Egy ablakban hesszelő mopsz miatt volt kezdetben érdekes a Bajcsy-Zsilinszky úton nyílt Alap, de ha hihetünk a helyet testvéreivel és négylábú reklámarcával együtt üzemeltető Mary PopKids zenekarból ismert Bártfalvi Sándornak, akkor hamarosan gasztro-kulturális-lazulós centrum lehet.

A Dagi nevű kutyának fontos szerepe volt az alapok lerakásánál, Sanyi ugyanis egy mopsz kávézó nyitásában gondolkodott először, de hamar rájött, hogy ez nem nagyon állja meg a helyét (ha netán mégis, név és cím a szerkesztőségben), így született meg az open office ötlete.

Bárki bejöhet ide egy laptoppal, mivel tele vannak konnektorokkal és gyors internettel (ami hamarosan MÉG gyorsabb lesz); a betérőt kávék, szendvicsek, kedves kiszolgálás és letisztult légkör várja, amely nem tereli el a figyelmet a tanulásról vagy a munkáról. A nap vége felé baráti társaságok jöhetnek be, hogy "fajsúlyosabb" italok társaságában töltsék el az estét.

"Nem csak open office, hanem kulturális központ szeretnénk lenni. A Mary PopKids lévén van némi kapcsolódási pontunk a zenéhez, úgyhogy akusztikus fellépéseket, videoklip-bemutatókat tervezünk a közeljövőben. Ezen kívül fotókiállítások, pop-up store-ok, borkóstolók várják majd a vendégeket"– mondja Sanyi, miközben Dagi kikerekedett szemekkel bámul a kezében lévő szendvicsre. Míg ő eltereli az ebadta figyelmét a kajáról, addig testvére, Márton folytatja a további tervek ismertetését. "December elejétől az épület alatt található, nagyjából 200 négyzetméteres pincében szabadulós játékot szervezünk, ami ideális lehet munkahelyi kompániáknak csapatépítő tréningekre."

A hely jelenleg nagyjából félkész állapotban fogadja a vendégeket, de nemsokára minden teljes üzemben működik majd: kipingálják a most még hófehér falakat, illetve a kínálat kávét és szendvicset tartalmazó "elviteles" csomagokkal bővül.

A kávézó és bár jellegű, családi vállalkozásban működő Alap dizájnja Ghyczy Dénes Emil (au workshop) és Bajor Ádám belsőépítészek, Bálint Dániel grafikus és Busi Dániel kivitelező munkájának eredménye. A fából készült bútorokat Szederkényi Lukács (au workshop) készítette, ezek érdekessége, hogy ilyen székek és asztalok sehol máshol nincsenek a városban. A hely lénye adja meg a nevét is, és mivel az egész full egyszerű és letisztult, ezért keresztelték el Alapnak.

Arról még nem esett szó, mit csipegethetünk munka vagy tanulás közben, valamint esténként milyen italok segítenek a gondűzésben.

Meleg konyhájuk még nincs, egyelőre helyben sütött croissant-ok, és fekete erdei sonkával, mozzarellával, pestóval, rukkolával felpakolt tartalmas és laktató szendvicsek csábítanak be reggelire. Ehhez Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban nem kapható, bécsi pörkölésű Julius Meinl kávék segítenek felébredni.

A későbbiekben hungarikumokkal (csabai kolbász, makói hagyma, pirospaprika) dúsított tematikus hónapokat terveznek.

Esténként a szokásosnak mondható italválasztékból lehet szemezgetni, de az agyonhype-olt kézműves söröket hiába keresed az itallapon – direkt nincsenek. Ami ide kapcsolódóan szintén egyedinek mondható az az, hogy ha egy nagyobb társaság érkezik születésnapot tartani, az ünnepelt kaphat egy speciális ajánlatot: amennyiben mondjuk a vodkaszóda a kedvenc itala, olcsóbban veheti meg az egész csapat ezt a koktélt és ideiglenesen a falra is felkerül az italakció.

A bejárás alkalmával rögtön feltűnik, hogy néhány szék háttámláján különféle nevek vannak felfestve feketével. "A törzsvendég-programunkat erősítve találtuk ki a névre szóló székeket, mint jelképes gesztust, hogy általa is magukénak érezzék a vendégek a helyet. Egy székhez egyszerű hozzájutni, bár kell hozzá némi szerencse: ha valaki az Instagramra vagy a Facebookra feltölt egy itt készült képet #alap vagy #alapcafé hashtaggel, akkor nyerhet egy ilyet" – íme, a Márton szájából elhangzott hivatalos magyarázat. "Ha legalább 40 ezer forint értékben iszik, nagyobb eséllyel indul" – ez pedig a Sándortól érkező kevésbé hivatalos játékszabály.

Szintén érdekes megoldást találtak az asztalterítő-problémára. Sanyi magáénak vallja az ötletet, bár valójában a barátnője találta ki, hogy papírból készült terítőkkel fedjék le az asztalokat, amelyre tollal és filccel bármit rajzolhatnak a vendégek. Nem gondoltak rá akkor, hogy nyitás után alig pár nappal ez lesz a hely egyik ismertetőjele: az emberek valósággal megvesznek azért, hogy valamilyen nyomot hagyjanak maguk után. Hogy mi lesz a rajzok sorsa? A legjobban sikerülteket lefotózzák, és remélhetőleg unokáink is látni fogják őket.

Alap (a hely 2017 nyarán bezárt)

Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.
Nyitva tartás: 7:30-22:00 Facebook-oldal