Ritkán battyogunk be egy plázába azért, mert jót akarunk enni a 187 üzlet között megbúvó kajás helyek valamelyikében. A Lövőház utcai bevásárlóközpontban található Kedvenc Bisztróban 19-re húztak lapot azzal, hogy megnézzék, hogyan működik a streetfood-jellegű és a hagyományos étterem keresztezése egy plázában. Ha az első benyomásainkból és az ebédre eltüntetett gigantikus hamburgerből indulunk ki, akkor a válasz egyértelmű: működik.

A szeptember végén nyitott Kedvenc zászlóshajója a különleges franciamarhahúsból sütött hamburger, mely alapanyagául a Blonde d’Aquitaine, a négylábú nálunk kevésbé ismert fajtája szolgál.

Ahogy a falra festett óriásmarhára írt ismertetőből kiderül, "a…húsgyarapodáshoz szükséges fehérjét nem a protein tabletták, hanem a legelőkön letépett friss, természetes és tiszta táplálék biztosítja". A marhahús tehát nívóban veri a standard kínálatot. Ebből következik, hogy a hamburgerek 1000-től 2590 forintig terjedő ára egy picit – úgy 10%-kal – magasabb a budapesti átlagnál, viszont a minősége nem csak ennyivel jobb – tudtuk meg az egyik tulajdonostól, Sereg Csanádtól.

Kellemes csalódás a vegánoknak, hogy az étlap kialakításánál igyekeztek túlgondolni a levest és a főzeléket, illetve próbáltak kilépni a rántott sajt, rántott gomba világából és olyan ételeket kínálni nekik a vegánburgerek (csicseriborsó, füstölt tofu, burgonyás karotta) mellett, mint mondjuk indiai zöldségcurry, paradicsomos-chilis karalábéfőzelék vagy mandulás fokhagymakrémleves szőlővel.

Az étlap – a hamburgerek kivételével – minden héten változik. Ha nem ezek közül választanál, akkor a napi menüből (leves+főétel 1390 Ft-ért) érdemes szemezgetni vagy a többféle egytálételből. Kísérőnek házi szörpöt, limonádét, étkezés utánra a specialtykávék valamelyikét ajánljuk – utóbbi csokis, karamellás, valamint gyümölcsös, citrusos jelleget visel.

A hely a húsevők kedvence lehet a már említett különleges marhahússal összepakolt hamburgerek miatt. Valamennyi burgert itt találtak ki, a Panificio il Basilicóban készült bucik közé rakott, médiumra sütött húsokat házi szószok teszik még csúszósabbá. Akad néhány olyan kombinációjuk, amely egyedinek tekinthető a budapesti burgerpiacon, ilyen például a GourmetBurger (2190 Ft), ebben camembert sajt bújik meg pirított dióval készült majonéz és házi hagymalekvár társaságában. Megkóstoltuk: édeskés érzést kelt, különös és egyben hamburgerhez képest szokatlan ízvilágát a marha társaságában az olvadós camembert adja.

A Mammutburgert a nevéből is könnyen kitalálhatóan olyanoknak érdemes elkezdeniük, akiknek „van gyomruk hozzá”, vagy egész nap egy falatot sem ettek. Két nagy, összesen 360 grammos „szőke” marhahúspogácsa figyel a bucik között, elfogyasztása késsel és villával ajánlott, mert átharapni még FeketeLászlónak se biztos, hogy sikerülne.Meglepő módon elég könnyed, és hiába tűnik elsőre igen durva adagnak, nem fekszi meg annyira a gyomrot. Az íze markánsabb az előzőnél, egyáltalán nem édes. Ennek oka a feltétekben keresendő, ugyanis a bacon, a cheddar sajt, a házi szósz, és az uborkás-kaprismajonéz összhatása a tényleg különlegesnek ható hússal együtt eléggé finom. Ha most kiírnák a "város legjobb hamburgere" versenyt, bizton állíthatjuk, hogy a Kedvencben kapható kreációk esélyesként indulnának.
Kedvenc Bisztró
Facebook

Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.