A rengeteg program és látnivaló között nehéz eltalálni, hol érdemes nekiállni Budapest felfedezésének. Akár pár napig maradsz, akár hosszabb időre érkezel, segítünk, hogy igazán felejthetetlen élményekkel térj haza: olyan programokat állítottunk össze, amelyek érintik a leghíresebb nevezetességeket és a kevésbé ismert helyeket, a történelmi állomásokat és a főváros modern arcát megmutató, legújabb érdekességeket. Kövesd a leírt útvonalakat, hogy megismered Budapest legjavát. Reméljük, hogy fantasztikusan fogod magad érezni, és előbb-utóbb visszatérsz pótolni, ami most kimaradt.

Ha 2 napod van
Az első napodat kezdd azzal, hogy átsétálsz a Lánchídon: így könnyű lesz egyszer és mindenkorra belőni, merre van Pest és merre Buda, és innen szép kilátás nyílik az UNESCO világörökség listáján lévő rakpartra is. A Lánchídról láthatod még a többi fontos fővárosi hidat, a Parlamentet, a Gellért-hegyet és a Budai Várat. A híd pesti lábánál található a Gresham Palota, de most inkább menj át Budára, a budai hídfőnél szállj fel a Siklóra, és irány felfelé, a Várnegyedbe, ahol megnézheted a Várat, sétálhatsz a macskaköves utcákon, sőt még ókori várromokat is láthatsz. Ha már itt vagy, nem érdemes kihagyni a Nemzeti Galériát, ahol a magyar műalkotások mellett érdekes időszaki kiállításokat is megnézhetsz, és itt kapott helyet a Budapesti Történeti Múzeum is. Jó alternatíva lehet a földalatti barlangrendszerben berendezett Sziklakórház Múzeum, amelyben a második világháború alatt valódi kórház működött.

Szusszanj egy kicsit egy-két szelet süti társaságában az 1872 óta üzemelő Ruszwurm kávézóban, a méltán világhírű magyar cukrászat egyik fellegvárában. Továbbhaladva állj meg a Mátyás-templom és a Halászbástya közelében, mert olyan csodálatos panorámát, amilyen innen tárul eléd, nem sok helyen fogsz látni.

A városnézéssel és sok sétával töltött délelőtt után itt az ideje a lazításnak: keresd fel valamelyik budapesti gyógyfürdőt, például a Rudast vagy a Széchenyi Fürdőt, majd este nézz be a zsidónegyedbe, és vacsorázz meg valahol a Gozsdu Udvarban, mondjuk a Spíler gasztropubban. Zárd az éjszakát egy kihagyhatatlan romkocsmázással: ott van például a Szimpla Kert, de a Kazinczy utcában egyébként is egymást érik a jobbnál jobb bárok.

A második napon nézz körül a VI. kerületben, és semmiképp ne hagyd ki a Bazilikát, különösen a kupola erkélyéről nyíló kilátás miatt. Innen sétálj végig az Andrássy úton (ez szintén a világörökség része) egészen a Hősök teréig, amelynek egyik oldalán a Szépművészeti Múzeum, másikon a Műcsarnok áll. Ha első nap kimaradt, ugorj be a Széchenyi Fürdőbe egy városligeti séta után. Télen itt működik a Városligeti Műjégpálya, illetve egész évben várja a látogatókat a Vajdahunyad vára.

Délután metrózz be az M1-es vonalon a Városligettől a Vörösmarty térre; innen indul a Váci utca, ahol aztán igazán kiélheted a vásárlási szenvedélyed. Persze a napi édességadag sem maradhat el: válaszd a Gerbeaud Házat, a Jégbüfét vagy a Szamos Gourmet Házat. Vacsoraidőben sétálj el az Október 6. utca felé, és nézd meg a kivilágított Bazilikát, utána pedig kóstolj meg valami igazán magyarosat a Kispiac Bisztróban vagy a Michelin-csillagos Borkonyhában. Ha máshoz van kedved, fizess be egy vacsorával egybekötött dunai sétahajózásra, és gyönyörködj a város éjszakai díszvilágításában. Hidd el, le fog esni az állad!
Ha 3 napod van

Az első két nap kövesd az előző tervet, a harmadik napot pedig indítsd a Vásárcsarnokban valamilyen kiadós magyar finomsággal, például a lángossal. Ezután biztos úgy érzed majd, hogy le kell mozognod a kalóriákat, mondjuk úgy, hogy a Szabadság hídon átkelve megmászod a Gellért-hegyet, fel egészen a Citadelláig. Délután nézz körül a zsidónegyedben, ahol a történelmi emlékek mellett bőven akadnak modern jellegzetességek is - kötelezően ajánlott program a Dohány utcai zsingagóga, amely Európa legnagyobb zsidó temploma. Ha már ezen a környéken jársz, vacsorázz a Macesz Huszárban vagy a Spinozában, majd nézz meg egy néptáncbemutatót a Hagyományok Házában, ha érdeklődsz a magyar hagyományok iránt. A nyári hónapokban mindenképp ugorj be egy-két italra valamelyik budapesti rooftop bárba, ott van például a 360 Bar vagy a Gozsdu Sky Terasz.

Ha 5 napod van
Az első három nap programja megegyezik a fentiekkel, majd a negyedik napon irány a Parlament, ahol naponta többször indul körülbelül egyórás idegenvezetővel szervezett túra magyarul és néhány idegen nyelven is. Az épület bejárása után sétálj egyet a nemrég felújított Margit hídon, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, aztán térj le a Margitsziget felé. Ha körbe akarod járni az egész szigetet, körülbelül 5 kilométeres sétára számíts, de ha a jó az idő, más programokkal is várják itt a látogatókat: van állatsimogató, zenélő szökőkút és Japánkert, a hatalmas zöldterületek pedig tökéletesek piknikezéshez. A szigettől a 2-es villamossal végigutazhatsz a Duna-part mentén; a vonal elhalad a Bálna és a Művészetek Palotája mellett is. A Duna-parti városrész tele van éttermekkel, úgyhogy itt biztos nem maradsz éhes. A szeptembertől júniusig tartó operaszezon alatt mindenképp nézz meg egy előadást az Operaházban, az Erkel Színházban vagy a MüPában.

Az ötödik napon az első utad az Állatkertbe vezessen, majd ha a pénztárcád engedi, térj be a közelben lévő Gundel Étterembe néhány finom falatra és egy kis időutazásra. Délután szakíts időt valamelyik fent ajánlott látnivalóra vagy programra, esetleg pattanj fel egy BKK hajóra, és ülj ki pihenni a vízpartra a Kopaszi gátnál vagy a Római-parton. A Kopaszi valamivel elegánsabb, parkosított és rengeteg kiváló étteremmel büszkélkedhet, a Római-part pedig a maga halsütőivel és kiülős bárjaival egy szerényebb kategóriát képvisel, de mindkettő a város egyedülálló oldalát mutatja meg, hiszen a turisták számára ezek egyelőre még kevésbé ismert helyek. Vacsora után vesd bele magad az éjszakába, nézz be mondjuk egy koncertre az Erzsébet téri Akvárium Klubba.

Ha több napod van

Ha 5 napnál több időt tudsz a fővárosban tölteni, bármelyik évszakban jössz is, mindenképp iktass be egy János-hegyi kirándulást: nyáron piknikezni és sétálni jönnek ide az emberek, télen pedig a szánkózók veszik birtokba a terepet. Már az oda-, illetve a városba visszavezető út is különleges élmény, felfelé kipróbálhatod a Fogaskerekűt vagy a Gyermekvasutat, visszafelé pedig utazhatsz a festői kilátást nyújtó Libegővel. A belváros gyalogos felfedezéséhez ajánljuk a VIII. kerületi Palotanegyed látványosságait, esetleg a XIII. kerületi Pozsonyi és Hollán Ernő utcát, vagy a Bartók Béla utat - mindhárom tele van kávézókkal, kis galériákkal és különleges üzletekkel, amelyek egészen sajátos hangulatot árasztanak. Ha nem szeretnél egyedül nekivágni a városnak, vegyél részt valamelyik budapesti gyalogos- vagy alternatív túrán.

Budapest gyerekekkel
Ha családdal érkezel, Budapesten akkor is rengeteg program közül válogathatsz. Ebben a cikkben összeszedtünk 10 olyan helyet, amit a gyerekek biztos élvezni fognak, írtuk például a Csodák Palotájáról, a Tropicariumról és az Aquaworldről. Azoknak a kicsiknek, akiket a város, illetve a városi közlekedés érdekel, a Miniversumot vagy a Műszaki és Közlekedési Múzeumot ajánljuk.