A Tinta Art Café olyan hely, amiből több kellene Budapestre: úgy könnyen belakható és komfortos, hogy közben izgalmas és egyedi tudott maradni. Egyszerre illik a kávézós-galériás „kultutcába”, a Bartók Bélába, de programjai miatt valószínűleg a bulinegyed sem vetné ki magából. Elmeséljük, miért lehet belőle könnyen az új törzshelyed.

Lassan már nem is idegesítőek, szimplán csak megmosolyogtatóak azok a vélemények, amelyek szerint Budáról hiányoznak az izgalmas helyek vagy programok. A bulvárszerű, fákkal szegélyezett Bartók Béla úton végigsétálva például választhatunk a Hadik Kávéház irodalmi estjei, a Faur Zsófi Galéria aktuális kiállításai, a Defo Labor dizájnertermékei vagy a Vegan Love alternatív hamburgerei, hot dogjai közül. Tavaly óta pedig az „újragondolt” Tinta Art Café koncertjei, szobabulijai és tágas közösségi tere – is – igazolják, hogy a XI. kerületre érdemes odafigyelni.

Nem véletlenül tettük idézőjelbe az újragondolt szót: mikor Sági ’Vanis’ Viktor és társa átvették a Hintalót is üzemeltető tulajdonosi körtől a helyet, semmit sem változtattak rajta. Megmaradtak a Bartók 1 Galéria kiállításai, a hangulatos emeleti tér a süppedős fotelekkel és a széles pult. Elkezdték viszont befogadni azokat a programokat, amikhez „a Toldi túl kicsi, a Lärm viszont már túl nagy” – este tízig főleg jazz- és hiphopkoncerteket, Sofar Sounds eseményeket, utána pedig olyan DJ-ket, akik lehúzott hangerőn is össze tudnak rakni egy emlékezetes szettet, mint S. Olbricht.

„Olyan dolgokat akarunk idehozni, amire rá tudnak flesselni az emberek.” – meséli Vanis. A fentieken kívül terveznek még könyvbemutatókat, kiállításokat, filmvetítéseket és még sok mást. A lehetőségeknek egyedül a hangerőkorlát szab határt: mivel az említett két hellyel ellentétben ők egy lakóépületen belül működnek, így sem a bejárat előtti cigarettázós-italozós hangoskodás, sem a hajnalig tartó csapatások nem lehetségesek.

Cserébe jelenleg Siflis András és Utcai DávidMETAFORA című tárlatának képei alatt lehet sörözni-borozni, párját ritkítóan jó hangulatú estéket eltölteni és olyan programokon részt venni, amik alátámasztják az ottjártunkkor többször is elhangzó állítást: hogy Budapesten nem csak a bulinegyedre érdemes odafigyelni.

Az igazi törzshelyekre azért járunk, mert már a program ellenőrzése nélkül is tudjuk, hogy valami olyanba fogunk belefutni, ami a kedvünkre való, ráadásul a körítéssel sem lesz probléma. A Tinta Art Café pont ilyen: izgalmas, laza, süppedős, egyszerre ismerős, de mégis kicsit más, mint amihez szokva vagyunk Budán. Megéri elhagyni miatta elhagyni a pesti oldalt.