Élmény
Így járd körbe Budapestet! – alternatív városnézés nem csak külföldieknek
Fotó : Official Hop on Hop off
Így járd körbe Budapestet! - alternatív városnézés nem csak külföldieknek

Mi lehetne jobb annál, mint Budapest monumentális látnivalóit csodálni egy délutánon át? És vajon milyen lehet ezt egy apró TukTuk autóval száguldozva, egy kétkerekű Segway-en gurulva, vagy egy olyan buszon utazva megtenni, ami a túra végén belecsobban a Dunába, hogy az utasok egy igazán festői képet láthassanak a városról? Ezek és sok más, legalább ilyen különleges városnéző lehetőség várja a magyar metropolisz látogatóit – olvass tovább, hogy többet is megtudj ezekről a nem mindennapi túrákról.

Nyitott tetejű buszos túrák Lánc nélküli kerékpártúrák Segway túrák Bérelj Trabantot! Kenuzás és kajakozás Elektromos bicikli Riksák RiverRide Budapest TukTuk Vintage autók Beer Bike

Nyitott tetejű buszos túrák

Fotó: Official Hop on Hop off
Nézd meg közelről a híres budapesti épületeket a szabad levegőn anélkül, hogy a busz teteje akadályozná a kilátást, miközben meglátogatod a város legmonumentálisabb látványosságait egy 22 választható nyelven tartott, átfogó városnéző túra keretein belül. A Giraffe Hop On Hop Off túráin a vendégek számos túra közül választhatnak, kétféle járművön: nyitott tetős a melegebb hónapokra és zárt a téli időszakra. Szuper panoráma kilátást biztosítanak a túra során az Andrássy útra, Hősök terére, a Budai Várra, a Citadellára és sok-sok más látványosságra. Minden bérlet két nap túrázásra érvényes, ráadásul a jegyek tulajdonosai további városnézésre is jogosultak egy hajókirándulás keretein belül.

Lánc nélküli kerékpártúrák

Fotó: Chainless Budapest
Nyerj betekintést Magyarország modern életének társadalmi hátterébe, miközben egy forradalmian új járművet vezetsz, amit Budapesten terveztek: a StringBike-ot, amit erős fémszálakkal szereltek fel láncok helyett, hogy sima utazást biztosítson. A Chainless Budapest nagy tudású idegenvezetői négyféle túrára kalauzolják el az érdekes találmány többféle modelljének vezetőit: Retrofit (bemutatja a Magyarország kommunista idejéből megmaradt látványosságokat, és hogy a korszak, hogyan befolyásolja még mindig az itteni életet) , Wandering Jews (a történelmileg nevezetes budapesti zsidó közösség eldugott helyeire kalauzolja a látogatókat), Golden Age Budapest (a monumentális épületekre teszi a hangsúlyt Budapest fénykorából), és Recycling Budapest (a megállók olyan helyeken vannak, amik elhanyagolt romokból változtak át napjaink Budapestjének legmenőbb pontjaivá).

Segway túrák

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ezek a remek kétkerekű Segway-ek folyton ott süvítenek az Andrássy úton, a Várkerületben és a város egyéb jelentős pontjain. A Yellow Zebra Budapest többféle reggeli, délutáni és esti városnéző túrát kínál, a Segway pedig gyors módja annak, hogy egymástól távolabbra eső látványosságokhoz is eljuss. A Várkerületbe is van túra, az idegenvezetők pedig privát kalauzolást is tudnak biztosítani. Az indulás előtt a látogatók 30 perces tréninget kapnak, hogy mindenki kényelmesen és kiegyensúlyozottan érezze magát ezeken a futurisztikus, elektromos rollereken, ráadásul minden utasnak egy sisakot is biztosítanak a maximális biztonságért. A túrák 2-3 óra hosszúak, 65 euró/fő ártól. Részletekért, indulási pontokért és időkért kattints ide.
Yellow Zebra Budapest

Bérelj Trabantot!

Fotó: Rent A Trabant
A kommunista Európa egyik szimbóluma a Trabant. Kelet-Európában évtizedeken keresztül mindenki vágyott egyre – a 10 éves várólista ellenére is. A Trabant egyszerre  masszív darab és egy gyenge is szerkentyű, ami nem mindig indult el, és most egy igazi nagy visszatérő lett. A nosztalgiára vagy időutazásra vágyóknak egyaránt kínál városnéző túrákat Budapest körül a Rent A Trabant mókás csapata €45/főtől ebben a kis autóban, hogy meglátogathassák a kötelező látnivalókat és az eldugott kincseket egyaránt. Az útvonalak lehetnek előre egyeztetettek, vagy tematikusak. A Rent A Trabant csapata nagyon szereti ezeket a kis autókat, ez mégsem tartja vissza őket attól, hogy viccet űzzenek belőlük:

“Hogy gyorsítasz fel egy Trabantot 100 km/órára?
Lelököd egy szikláról.”

“Hogy duplázod meg egy Trabant értékét?
Megtankolod.”

Rent a Trabant

Kenuzás és kajakozás

Fotó: Evezz Velem
Sokféle városnéző túra van, de kevés kínál olyan szép panorámát, mint ami a vízről látható. Kenuzz vagy kajakozz a Dunán, és lásd a várost egy egészen új nézőpontból. Az Evezz Velem csapata teljes rugalmasságot ígér, kiválaszthatod a túra hosszát és útvonalát is. Az egynapos túra 1-3 személynek 37,000 forint, ami magában foglalja a kajak- vagy kenubérlést, mentőmellényeket, egy idegenvezetőt, és szállítást a kiindulási pontig. Két napos túra is van, amiben biztosítanak kemping felszerelést és étkezéseket, akár nagyobb csoportok számára is. Egy átlagos túra a folyó belvárosi részén megy végig, így láthatod a Parlamentet, a Gellért-hegyet és a Várat – a kalandvágyók azonban akár Szentendréig is evezhetnek.

Elektromos bicikli

Fotó: I Like eBike
Nem szeretnél leizzadva tekerni egy városi biciklitúrán, de mégis gyorsan szeretnél közlekedni a látványosságok között? Az elektromos bicikli a tökéletes megoldás lehet számodra. Így is érzed majd, ahogy a szél lobogtatja a hajadat, de nem kell a tekeréssel foglalkoznod. Az I Like eBike három különböző típusú túrát kínál. A Kilátó túra elvisz azokhoz az épületekhez és magaslatokhoz ahonnan a legszebb panoráma tárul eléd. Ahogy a neve is mutatja, az Igazi Budapest túra bemutatja a város igazi báját, történetét és szívét. Végül, a Romantikus túra biztosítja hogy beleszeress a városba, mialatt elkalauzol a legszebb és leginkább ikonikus látnivalókhoz. Az ismeretterjesztő túrák 12,500 forint/főtől látogathatóak, ami magában foglalja a biciklit, a bukósisakot, és egy szellemes idegenvezetőt.

Riksák

Fotó: Lovely Budapest
A riksák végtelenül népszerűek Ázsiában, és most Budapestre is eljutottak, hogy a melegebb nyári időszakban a városnézésből gyerekjátékot csináljanak. Foglalj helyet a vászontető kényelmes védelmében (ami nagyrészt szárazon tart esős időben), míg egy idegenvezető hajtja a kocsit, és körbevisz téged a város utcáin. A Pedicab elvisz téged A-ból B-be, vagy egy vezetett városnéző túrára, de a foglaláskor előre el kell mondanod, mit szeretnél megnézni. Eközben a Lovely Budapest előre megtervezett három vagy négy órás túrákat kínál, amikkel eljuthatsz a fő látványosságokhoz ennek a háromkerekű járműnek az extra sebességével; ráadásul lehetőséged nyílik élvezni a város nyüzsgését magad körül mialatt utazol. A Lovely Budapest akár a szálláshelyeden is fel tud venni és hazavinni.

RiverRide

Fotó: RiverRide
Budapest egyetlen kétéltű városnéző járműve egy modern műszaki csoda – ez a teljesen zárt busz földi és vízi közlekedésre egyaránt alkalmas, és mindkettőt meg is teszi kijelölt útvonalain Pest belvárosainak látványosságai előtt (köztük a Parlament, a Zsinagóga, az Operaház, és sok más), mielőtt belecsobbanna a Dunába, egy rövid hajóstúrára.  A vízre szállás külön érdekessége a túrának: miután az utasok bekötötték a biztonsági övüket, a kalandos jármű egy 70 méteres rámpán száguld le, hogy egy óriási csobbanással érkezzen a vízbe. Így veszi kezdetét egy fantasztikus túra a Margit híd alatt és keresztül Európa jelentős vízi útvonalának közepén; végül a jármű visszafordul, hogy az utasokat biztonságosan visszajuttassa a szárazföldre.
River Ride

Budapest TukTuk

Fotó: Budapest TukTuk
Járd körbe a magyar metropoliszt három keréken, a világ egyik legaranyosabb járművén, az olasz Piaggio Ape-en. Míg ezek a berregő járművek létfontosságú szerepet játszanak a városi közlekedésben Délkelet-Ázsiától Afrikán át egészen Dél-Amerikáig, a Budapest TukTuk csak ezen a nyáron vonta be őket a magyar főváros életébe, hogy előre tervezett túrákon (például a Várkerületi pikniktúra, vagy a Romantikus túra, mindkettőben étkezés és borozás is van a programban), vagy egyéni útvonalakon közlekedjenek. Bár ez csodás módja, hogy felfedezd Budapest fő látványosságait, akkor igazán érdekes az élmény, ha a kis autóval szűk sikátorokban kanyarogsz, rejtett tereken át, és ez az élmény csak fokozódik, ha a jármű átalakítható vászontetejét leszedik.
Budapest TukTuk

Vintage autók

Fotó: Sweet Travel
Budapest gazdag kulturális örökséggel és történelemmel rendelkezik, és egy oldtimer autóval körbejárni talán az egyik legalkalmasabb módja hogy ezt felfedezd. A Sweet Travel személyre szabott nappali és esti „oldtimer” túrákat is ajánl, egy 1950-es Citroën limuzinban. Sofőr visz körbe a város fő látványosságaihoz egy stílusos 1954-es Citroën Traction Avantban, ami vonzza a tekinteteket, bármerre is jártok. Egyszerre 4 ember is részt vehet a három órás túrán, de akár egyedül is kibérelheted ezt a gömbölyded régiséget. Ám amikor egy pár utazik együtt a plüss borítású hátsó üléseken kiderül, hogy nincs ennél romantikusabb módja hogy felfedezzétek a magyar metropoliszt. Egy ember 56,000 forintért élvezheti az utazást, de minél többen vagytok, annál olcsóbb, négy személyre a teljes költség 68,000 forint.

Beer Bike

Fotó: Beers on Wheels
Amikor a BeerBike számos budapesti kocsijának egyikén az utasok iszogatás és ujjongás közepette keresztülvágnak a belvároson, talán nem tanulnak olyan sokat a város nevezetességeiről és történelméről, ám remekül szórakoznak. Ezeknek a party-bringáknak a legtöbbje 10-12 fő szállítására alkalmas, és majdnem mindegyikük pedállal hajtja a járművet, mialatt a fedélzeten lévő hordóból és bárból kortyolják a pinteket. (Ne aggódj, mindegyik BeerBike-on van egy kinevezett sofőr, továbbá általában egy csapos is, aki néha idegenvezető egyben) Megannyi cég kínál többféle modellt az alkoholmeghajtású bicikliből, a Beers on Wheels csúcsminőségű (videokamerával felszerelt) fém party biciklijeitől a BeerBike Budapest bizarr, hordó-orrú szerkezetéig.

BeerBike
Cím:
 1061 Budapest, Király utca 16.
Facebook