Tavaly májusban volt az első, ezennel pedig harmadik alkalommal jelentkezik a Főzdefeszt a Palotanegyed legszebb terein. Június 1. és 3. között legálisan, mi több önkormányzati ajánlással ihatunk a Mikszáth- és a Szabó Ervin tér, valamint a kettőt összekötő, Krúdy Gyula utca közterein! Műanyagpohár, huszonegy kézműves sörfőzde, sátrak, trabi, lelkesedés: forradalom?

Egy korty forradalomJózsefváros Önkormányzata az előző sörfesztiválokon tanusított érdeklődésért cserébe idén is összetrombitálta a házisörfőzés legjobbjait. A sörivók lelkesedése ugyanis túlmutat a Főzdefeszten, tavaly május óta kisebb magyar sörforradalom zajlik. Számos új sör született, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni. A pesti kocsmák pedig azon törik a fejüket, hogyan tehetnék csapra a kézműves söröket. A rendezvényen összesen huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, vagy régi receptjeinek felturbózott változatát. A közönség érdeklődését a az idei újdonságok, például a zöldalmás Golden Ale-vel vagy épp a dombóvári fügés Kissler-rel igyekeznek fentartani.Durvulás

Az idei fesztivál legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták a házi sörfőzést, a legelszántabb készítők megszállták a nagyobb főzdéket, és náluk főzték meg a söröket. „Extrém, felháborító, izgalmas, brutális és gyönyörű” sörök ezek, amit néhol a beszédes név is tükröz. Így a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t is, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc. A legvadabb sörforradalmárok pedig akár a Hara’Punk kibelezett trabantjából is kérhetik a Papap O’Hara nevű, erősen komlózott sötétbarna sörét. Nyomulnak a brit-, cseh-, szlovák-, illetve német sörök is, az idei legdrágább italt pedig a 13%-os Tokaji Aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27 képviseli.Sörkorcsolya gálaA sörgasztronómia az októberi Főzdefeszt Antisznob Sörvacsora óta létező kifejezéssé avanzsált. A Zappa, a Blues Kocsma, a Leonardo, a Darshan, a Don Leone és a Nostro is külön sörös menüvel készül a jeles napokra. Komlós truffel és helyben füstölt pisztráng például biztosan szerepelnek majd az étlapok valamelyikén. A sörös zenék szakértői közül az utcazenészeken túl, bemutatkozik az első internetes Sörrádió is. A programokat pedig a Beer-Bike-ozás színesíti majd. A sörgála zsűrije: mindazok, akik iszik. Szavazzatok a sörökre, illetve a standokra, és ne feledjétek, hogy bármilyen laza is a fesztivál, itt valójában forradalom zajlik.