Már nem csak arról szól a vacsora, hogy a feleség elkészíti a pörköltet, mire a férj hazaér a munkából. A gasztro-forradalom elérte az otthoni főzést is; mára már fontos, hogy mit főzünk és az is, hogy miből, sőt, már a hogyan és a hol sem elhanyagolható. A lakáséttermeket és a főzőiskolákat már mindenki jól ismeri, de az evolúció még nem ért véget. Hibrid villaétterem nyílt a II. kerületben.

A VillaEsca az egyik legfiatalabb ilyen jellegű hely a városban. Az 1800-as évek végén épült villát a II. kerületben egy kissé elrejtett helyen találjuk, jelenlétét csupán egy nyíllal ellátott tábla jelzi. A polgári mézeskalács ház hangulatú épület teljesen felújítva, elegánsan, de mégis teljesen high-techberendezésekkel felszerelve várja a vendégeket. Az “esca” egyébként latinul ételt jelent.

Fontos leszögezni, hogy ide nem tudunk csakúgy beesni az utcáról. A Villa Esca inkább a közösségi programokat részesíti előnyben előzetes bejelentkezés alapján. Ebben a vendéglátásban jártas séf, Vass Ildikó segít. Tulajdonképpen ez olyan mintha egy napra kibérelnénk egy villát, ahol minden a közös evésről és ivásról szól, tehát konferenciák, csapatépítők, családi összejövetelek, főzőkurzusok, legénybúcsúk, házibulik, vagy akár esküvők is jól érezhetik magukat itt. Természetesen ezek csak lehetséges opciók, egyéni ötletekben is bátran lehet gondolkodni. Előzetes egyeztetés alapján, akár különleges dekorációra is van lehetőség.

A tágas belső terekkel operáló villába 40 fő is kényelmesen elfér és ételhez is jut, hála a konyha közepén álló 4 főzőállásnak, és annak az indukciós woknak, amiben még egy T-rex vacsorája is pillanatok alatt megpárolódna. A technikai felkészültséget kiegészítik a különleges alapnyagok (többféle olivaolaj, ecet, krémek, fűszerek stb.) és a lehető legjobb minőségű konyhai eszközök, amikkel még egy kezdő is sokkal szívesebben áll neki a főzésnek. Az egyik legjobb dolog az egészben, hogy a mosogatás ezúttal végre másra marad.

Heti rendszerességgel rendeznek itt főzőkurzusokat, amelyeket mindig egy másik ország, vagy egy-egy különleges étel jegyében tartanak. A közeljövőben lesz például mexikói, francia, tapas és libamáj kurzus. Persze az éppen aktuális ünnepekről sem feledkezik el soha senki, Valentin napon például kifejezetten amerikaiasízek lesznek terítéken és természetesen pezsgőt is szervíroznak majd. Egy ilyen főzőkurzus ára 10 000 Ft-ba kerül résztvevőnként, a maximális létszám pedig 14 fő. Tájékozódni az aktualításokról és jelentkezni a weboldalon lehet.

A Villa Esca egyébként nemcsak ételben szeretne minőséget hozni, hanem borkínálatban is. A különböző programok során egyedi borválasztékot kínálnak, így nyugodtan válogathatunk az üvegek között, akár elvitelre is. Az italokat közvetlenül a pincéktől szerzik be, kóstolni pedig szerintünk kizárólag a hatalmas budai teraszon érdemes, mert az valóban lenyűgöző!