Fárasztó napok végén eszményi élmény belesüppedni a kanapéba, és bámulni a tévéshow-t, amiben gazdag amerikai házaspárok lenyűgöző környezetben, homokos tengerpartok közelében mustrálgatnak szép, minimum 4 hálószobás és 2 fürdőszobás házakat új otthonukat keresve. Az International House Hunters általában egzotikus helyszíneken, a Karibi térségben, Ausztráliában és Spanyolországban forog, de akik ma este odakapcsolnak a Travel Channelre, meg fognak lepődni: a 82. évadban, az 1000 epizódon túl nem más várost szemelt ki magának egy amerikai házaspár, mint Budapestet.

Korábban a műsor nézése közben gyakran támadt fel bennünk a gyanú, hogy az egész Nemzetközi Házvadászok megrendezett, de a pénteki sajtóeseményen kiderült, hogy a delikvensek valóban odaköltöznek a kiválasztott házba a világ másik végére, ahol egész évben süt a nap, szörfözéssel és búvárkodással telik az idő.

Persze nem kizárólag egzotikus helyszíneket vesznek célba, szerepeltek már francia romantikus falvak és Litvánia is a műsorban, sőt, Kecskemét is, de azt a részt Magyarországon nem vetítették.

A produkcióba egy célvárossal lehet jelentkezni, így tett Todd és Nancy, a fiatal atlantai házaspár is, mikor kiderült, hogy Nancy tanári állást kapott az American School of Budapestben. Todd, aki egy amerikai szoftverfejlesztő cég értékesítője, követte őt. Korábban már jártak itt turistaként, és tudták, milyen otthont keresnek: nagy belmagasságú, nagy ajtós, parkettás, polgári, elegáns lakást, amely méltó a város történelméhez, és illeszkedik a város lüktető életébe, ami számukra szintén újdonság és nagy vonzerővel bír.

A magyarokat könnyen le lehet venni a lábukról, ha fővárosukat dicsérik, és közben egészen új és izgalmas megvilágításba kerül azok számára is, akik már 30 éve itt élnek. Todd és Nancy ugyanúgy el volt ájulva Budapesttől, mint a turisták többsége: nekik egyenesen fantasztikus, hogy mindenütt megtalálható a történelem lenyomata, ugyanakkor megférnek egymás mellett a 100 éves házak és a modern épületek.

Ami a Karib-térségben a tengerpart és a kellemes klíma, az Budapesten a romantika, a Duna-part és a történelmi miliő, mondhatnánk.

Sok korábbi szereplővel ellentétben ők elég szimpatikusak, és humorérzékük is van, visszatérő mókás pillanatok közé tartozik, hogy Todd egész egyszerűen nem fér be a kinézett lakások zuhanyai alá. Itt is három kiszemelt albérlet között dilemmáznak: szóba kerül egy patinás Várnegyedbéli lakás, egy stukkókkal díszített magas mennyezetű rezidencia egy színes csempéjű pesti bérházban, a Király utca közelében, valamint egy málló vakolatú, eredeti faparkettás ingatlan az Operaház közelében, amelynek kovácsoltvas-korlátú erkélye a Hajós utcára néz, és ahová a nyitott ablakon át áthallatszanak az előadások (ezt a házat azóta felújították).

Aki keresett már albérletet Budapesten, annak ismerősnek fog tűnni a szituáció, de bizonyára furcsállja majd, hogy a méregdrága bérleti díjak ellenére jellegzetes, olcsó Ikeás bútorok bukkannak fel a lakásokban. Azt persze nem áruljuk el, végül melyiket választják, legyen meglepetés.

A házaspár ma is Budapesten él, de gyermekük születésekor elköltöztek egy tágasabb és csendesebb lakásba. Nancy továbbra is angolt tanít, Todd magyarul tanul.

Változatlanul szeretnek este a Duna-parton sétálni és nézegetni a kivilágított hidakat és lenyűgözőnek találják a szemük előtt végbement újhullámos kávéforradalmat. Kicsit el vannak hűlve azon, hogy háromszor annyiba kerülnek a babaholmik, mint Amerikában, furcsállják, hogy az éttermekben sokszor ráteszik az asztalra a „foglalt” táblát már órákkal azelőtt, amikorra a foglalás szól, és nem lehet leülni, valamint gyakran barátságtalannak találják az eladókat, de ezt leszámítva imádnak itt élni.

Az epizód január 16-án 18:00-tól debütál a Travel Channelen, és január 17-én 12:00-tól, 21-én 14:00-kor és 23-án 20:00-kor ismétlik.