A Kossuth téren eddig kevés igazán megbízható étterem/kávézó volt, kilátással, korrekt választékkal, jó vendéglátással. A Szamos család tradicionális süteményeit, marcipánjait és kisebb cukrászdáit országszerte ismerik és szeretik, a család 1935 óta foglalkozik cukrászattal, a hivatás generációról generációra száll. A hagyományok mentén haladva, ám jócskán újítva nyitották meg Kossuth téri házukat, ahol minden olyan termékkel és új szolgáltatással találkozhatunk, melyek abszolút a 2016-os igényekre lettek hangolva. Náluk reggeliztünk és körbejártuk az új Szamos "birodalmat".

Egy cukrász-/éttermes dinasztia és a hozzá kialakított, akár évszázada működő és szeretett brand mindig garancia lehet a jó minőségre és az olajozott működésre. Abszolút ezt tapasztaltuk a Szamos család legújabb, a Kossuth téri metrómegállótól éppen pár méterre található kávézójában. Ami lényegében egy kávéház, egy reggeliző, egy bisztró, egy ajándékbolt, egy cukrászműhely és egy múzeum stílusos hibridje. Félő az ilyen szerteágazó műfajoknál és tevékenységi köröknél, hogy az összpontosítás nem sikerül jól, de Szamoséknál odafigyelő, hozzáértő szakértelmet tapasztalhattunk, minden téren.

Az üzlet a klasszikus jegyeket is magán viseli, mely leginkább a színekben és formákban köszön vissza, az üzlettér mégis modern és légies, nincs avitt hangulata. A kilátás pazar, lentről, az önkiszolgáló részről nagytotálban látszik a Parlament, és hamarosan egy terebélyes terasszal is bővülnek. Az ültetett, à la carte etap intimebb hangulatú, egy üzleti reggeli/ebéd/snack helyszínének éppen ideális. Az egész teret meghatározza Kürthy Hanna teljes falas tusrajza, a hosszú pult, melyben tematizálva találjuk a sütiket, szendvicseket, illetve a "nyitott" műhely, ahol a kávék készülte alatt figyelhetjük a sütikészítési folyamatokat.

A hely egyik legnagyobb újdonsága, hogy a cukrászsütemények, kávék mellett sós és egészséges vonalon mozgó reggeliket/uzsonnákat is kínálnak, helyben fogyasztásra és elvitelre is. A Szamos Today brand alatt futó izgalmas ízkombókra építő szendvicseket (például jalapenokrémes, kecskesajtos vagy lazacos-pestós verziók) salátás-gyümölcsös poharakat, joghurtos-müzlis reggeliket épp úgy, mint turmixokat, smoothie-kat. Árazásban egy komplett szendvicses-kávés reggelit körülbelül 1200-1500 forintból lehet kihozni. Hagyományos bécsi pörkölésű kávéik mellett a specialty vonal is megtalálható náluk.A már említett emeleti részen szervizzel és villásreggelikkel készülnek. Megkóstoltuk a Szamos-féle Eggs Benedict-et (1490 forint), mely tepertős pogácsa alapon érkezett, spenóttal, ropogós baconnel pakolt és hollandi szósszal öntött buggyantott tojás volt, kiválóan elkészítve, sok ízzel és a kellő állaggal. Kényes étel, de nagyon jól vizsgázott. Ugyanígy jártunk a sima ham and eggs-szel (920 forint), ami éppen annyira folyósra volt készítve, ami csak emelt az élvezeti értékén. Találunk édes reggeliket és komplett "menüket" is az étlapon, illetve hamarosan a business lunch ajánlat is elérhető lesz. (Az emeleten 15% szervizdíjat számítanak fel.)A ház legfelső emeletén Szamosajándékboltot találunk, csokikkal, bonbonokkal, marcipánokkal, kialakítottak egy rendezvénytermet és a csokoládémúzeumot, mely a kakaó és a csokoládé történetét foglalja össze a kezdetektől. A kiállított tárgyak zöme a család magángyűjteményéből való. Érdekes testközelből figyelni, hogy milyen is egy csokimikulás üreges öntőformája, vagy hogy hogy nézett ki egy korabeli csokoládéüzlet. A műhely a kiállítás végén kapott helyet. Így lesz teljes az V. kerületi Szamos ház.Alig várjuk a megújult Szamos teraszát és az üzleti ebéd opciót, mert úgy tűnik, hagyományok mentén haladva, de az újhullám is jól áll nekik.