Hűvösvölgy határában, a budai zöldben, a Petneházy Club Hotel éttermében nyitott új helyet Rudits Károly. Rudits neve pedig garancia a minőségi vendéglátásra, hiszen olyan helyek köthetőek hozzá, mint a Lou Lou vagy a Vár: a Speiz.

Új helye leginkább erős, színvonalas bisztró rövid, letisztult étlappal, kiváló borokkal és magas minőségű alapanyagokkal, amihez képest az árak egyáltalán nem tűntek kirívónak. 

"Innovatív, modern, közérthető konyhát akartunk létrehozni elérhető áron. A Mili más, mint a Lou Lou volt, a fine diningot nem lehet kihozni a város határába, de azért a gyökereikben hasonlítanak egymásra. Ide, Hűvösvölgy szélére egy biztosabb, egyszerűbb világot kellett teremteni" - mondja Rudits Károly. "A Mili az Amelie név becézett formája. Egyszer valaki azt mondta, hogy egy étteremnek akkor van jó neve, ha könnyű kimondani, hogy oda megyünk. Megyünk a Mili-be - szerintem jól hangzik, így kapta a nevét."

Ehhez az üzenethez illeszkedik a belső enteriőr is, a rusztikus gerendák, pasztell színek, középen egy nagy, 12 személyes, faktoriális asztal, alatta kényelmes, otthonos perzsaszőnyeggel. Nyári kirándulás után pihentető és elegáns, téli túra után otthonos és melegítő. 

Az étlap nem hosszú, összesen 21 tétel van rajta előételekkel és desszertekkel együtt. Az előételek inkább nemzetközi, míg a főételek a klasszikusabb, magyaros vonalról jönnek - de még akkor is van bennük egy csipetnyi franciás könnyedség, ha éppenséggel körömpörköltes bruscettáról  (1800 Ft) van szó.

Az említett előétel amúgy elképesztően jó, egy szeletnyi zsírban úszó, ízes mennyország. A lepárolt körmöt teljesen kicsontozzák, sült hagymával összekeverik, tálalás előtt pedig lepirítják. Kovászos kenyérrel, házi marinált hagymával és francia bébiuborkával tálalják. "A cornichornhoz csak a franciák értenek" - mondja a tulajdonos.

A füstölt pisztráng mentás borsópürével, gránátalmával és endíviával (2950 ft) igazi üdítő előétel - a pisztráng Tahi-ból jön, helyben füstölik, nem tolakodó, nem túlzó, és remekül harmonizál a borsópüré frissességével és az endívia fanyar kecsességével. 

A főételek közül egy nemzetközibb fogást - serpenyőben pirított kacsamell, édesburgonya püré, pak choi, narancsos jus (3600 ft) és egy magyaros klasszikust, nyári kapros töltött káposzta (2900 ft) kóstoltunk. 

A kacsa elsőre téli ételnek tűnt, főleg naranccsal és édesburgonyával, de a püré könnyed, a jus pedig frissítő volt - bizonyítva, hogy a télen népszerű alapanyagok tökéletesen illeszkednek egy nyárias fogáshoz, különösen, ha köret fő része egy roppanós, karakteres pak choi. 

A nyári töltött káposzta egy Bácskában népszerű, tájjellegű étel, ami a klasszikus, vastag, rántásos kolozsvári társához képest jóval könnyedebb, hiszen édes káposztával, gerslivel és rengeteg kaporral készül. 

Desszertnek megint csak egy hazai kedvencet, a mákos nudlit (1500 ft) választottunk. A nudlit is nyáriasítják - friss málnával, eperrel, ribizlivel, amarena meggyel és pár csepp tejföllel. A pár csepp tejterméknek külön története van: Rudits Károly kezdő éveiben a felszolgálók mindig tejföllel ették a mákos tésztát, hogy ebédszünet után azonnal vissza állhassanak dolgozni, és ne kelljen még egy körben fogat is mosni a délutáni műszak előtt.