Élmény

Dél-Buda egyik kedvence lehet – hamarosan elkészül a Bikás park

Fotó : Újbuda
Dél-Buda egyik kedvence lehet - hamarosan elkészül a Bikás park

Kelenföld központja eddig nem tartozott a város legszínesebb területei közé, a sportolóknak pedig a busz után futás jelentette szinte az egyetlen alternatívát. Eddig, hiszen a lépésről lépésre megszépülő Bikás park kellemes, sportolási lehetőségek tucatjait kínáló zöldterületté változott.

Bikás park
  • 1119 Budapest, Bikás Park
Valószínűleg sokan azt sem tudták, hogy merre keressék a térképen, amíg a tavasszal átadott 4-es metró egyik állomása föl nem vette a bikaszobrairól ismert park nevét. Kiss István Monda című alkotása a domb tetején kapott helyet, de őszintén szólva a szobrokon és néhány sportpályán kívül korábban nem volt túl sok látnivaló a panelok közt elhelyezkedő területen.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest
Fotó: Újbuda

A metrófejlesztéssel nagyjából egy időben készült el a park fejlesztésének első üteme, így a Bikás már most sokkal jobban néz ki, mint egy-két éve. A metrókijárat körüli területet új díszburkolattal borították, a parkban pedig helyet kapott két elkülönített kutyafuttató a kisebb és a nagyobb kutyák számára, valamint több korszerű sportpálya és szabadtéri kondieszköz is. A futópálya nagyon hamar népszerűvé vált, és azóta gyakorlatilag a szigetihez hasonló kihasználtsággal működik.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest
Fotó: Újbuda

Utóbbi akár azt is bizonyítja, hogy a fővárosiak sem lustábbak a mindig irigyelt nyugat-európai városok lakóinál – csak arrafelé Budapesttel ellentétben nem plázákat építettek gyakorlatilag minden létező szabad telken a kilencvenes és kétezres években.
Fotó: Újbuda
Mint az az alábbi, kissé retró stílusú videóból is látszik, a fejlesztés nem áll meg itt, a tervek szerint hamarosan vízinövényekkel és teraszokkal szegélyezett , a honos növényfajokat bemutató díszkert, játszótér, gyerekfoglalkoztató, valamint kávézó is helyet kap a parkban, a görkorisok pedig egy különálló parkrészben sportolhatnak a jövőben.
A kerületben egyébként több sportfejlesztés is zajlik, például a parktól néhány megállóra található Nyéki Imre Uszoda – máig közkeletű nevén a Kondorosi – új kültéri medencét kap, Gazdagréten pedig tavasszal készült el az új szabadtéri kondipark és futópálya. Röviden: a parkfejlesztés, a zöld területek bővítése és a sportpályák építése jó irány, amelyen most Újbuda megindult – reméljük, hogy a példa ragadós lesz.