Az idei Pálinka Fesztiválhoz dukált a jó idő, úgyhogy használjuk ki, amíg ilyen is marad! Azt nem kell indokolni, hogy az őszi napsütésnek miért adunk jó pontot, a Pálinka Fesztivál pedig a megszokottan csodás környezet mellett, a kínálat és a fellépők miatt érdemelte ezt ki. Bár levonás a mexikói vendég portékák miatt sem jár, de továbbra is az alkoholos hungarikumért érdemes kimenni a fesztiválra. Már azon túl, hogy élő zene és sült kolbász társaságában támaszkodhatunk a Vár falának.

Pálinkából áll a bál

Az év utolsó nagy Várbéli fesztiválja a legkeményebb. Főként attól lesz erős – a Panyolaik, Ördögiek, Hírösök és társaik mellett-, hogy a kiállítóktól pont azt kapjuk, amire számítunk. Már nem várunk el ingyenes kóstolókat, alacsony árakat, „csak” minőségi standokat, udvarias kiszolgálást, különlegességeket, pálinka világra vonatkozó információkat és barátságos közeget. Utóbbiért persze tehetünk, ha már eleve jó társaságal érkezünk; a többi viszont jó, ha benne van a belépőben. Benne van, amár az első napon elégedetten konstatál az Irie Maffián bugizó közönség is.Szemtelen, jó, pálinkákVannak ismétlődő standok arra az esetre, ha valamelyik főzde párlataiba beleszeretnénk, és feltűnésmentesen válnánk törzsvendéggé. Az egyik nagy kedvenc a Szemtelen stand, ami minden korosztálynak nyújt egy kis rosszaságot különböző mértékű alkoholtartalommal.
A szeszek, sajtok, mézek, lekvárok és pálinka bonbonok bűvöletét idén két színpad kínálata teszi izgalmassá. Az Irie Maffia már az első napon szerepelt, szombaton pedig többek közt a FolkFree, illetve a Corruptivo Collectivo is zenélnek. Ha a vasárnap a mi napunk, akkor a Hot Jazz Banddel és Zsédával is találkozhatunk majd.
Mi a helyzet kolbász fronton?

A beígért falatnyi Dél-Amerika tényleg pici, és valóban vannak finom falatok, de chili con carne ide vagy oda a kolbászos stand abszolút sokkal csábítóbb. Az viszont tény, hogy a tequilához sokkal jobban illik egy csirkés burito például. Apropó tequila! Bár egy-egy kézségesebb stand után könnyen belátjuk majd, hogy pálinka fogyasztás terén is van még mit tanulnunk, idén a dél-amerikai kedvencről is sokat tanulhatunk.
Leginkább mégis azt érdemes tesztelni: hogy fér meg egy gyomorban a jó öreg pálinkával.