A belváros egyik legszebb és különlegesebb épülete 2019 tavaszán ötévnyi felújítás után luxushotelként nyitott újra. A korábban üzletekkel teli, majd elhagyatottan álló passzázs a városi felfedezők kedvenc helyszíne volt – így érthető, hogy a leggyakrabban feltett kérdés a felújítás kapcsán az volt, hogy mi lesz itt, szabadon látogatható és bejárható marad-e. A hotel megnyitása után a recepció és a lobbi mellett egy étterem és bár nyílt az üvegkupolák alatt, amit most ki is kipróbáltunk.

Az épület 2014-re elég rossz állapotba került, jelentős része elhagyatottan, üresen állt, a passzázs egykori csillogó üvegkupolájának – bár még mindig legyűgöző volt – régi fénye igencsak megkopott. 

A felújítási munkálatok öt évvel ezelőtt indultak, az Archikon építészstúdió ekkor készítette el az első terveket, 2019 májusában pedig a Schmahl Henrik által tervezett, 1912-13-ban átadott Belvárosi Takarékpénztár egykori épületében megnyílt szálloda a Hyatt „The Unbound Collection by Hyatt” brand részeként, a Mellow Mood Hotels üzemeltetésében tárta ki kapuit. 

A felújítás előtt félhomályos átjáró most szinte ragyog, a két hatalmas kupolát darabjaira szedve tisztították meg és helyezték vissza a restaurátorok. A Ferenciek tere felé néző elektroüveg mennyezet Magyarországon egészen biztosan, de feltehetően világszerte egyedülálló különleges formájával.

Ez alatt található a Párisi Passage Café & Brasserie étterem, az impresszív itallapon több oldalon át válogathatunk a rövidek közül, de napközben inkább a tonik, limonádé és kávékínálat, no meg a sütemények felé fordult az érdeklődésünk. Elöljáróban leszögeznénk, hogy az árakat belvárosi mércével nézzük, biztos találunk olcsóbb helyeket, de ilyen mesés környezetet nem nagyon. 

Egy klasszikus limonádét 1590 forintért ihatunk, míg a különböző tonikokat 1490 forintért.

Kávéból az espresso 980 forint, a flat white 1450, a különböző alkoholos variánsok pedig 3000 forinttól indulnak. Mocktailok (alkoholmentes koktél) terén is erős a kínálat, a Hibiscus Fizz (grapefruit, hibiszkusz, bazsalikom, lime-szóda) vagy a Passion Fashion (maracuja, valencia narancs, vad feketeribizli, lime, orgeat) ára 2800 forint körül mozog. 

Ha inkább a sütemények hoznak lázba valakit, akkor 6-7-féle közül választhat minimum, mi a somlói galuskát kóstoltuk, aminek az ízei és az állaga is pont megfelelő volt, valamint a helyszín inspirálta a csokis Párizsi kockát, ami szintén nem okozott csalódást. 

Egy kis üldögélés után pedig átsétálhatunk az udvaron a Petőfi Sándor utca felé, amit amúgy szabadon bárki megtehet, gyönyönyörködve a századfordulós eleganciában.