Élmény

Bor és Csokoládé kóstoló a vinoWonkában

Fotó : vinoWonka
Bor és Csokoládé kóstoló a vinoWonkában

A bor és csokoládé kóstoló hallatán megoszlanak a vélemények, van aki számára összeférhetetlen, és van aki kecsegtetőnek ítéli. Egy biztos: garantáltan összefut a nyál a szánkban e két szereplő hallatán.

vinoWonka kóstolójára látogattunk. A barátságos kis üzlet egy családi vállalkozásként jött létre a csoki és a bor iránti szerelemből, majd ezek egyesítéséből. A vinoWonkában kizárólag magyar, prémium minőségű kézműves csokoládékat és borokat lehet kapni, kóstolni. A sós falatkákat helyben sütik, be lehet térni reggelizni vagy szendvicsezni is.
A kóstolót a csokik világában jártas borász hölgy vezette, aki hatalmas szakértelemmel ásta bele magát a csoki és a bor együttélésébe. Az est a fűszerek jegyében zajlott, így igazán érdekes párosításoknak lehettünk íz-tanúi. Miután mindenki megkapta 6 tételből álló bonbonos tálkáját , indulhatott az utazás a kakaóbabok és a szőlőültetvények világába. Az első kör a Bolyki 2010-es Sauvignon Blanc-al kezdődött, egy könnyű, savas, bodzás-ribizlis jegyeket felmutató borral az Egri Borvidékről. Jó párosítás volt ehhez a szintén bodzás ízű, ámbár sós, ropogós étcsoki kérgű bonbon, a Pelle-Molnár páros jóvoltából. Szakértőnk hozzáfűzte, hogy az a jó bonbon, ahol a csoki roppan és törik, nem pedig tompán hajlik. Ezt a minőségi elvárást maximálisan beváltotta a Pelle-Molnár páros. A bonbont azonban nem illett egészben megenni, hiszen az érdekesség kedvéért tartogattunk egy harapást a második borhoz, hogy valóban érezzük az ízek érvényesülését. Így összepárosítottuk a sós-bodzás falatkánkat a Tokaj-Hegyaljai Erzsébet Pincészet félszáraz 2009-es Muscat Lunel borával. Itt teljesen eltérő íz-élményt kaptunk. Ennek az almás grapefruit-os bornak a valódi párosa egy édes, három fahéjas bonbon volt. Az ízlelés közben ismét gyarapodott a tudásunk, megtudhattuk a 3 féle fahéj közötti különbséget és azok jellemzőit.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A két fehér után rátértünk a vörösekre. A pécsi Szabó Zoltán néhány hektáros birtokáról a 2009-es Pécsi Kadarkát kóstoltuk egy fahéjas kardamonos édességgel a győri Lavende manufaktúra jóvoltából. Azt mondhatjuk, hogy talán ez a párosítás osztotta meg leginkább a közönséget a bor fanyarsága és a csokoládé rendkívüli édessége miatt. Miközben mindenki eldöntötte, hogy tetszik-e neki a párosítás vagy sem, gyors csokoládé történelmet hallgattunk, onnan kezdve, hogy Hernán Cortes betette lábát Dél-Amerikába. Most már tudjuk, hogy ha csokoládét akarunk venni, érdemes a criollo, forastero és trinitario típusokat keresni, hiszen ez a három magasan a legjobbak. Bár ez a pénztárcánkon is megmutatkozik. Egy nagyobb szünet következett, amit jól ki is használtunk, hiszen nem győztük harapni a frissen sütött, illatos sós pogácsákat az édességek elfogyasztása után.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A második felvonás Iványi Zsófi 2008-as Villányi Merlot-jával indult. Zsófi kézműves borászatában spontán erjesztéssel, természetes körülmények között készíti borait, melyek, erősek és testesek, olykor csaknem fekete színűek. A borhoz egy szilvás fűszeres bonbont kóstoltunk melyet az FG kézműves csokoládé műhely készített. Utolsó előtti borunk és csokoládénk beváltotta az esthez fűzött reményeket és valóságos ízbombaként robbant a szánkban. Ez nem volt más mint Gál Antal 2007-es Tringa Cabernet Sauvignon bora a szekszárdi Kerékhegyről, és a chilis bonbon párosítása. A bort fűszerpaprikás illat és élénk savak jellemzik. Először a pikáns csokit kóstoltuk, ami önmagában nem is volt annyira csípős, de egy korty bor elfogyasztása után felélénkültek az ízek és valóságos tüzet indítottak. Na végre! –gondoltuk-, itt történik valami. Az estet a köveskáli Pálffy Pincészet 2009-es Szűzfurmintja zárta le, kevésbé intenzív, birsalmás, mangós jegyekkel. Mellé ismét a Lavende manufaktúra kényeztette az ízlelőbimbőkat egy karamellás , szárított almás tejcsokival.
Fotó: vinoWonka
Nehezen lehet leírni ezeket az ízélményeket, melyet az is nehezít, hogy itt abszolút szubjektív megítélésekkel szembesülünk. Mindenesetre érdemes végigkóstolni egy szakértelemmel összepárosított bor és csokoládé sort, hiszen ahogy a vinoWonka honlapján is olvasható, a csokoládé és bor párosítása szokatlan, de egyáltalán nem megszokhatatlan.

vinoWonka Csokoládé és Borbár
Cím: 1082 Budapest, Corvin sétány 2.
Nyitva tartás: H-V 14:00-22:00
Facebook