLA.

Multifunkcionális tér a Hegedű utcábanAkárhogy is nézzük, kényes téma ez az elején. A helyszínen 2008 májusa óta üzemelő Tűzrakteret 2011 tavaszán költöztette ki a Terézvárosi Önkormányzat. Azóta kiírtak egy pályázatot, az október végére elkészülő iSKOLA ötletgazdái-kivitelezői pedig tavaly decemberében nyerték el azt. Az egykori általános iskola épülete négyemeletes és több mint 3500 m²alapterületű, sok-sok zuggal, és alapvetően egy erős közösségi érzéssel, így kíváncsian várjuk, hogy a nagy volumenű beruházás elkészültével milyen lesz pontosan az új szórakozóhely.

Mitől iskola az iSKOLA?Kezdjük a névnél. Az Apple termékekre hajazó írásmód a régi és az új viszonyát hivatott szimbolizálni, az intelligens digitális készülekeket és az analóg mindig szép nosztalgiáját.

Az alapkoncepció szerint a vendéglátó egységekkel extrásított közösségi tér a hetvenes-nyolcvanas évek iskoláinak látványát igyekszik visszahozni F. Kovács Attila Kossuth-díjas látvány-és díszlettervező vezetésével, akinek neve elsősorban a Terror Háza kapcsán lehet ismerős. A különböző helységek elnevezései is mind ezt igyekeznek alátámasztani, így a színházterem például a tornaterem becenévre hallgat, a kávézó presszó, a menza étkezde, a föld alatti táncos rész pedig pinceklub a régi időket idézve. És akkor menjünk is szépen sorba, hogy mi minden lesz a térben, mert hely szerencsére van.

Mit hol?Ha belépsz a kapun, és éhes vagy, balra érdemes fordulnod, itt lesz ugyanis a vendéglő, a hetvenes évek végéről szalasztott iskolai padokkal, táblával, krétával és első osztálynak megfelelően kerekedő betűkkel írt neon felírattal. A konyha alapvetően fúziós magyaros lesz, havonta egy vendégnemzet gasztrokultúrájával megspékelve az étlapon. Napközben menüs, később pedig á la carte falatozós hely lesz. Gyakorlatilag innen nyílik - még mindig bal oldalon -, egy lépcső segítségével a pinceklub, ahova elsősorban táncos esteket terveznek a szocialista realizmus késői korszakát idéző helységben.

Ha átsétálunk az udvaron, a jobb oldali szárnyban egy tejbár várja majd friss kiflivel, kakaóval az itt olvasó, dolgozó, reggeliző-tízóraizó közönséget. A tejcsárda érdekessége, ha leszáll az este, nyolc órától átalakul tapasos borbárrá. A bár felett ruhatár, valószínűleg később kis hostel, műhelyek/műtermek, rendezvényterem, még egy szinttel feljebb pedig tetováló szalon lesz. A korábbi színpadi tér is kap egy kis kozmetikázást és ennek keretében egy komplett (oldalt üvegablakos) tetőt, ami járható lesz. Így gyakorlatilag a belső udvar egy nagy része fedett térré válik.

Mire számíthatunk?A hét elején alapvetően színházi estekre, stand-up comedy-re, előadásokra, a hét második felében pedig klasszikusan koncertes, dj-s, hajnalig eltartó szórakoztató vonalra. Emellett pedig vasárnapra hangolt gyerekprogramokkal, biopiaccal - akárcsak a Szimplában - és vásárokkal várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyó közönséget. Az iSKOLA nem fog kitűnni áraiban a környék helyeitől, így szól mindazoknak, akik szeretnek a kerületben mozogni, és szívesen fogyaszanak egy-két fröccsöt, vagy éppen hármat.

A Czikora Gergő és Kovács 'Panda' Zsolt által vezényelt iSKOLA október 25-én nyit a tervek szerint, legalább egy hétig, ahogy azt illik. Kíváncsian várjuk.