Valljuk be, hogy egy házias ízeket kínáló zsidó bisztró Budapest régi zsidónegyedének kellős közepén, a Zsinagóga, a kóser bolt és a Szimpla Kert közelében telitalálatnak látszik, de persze az idő majd eldönti, hogy így van-e. Tény, hogy a soft opening alatt elég nagy volt itt a forgalom, így nekünk is meg kellett nézni, hogy mi okozza a nagy felhajtást.

Minden kezdet nehéz

A hely hangulata egyszerű, letisztult, az asztalok kicsik és közel vannak egymáshoz, de ez nem zavaró. Aki nagyon el akar bújni, azoknak ki van alakítva egy nagyjából 10 fős szeparé, ami egy vidéki ház nappalijára emlékeztet, mintha csak a nagymamához érkeztünk volna ebédre: a falakon régi, nem túl szép festmények, csipkés terítő és százévesnek tűnő székek biztosítják az élményt. A bisztrós hangulatot főleg az otthonos légkör, a nagy adagok és a gyors kiszolgálásnak kellene biztosítani. Ezek közül az otthonossággal és a nagy adagokkal nincs is gond (különösen ha beleszámítjuk azt a sok fajta szeletelt kenyeret, amit az étel mellé kérhetünk), a hatékony kiszolgálással viszont akadtak problémák, bár ezt ráfoghatjuk arra, hogy a személyzet tagjai még mindig csak ismerkednek a hellyel és a többi kollégával. A Macesz Huszárban sok a jó dolog, de alkalmanként szükség lehet némi türelemre, hiszen még nem rázódott teljesen össze a rendszer. Erre remélhetőleg már nem kell sokat várni.

Nem minden zsidó kóserA kóserség csak részben múlik az összetevőkön, a feldolgozás, az elkészítés módja és a rituális alkalmasság is kiemelkedően fontos. A Macesz Huszár célja nem a kóserség, hanem az, hogy megvendégelje azokat, akiket érdekel egy hiánypótló, újhullámos hely. Itt szigorú szabályok helyett jellegzetes ízeket, zsidó stílusú ételeket kínálnak, magyaros felütéssel, baráti áron. Az egyetlen szabály, hogy olyan étellel nem foglalkoznak, ami eleve kizárja a kóserséget: disznóhús például nem kerül az étlapra.

Mindeki másképp csinálja - az ételekA menün nagyjából 25 étel szerepel változatos összeállításban, melyek mindegyike tükröz egyfajta zsidó-magyar kulturális együttműködést: a szarvashús és a magyarosnak hangzó töltött káposzta is elfér a macesz gombóc mellett. Az aktuális összeállítás viszont nem lesz mindig így, a felhozatal a tervek szerint mindig követni fogja az évszakok változásait és tekintettel lesz az éppen aktuális zsidó ünnepekre. Emellett persze lesznek olyan ételek is, amik nélkül elképzelhetetlen lenne a választék, mint például a sólet, amelynek tökéletes receptjének megalkotását feltűzték a Macesz Huszár zászlajára: az ételen időről időre változtatni fognak, mindaddig, amíg meg nem érkezik a várt eredmény.

Egy huszáros vágás - a borokAz étlap mellett találunk egy borlapot is, rajta gondosan összeválogatott italokkal; a listán megtalálhatóak az ismeretebb termelők legjobb borai és más Kárpát-medencei kézművesborászatok különlegességei is. Ha valaki ért hozzá, akkor jól össze tudja egyedül is harmonizálni az az ízeket, viszont, ha valaki épp csak meg tudja különböztetni, a fehéret a vöröstől, akkor itt van két erős tipp: a zsidó tojáshoz érdemes kipróbálni egy Meinklang juhfarkot, a libanyakhoz pedig mondjuk egy etyeki Pinot Noir-t.

Még nem tudni kit hoz a jövőTermészetesen még nagyon friss a hely, ezért nehéz lenne megjósolni, hogy kik adják majd a vendégkör kemény magját, de biztos, hogy sok jó tulajdonsága van a Macesz Huszárnak, ami miatt sokaknak vonzó lehet. Csak hogy néhányat említsünk közülük: közel van a romkocsmákhoz, ezért abszolút buli-kompatibilis, a belváros kellős közepén van, ahol egész évben sok a turista, valamint elég jó árban van ahhoz, hogy azok is megengedhessék maguknak, akiknek éppen spontán nincs kedvük főzni, vagy családi szülinapot tartanának. A jövő (mint mindig) bizonytalan, de sok reménnyel kecsegtet.