A Bordó bisztróval kapcsolatosan mindig kettős érzésünk volt: néha jól sikerültek az ebédek, néha kevésbé, volt, hogy nagyon kedves kiszolgálásban volt részünk, de akadt eset, amikor ez sem így történt. Nem csak mi, hanem a tulajdonosok is tisztában voltak a hiányosságokkal és a hullámzó minőséggel, ráadásul egyértelmű megújulást szerettek volna, így 2017 második felében Itterem névre váltottak, teljesen átalakították a belső teret, új csapatot állítottak fel, sőt, valódi koncepciót tettek az Itterem mögé. Mi pedig meglátogattuk őket.

A név magáért beszél, van benne valami vidékies, s ez is volt a cél. Szűcs Attila, az Itterem tulajdonosa sokat inspirálódik Budapesten kívül, például Balatonon is, ahol a lokális alapanyagok, házias ételek mennek, modern köntösben. Valami hasonlóval készülnek mostantól a Nagymező utcában: nem szeretnének túlbonyolítani semmit, lerövidült a menüjük, és odafigyelnek az érthető kínálatra. Az enteriőr viszont a kozmopolita vonalat erősíti, nagyon jó ízléssel lett berendezve a hatalmas belső tér, ami teljesen eltér az előző, kicsit eklektikusabb, bohémabb vonaltól. Több részletében New York-i loftok jutottak eszünkbe, a tágas terek, ipari lámpák, poszterek miatt. Szerencsére a bordó linóleum, melyről az előző bisztró a nevét kapta, ugyanúgy megmaradt – ez még a néhai nyomda hagyatéka. Sőt, az emeleti lépcsősor is helyén maradt. Érdekes ez a kontraszt, ami a konyhát és a belsőt illeti.

Ahogy említettük, a legénységen is változtattak és egy tapasztalt fiatal tehetséget igazoltak le a konyhára. Jáki Tamás dolgozott már a ZONA-ban, a Buddha-Barban, az Arany Kaviárban, a Deák St. Kitchenben és a Caviar & Bull-ban is, így a nemzetközi trendekre is nagy rálátása van, és tudja, milyen jó alapanyagokkal dolgozni. Az Itterem koncepciójának kitalálásakor fontos szempont volt, hogy legyenek fix tételek, melyek többnyire a turisták és a kevésbé kísérletező kedvű emberek kedvére valók (pl: gulyás, csirkepaprikás, rántott szelet) és emellett sűrűn meg tudjanak újulni, hogy senki se unjon rá a választékra. Havi tematikus étlappal készülnek: október például a csonthéjasok és a cider jegyében telik. Sok fogásban dominálnak ezek az alapanyagok.

Megmaradt a déli menü, viszont a variálható helyett napi ajánlatra váltottak. Két fogás 1390 forint, 590 forintért pedig desszertet is kérhetünk mellé. Figyelnek a vegákra is, így például főzelékhez feltétnek rendelhetünk húsmentes változatot is. Megmaradt a brunch is, mely szombaton és vasárnap is elérhető, a tojásételek, az angol reggeli, a melegszendvics és az amerikai palacsinta például mind a hétvégi késői reggeliket erősítik.

A régi borbáros jelleg ugyan annyiban változott, hogy felzárkóztak mellé a ház szezonális koktéljai is. A borlap ízlésesen válogatott, kerüli a "közhelyes" tételeket, így akár az is jól érezheti magát náluk, aki kifinomultabban nyúl a borokhoz.

Kóstoltunk az à la carte ajánlatból két előételt is, melyek az "együtt evés" rendszere szerint közös tányéron érkeztek. A konfitált kacsára építő langyos saláta lila káposztával és szilvával (2600 forint) lett megtámogatva, a körtés gerslisaláta (2300 forint) házi és szója ricottával. Mindkettő laktató, akár önmagában, főételként is fogyasztható saláta volt, ízgazdagon. Ilyen, amikor egy saláta nem marad unalmasan egészséges.

Szürkeharcsát is kóstoltunk, angolos spenóttal és kolbászmorzsával, hozzá választott édesburgonya-pürével (3900 forint). Fontos, hogy minden főétel tartalmazza a köret árát, tehát semmiképp se kalkuláljunk úgy, hogy önmagában azt is ki kell fizetnünk. a mostani étlapon szerepel még sült almával körített sertésszűz, bőrös csirkecomb sült zellerrel, rostélyos mogyoróhagymával és pirított káposztával. Nekünk kicsit a Konyha egyik erős időszaka jutott eszünkbe az Itteremben kóstolt előételekről és főételekről. Desszertnek októberben mindenmentes kókuszos csokitortát (1450 forint) és cideres almatortát (1450 forint) ajánlanak.

Házias, mégis nagyvárosi fúzió, ami az Ittermet jellemzi. Jót tett a ráncfelvarrás.

UPDATE: Bezárt