Élmény

Különös táblák a VII. kerület kultikus részein – Memento Projekt

A napokban különös, új emléktáblák lepték el a VII. kerületi vigalmi negyed legfontosabb pontjait. A háttérben a NEM MI VOLTUNK! crew legújabb akciója a Memento Projekt áll, amelynek lényege, hogy a jelenkor belvárosi partykultúrjának utcákon heverő momentumaira emlékezik meg úgy, hogy közben vitára, diskurzusra invitálja a budapestieket. A néha kissé polgárpukkasztó táblákon olyan csodálatos dolgok elevenednek meg, mint a Wichmann kocsma rántott húsos szendvicse, egy ismeretlen eredetű brit hányás, a 2011-es nagy rozéfröccs hullám, vagy a legénybúcsúk áldozatai.

A fiatal képzőművészekből álló NEM MI VOLTUNK! crew legújabb akciója nyomán különös új táblák kerültek a VII. kerület mindenki által jól ismert és elismert pontjaira. A projekt – ellentétben a szokásos emléktáblákkal – nem a múltra fókuszál, hanem a jelenkor partykultúrájára, pontosabban annak kevéssé feldolgozott, mégis kultikus részleteire. Ezek között a fontos pillanatok között olyanok szerepelnek, mint a 2011-es nagy rozéfröccs hullám, a rettegett belvárosi legénybúcsúk, a Wichmann félrészegen elfogyasztott rántott húsos szendvicse, a megboldogult Rákóczi Pékség, vagy a 21. század legnagyobb magyar költőjének nyilvános vizelése.

Erzsébetváros
  • 1075 Budapest, Erzsébetváros

A Memento elegáns street art tábláinak célja egyrészt, hogy reagáljon a turistákra, a belvárosi dzsentrifikációra, másrészt pedig, hogy konfliktuspontokat azonosítsanak, vagyis vitára/diskurzusra inspirálják az embereket. Ezt az utcai művészetekre amúgy is jellemző módon teszik, mégpedig úgy, hogy az első ránézésre érthető üzenetet hordozó táblák második, majd harmadik megtekintésre újabb és újabb rejtett jelentések, rétegek kerülnek elő. 
A táblák kamuflázs jellege szintén meghatározó, ugyanis ezzel azt szeretnék elérni az ötletgazdák, hogy az emberek őszintén reagáljanak a látottakra, anélkül, hogy a sokak által megszólt belvárosi “művészkedés” elidegenítő hatást generálna.
A Memento Projekt előzménye egyébként a Memento Prague projekt, melyet a csoport a Futura rezidencia keretében valósított meg Prága különböző belvárosi helyszínein 2013-ban. A srácok a budapesti akcióra nagyjából fél évig készültek, a táblákat pályázati pénzből, körülbelül egy hónap alatt készítették el bronzszínűre festett fából és plexiből. 
Fontos még kiemelni, hogy ez az egész nem destruktív, a táblákat már meglévő lyukakba csavarozták bele, és így bármikor, nyom nélkül el is távolíthatók. Az akció egyébként addig tart, ameddig ez meg nem történik.

A Memento Projekt hivatalosan a Chimera-Projectben 2014. június 5-én este 7-kor nyíló, Memento Budapest című kiállítással indul, amely betekintést nyújt a táblák világába, térképpel segíti azok megtalálását, illetve info pontként szolgál az érdeklődőknek. Emellett városi túrák is lesznek, amelyek az adott városrészhez köthető fontos pillanatok, események emlékhelyeit járják majd végig. 

A VS.hu videót is készített az akcióról: