Budapesten tavaly rendezték meg először a világhírű Diner en Blanc-t, azaz a hófehér vacsorát. A kötelező dress code-os elegáns piknik utolsó pillanatig titkolt helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkoló volt, ahol több százan vettek részt a flashmobon.  Az esemény idén sem marad el, de egyelőre csak a szeptember 9-ei dátum ismert.

A Magyarországon tavaly  debütált FehérVacsora egy 30 évvel ezelőtti születésnapi összejövetelből nőtte ki magát, melyet egy párizsi úriember, bizonyos Francois Pasquier szervezett a barátainak. Az egykori kerti parti mára világméretűvé alakult: 70 városban (többek között New Yorkban, Párizsban és Sydneyben), 25 országban rendezik meg. A vacsora alapelvei az elmúlt 30 évben nem változtak, vagyis a vendégek egy - az utolsó pillanatig - titkos helyszínen közös asztalok mellett töltenek el egy estét finom ételek társaságában.

A Diner en Blanc hazai szervezői csapata megegyezik a tavalyival, tehát RókusfalvyGábor (Roxer Event), KurjákGábor (New Edge), KormosDalma és Hlatky-Schlichter Hubert (KIOSK Budapest) alkotja a brigádot. “Az elmúlt évben Diner en Blanc vacsora alatt azt tapasztaltam, hogy ez egy  tökéletes alkalom arra, hogy a meglévő barátságokat még szorosabbra húzza, az üzleti kapcsolatokat pedig barátsággá formálja - mondta a szerdai sajtótájékoztatón Rókusfalvy Gábor. Kurják Gábor hozzátette, hogy idén sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az asztaldíszítések, ezért több díjat is lehet majd nyerni, például a legszebb asztalét.

Ebben az esztendőben először egyszerre négy nagykövete is van a budapesti Diner en Blanc-nak: MartonAdrienn, Tatár Csilla, Baronits Gábor és TóthMarci kapott felkérést. A nagyköveti szerep nem csak annyit jelent, hogy arcukat adják a kezdeményezéshez, hanem egészen szeptember 9-ig tanácsokkal, információkkal segítik a résztvevőket.

Annak érdekében, hogy a Diner en Blanc megtarthassa hagyományait, a vendégeknek figyelembe kell venniük néhány szabályt.

  • A részvétel meghíváshoz vagy várólistás bekerüléshez kötött.

  • A konfirmáció után a részvétel kötelező, az időjárási viszontagságok ellenére is – az eseményt könnyed esőben is megtartják.

  • Dress code: elegáns és kizárólag fehér. A kreativitást az elegancia és ízlésesség határain belül díjazzák a szervezők.

  • Teríték és asztaldekoráció: kizárólag fehér.

  • A végső titok biztosításának érdekében a vendégek egy megadott találkozóhelyen kezdik az estét, ahol felfedik a vacsora helyszínét.

  • A helyszín tisztaságának megőrzése érdekében a szemét és felesleg elszállítása mindenkinek saját feladata.

A vendégeknek a következőkkel kell készülniük:

  • Fehér asztal, 2 főre, székkel és fehér abrosszal.

  • Piknikkosár fehér kiegészítőkkel és saját készítésű étellel (akik nem akarnak saját piknikkosarat készíteni, lehetőségük van a webshopon keresztül vásárolni).

  • Bor vagy pezsgő (sört és röviditalokat tilos vinni).

A részvétel a megboldogult iwiw-hez hasonlóan tehát meghívásos alapon működik. Első körben a szervezőkhöz kapcsolódó zárt baráti kör tagjainak van lehetőségük regisztrálni, másodikban a már meghívottak "oszthatnak szét" további meghívókat, míg a harmadik körben az üres helyek feltöltése történik. Összesen maximum 800 fő jelentkezését tudják elfogadni, 9 dolláros regisztrációs díjért online lehet jelentkezni. A vacsorával kapcsolatos teljes szabályzat és további információ a budapesti Diner en Blanc oldalán és a Facebookon érhető el.