Szerencsére egyre több cég ismeri fel, hogy a környezetünk sokszor meghatározza azt is, hogyan dolgozunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy fény nélküli, szürke, levegőtlen lyukban végezzük a munkánkat, vagy inspiráló, barátságos és modern környezetben. Az utóbbira egyre több budapesti példa akad: korábban bemutattuk nektek a Prezi irodáját, most egy másik izgalmas helyen jártunk, amelyet a fiatal és tehetséges építész, Péli Gábor tervezett egy ingatlanos cég számára.

Kivételek persze vannak, de lássuk be, az irodák építészete nem feltétlen a legizgalmasabb az amúgy is kissé sivár ingatlanos piacon. Az viszont már érdekes lehet, amikor egy irodákra specializálódott cég építi fel a saját székhelyét: egy ilyen helyiségnek egyszerre kell reprezentatívnak lenni és kellemes munkakörnyezetet biztosítani.

Az ingatlanos cég számára fontos volt, hogy legyen egy nagy térkép a tárgyalóban: a fóliára még írni is lehet

A nagyszerű terek és a design egy szerencsés együttműködés eredménye: Péli Gábor a BME elvégzése után rövid ideig külföldön dolgozott, egy nigériai iskolaépület felépítésében szerzett tapasztalatot és gyűjtött - sokszor vicces - emlékeket a nem is veszélytelen úton. Hazatérve egy nagy ingatlanos cégnél kezdett el dolgozni, de ekkor még nem tervezőként; később azonban megkapta a lehetőséget, amellyel élt is. A megbízó nyitottan, de szigorú költségvetéssel vágott bele a projektbe, az építész pedig ismerte a munkahely napi működését és az elvárásokat.

A Szabadság téri palotát néhány éve teljesen felújították, amelynek során a belső udvart beépítették.

Ez egy ingatlanokkal foglalkozó cég, tehát fontosak a megbeszélések és nagyon sokat kell telefonálni, ezért a tárgyaló mellé több kisebb helyiséget helyeztek, hogy a hívásokkal a kollégák ne zavarják a másik munkáját. "A végeredmény eléréséhez nagyon fontos volt, hogy folyamatosan kommunikáltunk a megbízóval. Többször volt olyan, hogy valamire azt mondták, hogy ők ezt máshogy képzelték, de mivel ez nekem is egy tanulási folyamat volt, rugalmasan álltam a kérdéshez. Viszont ők is elfogadták a véleményem és megbíztak bennem. Ez nagyon jól esett" - meséli Gábor.

A folyosó monotóniáját a munkatársak által készített hangulatos Budapest-fotók oldják.

A tervezés során az építész elsősorban az esztétikai megfontolásokat és a legújabb, a munkahelyekről szóló kutatások eredményeit tartotta szem előtt. „Az irodapiacon is a válság hozott nagy váltást, egyre jobban elterjedtek a nyitott, valamint a közösségi irodák. Egy ilyet kiépíteni egyrészt rentábilisabb, másrészt tanulmányok sora bizonyítja, hogy mennyiben segítik a hatékonyságot, az információáramlást a nyitott terek. Persze nem akartam kritikátlanul trendeket követni, vannak bizonyos funkciók, amelyeket külön helyiségekbe tettünk.

A fehérre festett barokk bútor és a fekete, modern képernyő kontrasztja érdekes párost alkot a tárgyalóban, a lámpák pedig felhőt szimbolizálnak.

A térbe lépve a recepciós pult fogad minket, de helyet kapott itt egy reprezentatív tárgyaló és két nagy irodatér a munkatársak számára. Erről egyedül a HR és pénzügy került leválasztásra, ők az egyedi adottságok miatt egy különálló szobában dolgoznak, de az igazgató például a többiekkel együtt tölti a napot.

Az előtérbe lépve feltűnik a tömbszerű hatást keltő, festett üvegből készült recepciós pult és mögötte a nyomtatott tapéta, amelynek grafikáját a cég amerikai designere készítette.

A térszervezés remek: a tárgyaló a palota beépített belső udvara felé néz, míg a munkahelyek a természetes fény és a csodás látványt nyújtó Szabadság tér felé fordulnak. Helyet kapott egy szokatlanul nagy közösségi tér is, amelynek kissé bárszerű hangulatát az amerikai éttermek világa inspirálta. Nem meglepő, hogy a csocsóasztal a nagy kedvenc, a kollégák sokszor még a munkaidő lejárta után is maradnak egy kis játékra.

A közösségi tér valóban mindenki kedvence. A kényelmes bőrkanapékat is az építész tervezte.

Az 1901-ben épült palota hangulatához illeszkedő, barokk stílusú bútorok egy részét régiségkereskedőtől vásárolták, míg a modernek egy része Gábor tervei alapján, egyedileg készültek.

A gyönyörű tapéták egy eldugott, Népszínház utca melletti szakboltból valók. Budapesten ők az egyik legjobbak.

Az iroda nem kizárólag a munkatársaknak és nekünk tetszik: a cég benevezte az Év Irodája 2013 cím elnyeréséért folyó versengésbe és a közönségszavazás lezárulta után úgy tűnik, hogy komoly esélye van a végső győzelemre is.

A tárgyaló a belső udvar felől.

A modern iroda belsőépítészete jól illeszkedik az elegáns neobarokk palota épületéhez.