Téved, aki a Chili Bár neve alapján könnyfakasztóan csípős vagy kizárólag mexikói ételekre számít. A Tompa utcai bisztró zászlóshajója ugyanis a hamburger! Ettől függetlenül a Chili picinyke konyhája többféle „komfort fooddal” igyekszik kiszolgálni nem csak a ferencvárosiakat. 

2004-ben még kávézóként és reggelizőként indult a hely elődje. A betérő vendégek – a cégtáblára nézve talán nem alaptalanul – rögtön azt kérdezték: hol a mexikói és a csípős kaja? A válasz rövid és megdöbbentő volt: sehol. A Chili ugyanis az akkoriban trendivé vált „chillout” kifejezésre utal, tehát erőspaprika-központ helyett egy lazulós, kellemes helyet kell elképzelni.

Utóbbi érzés napjainkra is megmaradt. A kora esti félhomályban érkezve hangulatos, családias légkör fogadja az érdeklődőt, egyáltalán nem látszik, hogy éppen kisebb átalakítás van folyamatban a Tompa utca 7-ben.

„Amit itt kínálunk, azt gyakorlatilag a vendégek igényei alakították. A csicseriborsó-leves például egy háromfős törzsvendégbrigád kérésére került az étlapra, melyet a séffel együtt álmodunk meg, akivel hét éve dolgozom” – avat be a kulisszatitkokba GrószSándor üzletvezető. A vendégre nem tucatfogyasztóként tekintenek, hanem igyekeznek személyre szabottan kiszolgálni. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy hosszú évek tapasztalata – és a családban generációkra visszavezethető „vendéglátós vér” – birtokában Sándor már ránézésre megmondja, mit fog enni vagy inni a látogató.

Mint megtudtuk, az étlapon szereplő leves–hamburger–quesadilla-tengelyre épülő választékból az 50-50 Burger az egyik legnépszerűbb. Fele-fele arányban tartalmaz különleges marhahúst és bacont, van benne még avokádó, chipotle majonéz és cheddar sajt, mindez 2180 forintért. Elsőre talán egy kicsit soknak tűnhet, de az ár tartalmazza a sült krumplit, és, ugye, prémium marhából készült húspogácsáról beszélünk.

A másik kedvencnek a Duck-Teriyaki Burger (2180 Ft) számít, melyben kacsamellfiléből kreált hús figyel a bucik között. Apropó, bucik: a zsemlék Svájcból érkeznek, az említett sült krumplihoz pedig Hollandiából importált burgonyát használnak. Ahogy Grósz Sándor mondta, szereti az odafigyeléssel készült ételeket, és egy hamburgeren már az első harapásnál látszik, mennyit foglalkoztak vele.

A szezámmagos zsömlés, újhagymás, teriyaki szószos szendvicsen látható a törődés: még káposztát is pakoltak bele, így aki szeret salátát enni a hamburger mellé, lényegében megkapja azt is. Maga a burger talán a szokottnál puhább bucija miatt könnyedebbnek tűnt, nem tocsog, egyáltalán nem tolakodó.

Egy kis Mexikó azért jelen van a Chiliben. Megkóstoltuk még a Brisket & Brie fantázianéven futó quesadillát (2180 Ft), melynek érdekessége, hogy a búzatortillába a mostanában csúcsidőszakát élő marhaszegyet pakolták. Ha a csirkés quesadillához vagy szokva, markánsabbnak fogod érezni ezt a fajtát, pláne, hogy brie sajtot, karamellhagymát és mangós BBQ-szószt társítottak hozzá kísérőként.A ferencvárosiak egy ideje felfedezték már a Chilit, sokan itt élik munka utáni közösségi életüket, így a hely esténként általában tele van. A nem ferencvárosiaknak érdemes egyszer errefelé kanyarodniuk akkor is, ha nem a csípős dolgokra vadásznak.

Chili Bár

Cím: 1094 Budapest, Tompa utca 7.
Nyitvatartás: H-P 12:00-éjfél
Facebook