Jó dolog a fesztiválozás, és van is belőlük jó pár Budapesten és az országban is. Jól járnak a szolgáltatók, jól járnak a vendégek, egyvalami azonban nem: ez pedig a környezet.

Egy háromnapos gasztronómiai vagy zenei fesztivál szemetének 60-70%-a az eldobható műanyagpoharakból tevődik össze, ami hatalmas terhelést jelent a környezetnek. Ezt teljes mértékben ki lehetne váltani, ha betétdíjasak és visszaválthatóak lennének a poharak, de az elmúlt években tett próbálkozások (re-pohár) arra mutattak rá, hogy túl nagy logisztikát és odafigyelést igényel egy ilyen rendszer ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen.

Megoldás lehet még a kukoricakeményítőből készült, lebomló PLA-pohár, -tányér és -evőeszköz, amelyek képesek lebomlani. Külföldön már nagy divatja van az ilyesminek, például az ausztriai Nova Rock és a belga Tomorrowland is műanyagmentes, ami annyit tesz, hogy a poharak vagy betétdíjasak, vagy PLA bioműanyagból készülnek.

Ennek persze a legtöbb országban, így nálunk is számos akadály áll ennek útjába, és az elsődleges természetesen az anyagi ok. Míg a hagyományos műanyag korsó 7 Ft, a PLA-termék 24-30 Ft-ba kerül, és jelentős lehet a különbség, ha mondjuk 1500 fröccsöt eladnak egy este. A vendéglátósok legtöbbször a szponzortól eleve megkapják az emblémával ellátott poharakat, és ott van még a tény, hogy a bioműanyagból készült termékek csak ipari körülmények között tudnak lebomlani, ezért a szétválogatásukat és az elszállításukat is meg kell valahogy oldani.

Egyébként azért is ilyen drága a PLA-pohár, mert nem gyártják Magyarországon, és csak 1-2 helyre lehet elszállítani az ipari komposztálási körülmények közé. Kicsit ördögi a kör, mert ha nagyobb lenne rájuk az igény, akkor olcsóbb is lenne. Ha például nagyobb adót rónának ki a hagyományos műanyagokra, annak lenne hatása, derült ki a témában tartott sajtótájékoztatón a hétvégi Food Truck Show-n a Kincsem Parkban, ami idén teljes mértékben műanyagmentes volt.

Ez volt a referenciarendezvénye ugyanis a No Plastic Fantastic szövetségnek, amelyet a Street Food Egyesület, a Zöld Övezet Társulás és Doremi.Today hozott létre, hogy minden vendéglátóegységet és rendezvényt műanyagmentessé tegyen Magyarországon. A szövetség szerint a kereskedők, rendezvényszervezők és vendégek egyaránt információra szorulnak a témában, de az ügy érdekében a kormánynak is lépnie kell egy egységes szabályozással. Az idei Food Truck Show-n a keletkezett hulladék 45 százaléka lebomló anyagokból állt, és minden tálalási eszköz környezetbarát volt: az étkészlet fából, a tálcák papírból, a poharak PLA-ból készültek.

A szervezet végső célja, hogy a környezetbarát vendéglátásért a kormány is lépéseket tegyen, és egy egységes jogszabályozással műanyagmentessé tegye a hazai szektort. A jogszabályi korlát bevezetése mellett azt is fontosnak tartják, hogy megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre a hulladék kezeléséhez, és ez ne a szolgáltatókat terhelje. Első lépésként egy tanulmányt is készítettek, amiben a francia szabályozási modellt hozzák fel példának. Franciaországban nemrég betiltották a nejlonzacskókat, és 2020-ig fokozatosan kivezetik a műanyagok evőeszközöket a vendéglátásból. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz eldobható csomagolás, hanem helyette alternatív megoldásokat tesznek kötelezővé, például a kukoricakeményítőből készült tárolókat, poharakat, amelyek 30 nap alatt lebomlanak ipari komposztkörülmények között.

Magyarországon eddig annyi történt, hogy 2015 óta nem lehet ingyenesen kiadni műanyagzacskókat vásárláskor, de jó hír, hogy idén a Gourmet Fesztivál is műanyagmentes lesz a Paloznaki Jazz Piknikkel és az Everness Fesztivállal egyetemben. Valamint a Zöldövezet Társulás szerint 2018 nagy bummot jelent az újrapohár (ismertebb nevén re-pohár) tekintetében, mert sokan rendelnek belőle, és nemcsak fesztiválok, hanem vendéglátóhelyek is, például a Római-parton.