Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a húsleves-rántott hús kombináció csak nálunk hasít, pedig Japánban is népeledelnek számít mindkettő. A decemberben nyílt Nebuta a japán gasztronómiának ezt az általunk is jól ismert, nagyon szerethető ágát hozza el nekünk - természetesen keleti köntösben.

Decemberben, az ünnepi őrület kellős közepén, csendben nyitott meg a Nebuta nevű japán étterem a Nyugati téren. A projekt előkészítését az alapítók nem bízták a véletlenre, a Nebutát előfutára, a Kobuta japános vacsoraestjein tesztelhettük.

A japán gasztronómiáról elsőre általában a sushi ugrik be mindenkinek, ez viszont az a fogás, amivel a Nebutában biztosan nem fogunk találkozni. Helyette a japán gasztronómia két másik nagy kedvencét, a rament és a katsu-t helyezték fókuszba, némi előétellel és gyozával megtámogatva. A szigetország gasztronómiája sokat merít más országok kulináris hagyományaiból - a térség egyik legnagyobb hódítójaként az elfoglalt területek ételeit is hazavitték, de japános precizitással azonnal át is dolgozták.

Hogy a húslevest mikor, hol szerették meg, és hogyan lett a japán mindennapok része, az a mai napig viták tárgyát övezi, de tény, hogy a sushi mellett ma a ramen az egyik legnépszerűbb japán étel. A katsu pedig - amelynek "nagymamája" a vasárnapok koronázatlan királynője, a rántott hús - éppen meghódítja a világot.

A Nebuta koncepciója pofonegyszerű: minőségi alapanyagokból, kis választékkal, gyors kiszolgálás mellett vezetik be a japán gasztronómiába a vendégeket, mindezt úgy, hogy ha egy japán turistacsoport téved be, ők is elégedettek legyenek azzal, ami a tányérukon van.

A belső tér világos és letisztult, ahogy az egy japán gyorsétteremhez illik, sokat segít ezen az üvegfal, amin keresztül a Nyugati térre látunk. A rendelés a pultnál történik, de a választott ételeket kihozzák az asztalunkhoz, miután elkészültek. Közben pedig, ha éppen ehhez van kedvünk, egy nagy üvegablakon keresztül figyelhetjük, hogy mi zajlik a konyhában. Bár a kiszolgálásnak és a lendületes tempónak köszönhetően gyorsétteremmel van dolgunk, az ételek jellege megkívánja a hosszas előkészítést, ezért a fogások a Kobuta konyháján készülnek, és 80%-ban készen kerülnek át a Nebutába, ahol az utolsó simításokat végzik el rajtuk.

Az étlap egyszerű, rövid, elsőre mégis okozhat némi fejtörést a japán neveknek köszönhetően. Semi a la carte választhatunk - vagyis az előételek és a desszertek külön vannak, de a főételeket kombinálva tudjuk megrendelni. A hangsúly a ramenen és a katsun van, és bár összesen kétféle ételről van szó, ezeket 8 különböző változatban kérhetjük, unalomról tehát szó sincs.

Előétel fronton 3 lehetőségünk van: szójaszószos shitake gomba (690 Ft) mini padlizsán miso szósszal (990 Ft) vagy gyoza, amiből mi a mangalicásat (890 Ft) választottuk. A gyozát először pirítják, majd párolják, aztán tálalás előtt ismét rápirítanak, így a végeredmény egyszerre roppanós kívül, és szaftos belül. A másik két előétel amolyan amuse bouche - a padlizsánt a lágyabb levesek elé ajánljuk, még a shitake az erős szójaszósz miatt a markánsabb ízű ételek előőrseként teljesít jól.

A már említett ramenből 4 típus van az étlapon, és két méretben kérhetjük. A nagy ramenből a legolcsóbb 2980 Ft, míg a legdrágább 3190, van csirke-kacsa-, sertés- és zöldség alapléből, só, szójaszósz vagy miso fűszerezéssel. Ha inkább a rántott hús a favoritunk, abból is van választék: a 20 dekás adagok mellé káposztasaláta, miso leves és rizs is jár. A beregi csirkéből készült katsu 2990 Ft, a sertésszűz 4690 Ft, míg az eredeti ton katsu, vagyis a hosszúkarajból készült változat 3290 Ft. És vannak a kombinációk is, az úgynevezett set-ek, amelyekben mindenből jut egy kicsi.

Mi a nebuta set-ben kis rament és 12 dkg-s katsu-t kapunk, míg a kokeshi set egy könnyedebb opció, egy kis rament és 5 db gyozát tartalmaz. Mi a nebuta setből választottuk a dashival bolondított rament; a tiszta ízű, lágy, forró lében bőven van a házi készítésű ramen tésztából, emellett pedig baconnel és remegősre főzött főtt tojással is feldobják. Bár a leves nem tűnik nagy adagnak, a bő kézzel mért belevalók miatt abszolút laktat. A katsuból a csirkés változatot kértük (set-ben 3090 Ft) és rögtön világossá is vált, hogy mi a különbség egy szimpla rántott hús és a japán technika között. A húst először is szuvidálják, majd pankómorzsával duplán panírozzák - az eredmény egy egybefüggő, roppanós, aranyszínű panír szuperszaftos hússal.

A ramen és katsu mellett van még az étlapon egy adaptált japán fogás, mégpedig a curry. Az indiai vagy thai curryvel ellentétben a japán változat íze sokkal lazább, kevésbé fűszeres, és nem rizzsel, hanem a ramenban lévőhöz hasonló tésztával tálalják. Az eredmény egy melegítő, lazán fűszeres tésztaétel vastag szafttal - hidegben igazi telitalálat -, amit csirkével (2390 Ft) mangalicával (2590 Ft) vagy rákkal (3290 Ft) kérhetünk.

A főételek után madártejjel (890 Ft) vagy szilvás gyozával (890 Ft) juttathatunk némi cukrot a szervezetünkbe.

A madártej extrán krémes és formabontó, téglalap alakú, lágy tojáshab úszkál a tetején, a gyoza pedig cukormentes besztercei szilvalekvárral van töltve, kissé fanyar, igazi téli desszert.