Ha a Fashion Streetről a Vörösmarty tér felé tartunk, bal oldalon egy méretes koktélbárra és piros-fehér dizájnos feliratra leszünk figyelmesek. Az Il Pastaio portája és terasza ez, egy étteremé, ami kis ízbéli csavarokkal szeretné meghonosítani az olasz konyhát megfizethetően, magas minőséggel, barátságos vendéglátással és kiváló fogásokkal a Váci utca mellett. Vegyes antipasti táltól egészen a desszertig haladtunk.

Szerencsére egyre inkább tendencia, hogy fogyatkoznak a turistakopasztó, minőségre keveset adó, de annál feljebb árazott éttermek, melyek többnyire a fontos budapesti látványosságok köré települtek, előző érákban. Ettől függetlenül nehéz a hazai étteremjárók fejéből kiverni, hogy ezek az idők már elmúltak és bátran vacsorázhatnak a Bazilika, a Budai Vár, vagy netán a Vörösmarty tér közelében.

Beke Zsolt, az Il Pastaio executive chef-je 16 évig a Robinson, nyitástól 6 évig a Spoon hajó, majd 5 évig a Cucina étterem csapatát erősítette és 2013-ban végre megnyithatta saját tapasztalatain, ötletein nyugvó éttermét Kovács Lajossal, akivel több, mint 20 éve dolgoznak együtt. Mivel különösen közel áll a szívükhöz Olaszország sokszínű konyhaművészete, szinte nem volt kérdés, hogy milyen irányba induljanak el. Az Il Pastaio (a pasta jó?) étlapjára minél több autentikus és kicsit újragondolt fogást szeretettek volna felírni, így született meg a fix menü, melyen a kövön sütött pizzák, helyben gyúrt tészták és házi desszertek mellett még hamburgert(!), Angus bélszín steaket, Fiorentina steaket, előérlelt marhahúsokat is találunk. Zsolt és Lajos élete a vendéglátás, a legklasszikusabb értelemben. Szeretnek visszajáró vendégeik kedvére tenni, így szívesen teljesítenek extra kívánságokat is, ami a hozzávalókat, elkészítési módokat illeti. Zsolt amellett, hogy felügyeli az étterem működését, lesi a vendégek igényeit, sűrűn beugrik a nyitott konyhába, miközben készülnek az ételek.

Az étterem elhelyezkedése kiváló, a teraszon ücsörögve és az emeleti asztaloknál is mindent látni ami a téren történik: andalgó szerelmespárok, siető üzletemberek, színes ruhás utcai mutatványosok adják meg az Il Pastaio olaszos hangulatát. Amíg a vendég nyugodtan fogyasztja ebédjét/vacsoráját, a Vörösmarty tér képe folyamatosan változik. A belső tér kialakítása praktikus, középpontban a nyitott konyha áll. Bárki figyelemmel kísérheti, ahogy a rendelése elkészül. Sokan direkt a konyha melletti helyekre foglalnak asztalt, hogy lássák, ahogy készül pizzájuk, vagy éppen al dente állagúra fő a tészta. Kevés az olyan hely, ahol teljesen nyitott konyhában dolgoznak, az Il Pastaio ilyen.

A falakon a séf által készített fekete-fehér, olaszországi életképek sorakoznak, a túlzásba vitt díszítés hiányzik - mármint nekünk éppen nem hiányzott. A legkedvesebb részletünk az emeleti falburkolat: boros, pezsgős faládákból lett megoldva a lambéria, s ezeket szép meleg fénnyel világítják meg. Otthonos, romantikus így a felső helyiség. Ha már romantika, és hangulat, csütörtöktől szombatig piano esteket tartanak. Az apró piros és fehér fényekben pompázó teraszra kerül a hófehér zongora és 19:30-tól zeneszó kíséretében fogyaszthatjuk el a vacsorát.

Miután körbejártunk az ízléses belső térben, egy Zsolt által összeállított menüsort kóstolhattunk meg. Az olaszok antipasti nélkül kvázi nem is állnak neki az étkezésnek: mi egy gazdagon megpakolt tálat kóstoltunk végig. Prosciutto crudo, cotto, többféle szalámi, szilva méretű roppanós olívabogyók és szárított paradicsomok (Antipasto Casereccio 2690 ft) mellé bruschettákat is kaptunk. Persze a mohóság győzött, mind egy szálig megettük a bruschettákat, húsételt sehogy sem tudtunk volna enni, főételként ezért tésztákat kóstoltunk. Egy paradicsomos, bazsalikomos verziót, (Spaghetti al Pomodoro e Basilico 1990 ft), illetve egy tejszínes alapú tésztát. A sort a tiramisú (1190 ft) zárta, ami annyira könnyed és habos volt, hogy lecsúszott, még akkor is, ha már dugig voltunk.

Két fogásos (1590 ft) és három fogásos (1990 ft) ebédmenüvel is készülnek a közelben dolgozók számára, nap, mint nap. Ezzel is erősítvén, hogy bárkinek elérhető lehet szuper konyhájuk, még akkor is, ha a Vörösmarty téren várja vendégeit az étterem. Ha csak az utcafronton álló koktélbárból egy “sétálós” limonádéra ugranátok be, akkor is szívesen ajánljuk, de egy ízletes vacsora tökéletes helyszíne lehet a mindig nyüzsgő Vörösmarty tér olasz étterme, az Il Pastaio.

Il Pastaio
Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 2.
Weboldal
Facebook