Fogjuk meg a kisebb pesti kávézók kultúráját, adjunk hozzá egy kis irodalmat, rengeteg értékes berendezési tárgyat, majd tegyük mindezt otthonos környezetbe egy Budagyöngyénél található villa aljába! Így készült a Bálint, ami ez esetben nem egy személy, hanem egy hangulatos kávézó neve. Felfedeztük.

Nem csak egy villa

A II. kerületi Házmán utcába besétálva az 5-ös szám alatt bujkál ez az 1890-ben épült budai villa, amelyről csak kevesen tudnak, különösen azok, akik a folyó túloldaláról érkeznek. Csak egy kicsi tábla és a nyitott vaskapu mögötti békés, kovácsoltvas tárgyakkal felszerelt kerthelyiség jelzi, hogy ez nem egy egyszerű villa.

A kávézó maga egy szuterén helyiség, egy nappalira emlékeztető térrel és egy kisebb, relaxálásra alkalmas szobával, illetve természetesen a pult mögött álló Lacza Bálinttal, akiről hamar kiderül, hogy bizony övé a hely.

Az ő személye ugyanolyan elengedhetetlenül fontos itt, mint a kávé vagy a sör, hiszen ő töltötte meg élettel ezt az egykor műhelyként működő teret, ami azóta a budaioldal patriótáinak egyik ikonikus kulturális, kávézós, randizós és ivós helyszínévé fejlődött. Ő egyébként az az ember, aki mindenkire emlékszik, aki valaha itt járt, és még akár két év távlatából is pontosan fogja tudni, hogy mit ivott a vendég legutóbb; szerinte egy kávézónak szenvedélynek kell lennie, és a vendégekről kell szólnia. Ők egyébként olyan apróságokkal hálálják meg a törődést, hogy például visszaviszik a pultra amiből ittak.

Ebben egyébként teljes mértékben igazat adunk neki, hiszen a Bálint remek példája annak, hogy a siker nem feltétlenül a különleges italok és a giccses ételeknek köszönhető; az itallapon semmi különlegességet nem találni némi házipálinkán és két kézművessörön kívül (Keserű Méz, Lasko Pivo), étlap pedig még a sörkorcsolyák szintjén sincs. De mindez nem baj, mert az etetés amúgy is mindig máshogy zajlik; néha grillezés van a kertben, máskor pedig szendvicseket kínálnak, de ételrendelésre is van lehetőség, ha valakinek mondjuk pizzára fájna a foga. Az egész étel dolog itt nagyon véletlenszerűen működik.

Bútorboltból kávézóA Bálint 2000-ben nyitott meg, de ekkor még minden más volt. Az ötlet egy komoly motorbaleset után jött, ekkor ugyanis az orvosok azt tanácsolták az akkor 24 éves Bálintnak, hogy nézzen valami irodai munka után, mert soha nem emelhet majd semmit, ami 8 kilónál nehezebb. Persze fiatalság bolondság; a makacsság győzedelmeskedett, és az egykori műhelyből hamar vendégek fogadására alkalmas, bárpulttal felszerelt tér lett. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a hely funkciója; kezdetben egy bútorkereskedés ötlete merült fel, amelyhez a segítséget bútorok formájában egy Knopp János nevű bútorkereskedő biztosította. Ugyan ezek közül egyet sem sikerült eladni, de a vendégek, akik csak inni és kávézni jöttek ide nagyon kényelmesnek találták a különleges ülőgarnitúrát, ez pedig meghatározta a továbbfejlődés irányát. Ennek a korszaknak az emlékét egyébként a cégpapírokon feltüntetett tevékenységi kör és néhány szék még mindig őrzi.

A gyűjtemény: tárgyak és emlékekMivel a Bálintból spontán lett kávézó, a régi bútorok közül sok tönkrement, de a gyűjtőszenvedély nem múlt el. A kényelmes, öblös bőrkanapék, kovácsoltvas tárgyak, festmények és egyéb művészeti kincsek mind az idejáró vendégek ajándékai: többek között Bodoni-Dombi Zsolt kortárs festő, Bojti András üvegszobrász, Kézdi Lóránt díszlettervező, a Széna téri 56-os emlékműért is felelős Árvay Ferenc művész, Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó és Kern András színész is hozzájárultak ahhoz, hogy a Bálint az legyen, ami.
Persze nem csak anyagi értékekről van szó; rengeteg személyes tárgyat lehet itt látni amelyek közül mindegyiknek különleges története van. Ez a környezet egyébként tökéletes az olyan programok számára, mint a különböző családi délutánok, filmklubok és irodalmi estek - köztük a Vagány Históriákat lebonyolító Juhász Anna és Bach Máté felolvasóestjeivel - de olyan is előfordult már, hogy leánykérés lett az egyik bulinak a vége. A történetek és a hely híre szájról szájra terjed.

Volt, van, leszBálint ugyan ki fog menni a Sörfesztiválra és rendszeresen invitálja a vendégeket a Kinizsi 100 nevű teljesítménytúrára, jövőbeli tervei között mégsem szerepel a terjeszkedés, vagy a világ megváltása, csupán annyi, hogy ugyanúgy lesz minden, mint eddig. Természetesen apróbb átalakulások rendszeresen történnek a ház körül - legutoljára például egy lebontott szecessziós épület alapanyagaiból részben újjászületett a Bálint belső tere -, de ezek a változások nem befolyásolják a dolgok hagyományos menetét. A Bálint volt, van és valószínűleg még jóideig lesz is. Érdemes kirándulni egyet.