Szomorúan tudatjuk, hogy a nemzeti szeretetnek örvendő Rákóczi pékség (†56) ez év június harmincadikán csendesen bezár, mint egy hete hallani a városban, terjed szájról szájra, és eseményszerűen látni is népszerű közösségi oldalon. Emlékezünk.

Szomorúan tudatjuk, hogy a nemzeti szeretetnek örvendő Rákóczi pékség (†56) ez év június harmincadikán csendesen bezár. Az üzletben dolgozó nénik és lányok összepakolnak és július elsején már nem árulnak enyhén elsózott krumplisalátát és meleg zsemlét sem. Bár számos kezdeményezés, társadalmi összefogás csoportosult mindannyiunk éjszakai büfézője köré: nincs mit tenni, jön valami más, valami trendi dolog (hogy pontosan mi, még nem lehet tudni) és ezzel a Szovjetunió egyik utolsó klasszikusabb lerakata is az emlékeknek marad.Na, de mit is veszítünk a Rákóczi pékséggel? Alapvetően karaktert. Az éjjel-nappali pékség (zseniális műfaj) jelentős képviselőjét mint olyat a város legérdekesebb hétvégi nyitva tartásával (vasárnap este tíztől éjfélig) és a maga hetyke kiszolgálásával, a nagy kifliket éjszakánként és a szocreál belsőt, ami bármelyik ötvenes-hatvanas évekbeli magyar filmben elmenne jelenlegi formájában. Azt, hogy McDonald's-os széles vigyor helyett inkább kétszáz lesz, drága van, vagy semmi, magyarosan. Meg céltudatosan közeledő fiatalokat a Kazinczy utcából kifordulva, általában valamilyen alkohollal még a kézben. Megjegyezzük, persze egyre kevesebbet, mert a vigalmi negyed is alakul folyamatosan, és rendeződnek át a terek. A pékség például óriási lenne most a Gozsdu udvar előtt.
A Rákóczi nem a világ péksége, lehetett már találkozni jó száraz barhesszel is ott, de karakteres. És ez azért jó, mert arra emlékszik az ember. A környéken pedig sorra jelentek meg a különféle nonstop ábécék, dekorpékségek, Tesco expressz balról-jobbra, verseny van, nincs mit tenni, a kicsi húzza mindig a rövidebbet. Június harmincadikán bezárnak, addig pedig lehet nosztalgiatúrákat szervezni oda éjjel-nappal: még két hónapig mindenkié.

Rákóczi pékség 1088 Budapest, Rákóczi út 17.

H-P: 00.00-24.00 Szo: 00.00-12-00 Vas: 22.00-24.00