Mindig érdekes kérdés, hogy vajon saját berkein belül mely épületeket tartja a legjobbnak az építész szakma, és melyek azok, amelyeket a többé-kevésbé laikusok és szakmán kívüliek a szívükbe zárnak. Idén nagy hangsúly volt a szociális érzékenységen és fenntarthatóságon, de a döntős épületek széles skálán mozognak mind funkciójukat, mind a beruházások méretét illetően is: a hatalmas egyetemi campustól az óvodáig, zarándokhelytől lakótelepi közösségi térig mutatjuk a jelölteket.

Az idei 15. jubileumi Média Építészeti Díja döntőseit – azt az 5 megvalósult épületet és 5 tervet, amelyek közül kikerülnek a győztesek a november 8-i gálán – 130 beküldött pályamunka közül választotta ki a nemzetközi előzsűri. Az Építészfórum kezdeményezésére létrejött díj ma már a szakma egyik legfontosabb és rangosabb eseménye, hiszen azon különleges alkalmak egyike, amikor lehetőség nyílik arra, hogy a kortárs építészet eredményei nagy nyilvánosságot kapjanak olyan körökben is, ahol korábban az építészetről, épített környezetről való közös gondolkodás nem volt jellemző, és a közönségszavazásoknak hála széles rétegek véleményt is nyilváníthatnak. 

Az épület kategóriadöntősei között ott találjuk a MOME campusának harmadik, a 3h Építésziroda tervezte befejező ütemét. Ennek keretében MOME Master néven megújult az egykori szocreál főépület és a műemléki Gondűző villa, valamint három új épületet is emeltek, ezek a BA képzésnek otthont adó MOME BASE és a Tudásközpont, azaz a MOME UP, valamint az egész campus szívét adó MOME GROUND. 

A sok tekintetben építészetileg is formabontó campus kapcsán az előzsűri kiemelte, hogy a közösségi terek, találkozási pontok kialakításával hogyan segítik szinte észrevétlenül a diákok kapcsolati hálójának épülését, a szakok és szakmák közötti átjárást, valamint hangsúlyozták a campus nyitottságát is, hiszen a Zugligeti út felé nincs kerítés, a tizenötezer négyzetméteres kert mindenki számára látogatható.

Maradva még Budapest határain belül, a döntősök között van az Archikon egy újabb óvodája is. Korábbi – egy elejtett óriás gyerekjátékra hasonlító – Meséskert passzívház óvodájuk is már hatalmas közönségkedvenc volt, de a szintén XIII. kerületi Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése is méltán került az idei döntősök közé. Az épületre pillantva nem ez ugrik be, ha valaki „panelovit” emleget, pedig az építészek a meglévő panelépület egy jelentős részét megtartották, bejáratott pozitív aspektusaival együtt, erre kezdtek el építkezni a mai kor kihívásainak és igényeinek megfelelően. Az Építészfórum részletes épületleírásában kiemeli, milyen fontos, hogy a vizuális és építészeti nevelés egészen kiskorban elindul már magával az épülettel.

Elhagyva a fővárost, a döntős épületek között szerepel még a Gutowski Robert tervezte Alsószentiváni Fátimai Szűzanya zarándokhelye, amelynek nagyszerűsége éppen egyszerűségében van, minimalista kialakítása összhangban van a környező természettel és szakrális funkciójával. 

A salgótarjáni Beszterce tér lakóközösségek közösen tervezett felújítása (vezető tervezők: Holló Mátyás (indelab), Baróthy Anna (S39 Hybrid Design), Madarász Dóra (Landspect) jól példázza, hogy milyen az, amikor tényleg az ott lakók igényei szerint alakul ki az új köztér: az utak a kitaposott „átvágásokat” követik, de helyet kapott edzőpálya, és két játszótér is a kisebbeknek és nagyobbaknak, és az idősebb korosztály is megpihenhet. 

Az ötödik döntős épület a kolozsvári Nadasan 2. családi ház, melynek vezető tervezője Péterffy Miklós. A kisméretű telek maximális és ötletes kihasználása, és a minőségi megoldások révén méltán indul ez az épület is a díjért. 

A terv kategóriában is hasonlóan változatos jelölteket találunk, Krizsó Bernadett Szociális bérlakások társasháza a Józsefvárosban munkája a Magdolna negyedbe is jelentkező szociális és lakhatási problémákat orvosolná, Mártha Anna Ételszínház Kisvárdán terve a termelői piac funkcióját gondolja újra, Tóth Tünde Roma Inkubátor Liget az átmeneti lakhatás és integráció kérdését járja körbe, Tábi Sára a Jászberényi Strand- és Termálfürdő fejlesztése lehetséges bővítésével foglalkozott, míg a Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs tervezte Budakalász magja az Árpád-kori templomrom formabontó újragondolása.