Ahogy közeledik a tavasz, futók százai jelennek meg a Duna-partokon éppúgy, mint a Margit-szigeten. Csodás panoráma, tiszta levegő, sok sportpajti: minden adott a jó edzéshez. Vagy mégsem? A Fővárosi Önkorányzat a közelmúltban határozta el, hogy megújítja a méltán népszerű pályát, ráadásul most te is elmondhatod a véleményed! Nincs kifogás, mi is nekiálltunk készülni a maratonra.

Budapest sportszigete egyértelműen a mozgásé: lehet itt úszni, vizilabdázni, evezni, lőni, focizni, magasugrani vagy rögbizni. A Margit-szigeten jó évtizede van egy futópálya is, ennek minősége azonban a kezdetektől fogva nem nyerte el a sportbarátok rokonszenvét, majd az évek alatt olyan kátyúk keletkeztek rajta, hogy a szépemlékű régi Thököly út is megirigyelte volna. A We Love Budapest legsportosabb munkatársa ma reggel fotózta az alábbi tankcsapdákat.

Más szempontból sem volt a nyugalom szigete a Nyulak szigete. A szatírok örömére sokáig a közvilágítás totális hiánya borzolta a kedélyeket, az öltözési lehetőségek pedig a mai napig nem megoldottak. Ennek ellenére
a futóbolondok
a futás bolondjai napról napra, estéről estére megjelentek, hogy 20-30 perc alatt lefussák az 5300 méteres távot, - vagyis a maraton egynyolcadát - vagy még többet.

A futók igazi közösséget alkotnak, számos sportegyesület itt tartja az edzéseit, de "hétköznapi" embereket összefogó futóklubok is kötődnek a szigethez.

A szigetre kiérve kétféle öltözési lehetőség közül választhatunk: vagy ott van a Magyar Atlétikai Club, ahol 1000 Ft-ért öltözhetünk és zuhanyozhatunk, igaz, használhatjuk a konditermet, a pingpongasztalokat és más sportpályákat, ráadásul bérlettel már egészen kedvező az ár is. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda egy praktikus kombinált belépőjegyet kínál: 2100 Ft-ért öltözhetünk, majd egyszer kiléphetünk az uszodából és vissza, így egy jó futás után következhet egy kis levezető úszás.

A városvezetés a közelmúltban döntött a "lényeg", vagyis a futókör felújításról, így a sziget ezentúl éppúgy helyet ad a mozogni vágyó városlakóknak és a profi sportolóknak. "Mindkettő nagyon fontos, de a sziget világszintű versenyközpont is lehet, nagyon fontos helyszíne az utánpótlásnak, az uszodák már most is számos nemzetközi rendezvénynek adnak helyet, a jelenleg nem működő teniszpályák felújítás után pedig akár Wimbledon mellé is beállhatnának, de ne menjünk bele a hosszú távú tervekbe, mert órákat tudnék beszélni erről; ami most a legfontosabb számunkra, az a futópálya felújítása, melyet a Fővárosi Önkormányzat decemberben elfogadott." - nyilatkozta Molnár Zoltán, a Budapest Sportszolgáltató Központ igazgatója a Városépítészeti Főosztály blogján.

A hírek szerint a jövőben a nemzetközi szabványnak megfelelő anyagú, kiszélesített rekortán, jelképes árú öltözési lehetőségek, "szabadtéri edzőterem" (vagyis street workout) és az energiatakarékos világítás mellett kamerarendszer is várja majd a futókat, hogy kényelmesen és biztonságosan futhassunk. Cipőket fel, irány a sziget! Előtte pedig töltsd ki a kérdőívet, mert a tervezők számítanak az ötleteidre!