Élmény
Útmutató a harmadik kerülethez
Fotó : Digicart
Gellért fürdő

Budapest kerületeit bemutató cikksorozatunk harmadik felvonásában – az első kettőt itt, illetve itt olvashatjátok – a talán leggazdagabb történelemmel büszkélkedő városzrészt, Óbudát járjuk körbe A-tól Z-ig. Az évezredes romok és a barokk építészet remekművei olykor szocreállal keverednek, de az összképen ez mit sem ront, hiszen sem a távoli, sem a közeli múltat nem érdemes szégyellni. Az óbudai i-re a Római-part teszi fel a pontot, de a lényeg a részletekben és alábbi cikkünkben rejlik.

A hangulat Tömegközlekedés Látnivalók Búvóhelyek Művészet és kultúra Mindennapi kenyér Éjszakai élet Útmutató erő, egészség

A hangulat

Fotó: flickr.com
Pozitív értelemben kisvárosi, talán a legcsendesebb, legnyugodtabb budai kerület, amely gazdag a város egyéb pontjain fájóan ritkás zöldterületekben. A Szentendre felé eső, ókori látnivalókban bővelkedő szakasz – ismertebb nevén Aquincum – a közép- és általános iskolai történelemórák bejáratott helyszíne. Az évezredes római romok és az évszázados épületekkel büszkélkedő Fő tér és környéke olykor szocreállal keveredik, de ez mit sem ront az összképen. A hídszépségverseny futottak még kategóriájába sorolható Árpád hídról pillanatok alatt megközelíthető a , így a sportolási és romantikázási lehetőség is adott. Bár Óbuda alig húsz percnyi BKV-zásra található a belvárostól, mégis a kellemes izoláltság érzetét kelti.
Óbuda
  • 1033 Budapest, Fő tér és környéke

Tömegközlekedés

Fotó: hirado.hu
A Batthyány térről induló békásmegyeri, illetve szentendrei HÉV értékvédő – értsd: időszámításunk előtti – szerelvényei gyors, és az elengedhetetlen kalauznak köszönhetően egyúttal nosztalgikus közlekedési alternatívát nyújtanak egy óbudai kiránduláshoz. A régit az újjal, vagyis Óbudát Újbudával összekötő 86-os buszra többek között a , a , valamint a  is felpattanhatsz. Az 1-es és az 1A villamos ikervonalai – előbbi a Bécsi úttól egészen a (amely a állandó otthona) – Rákóczi híd triumvirátusig közlekedik.

Látnivalók

Fotó: budapest-foto.hu
A 250 éves múltra visszatekintő, barokk stílusú Zichy-kastély nem csupán kissé megkopott pompájú építészeti látványosságként, hanem művelődési házként is funkcionál; ráadásul a sokat látott falak között tekinthető meg az Óbudai Múzeum, a Kassák Múzeum, továbbá a tárlata. Az Aquincumi Múzeumba történelemórai kereteken kívül is érdemes legalább egyszer ellátogatni, a Kiscelli Múzeumot pedig, sokszínű kiállításpalettájának hála, képtelenség megunni. A kultúrára kevésbé szomjazóknak egy kávézással koronázott, kiadós óvárosi sétát ajánlunk.

Búvóhelyek

Fotó: Wavrik Gábor
Annak ellenére, hogy a 10 kilométer hosszú csónakházai közül egyre többet – még a műemlékké nyilvánított Vöcsök II. is az égi vadászmezőkre távozott – áldoznak fel a lakópark építés oltárán, nyáron, amikor a hekkező teljes fordulatszámon pörög, kihagyhatatlan óbudai program egy Rómain átlustult nap.

Művészet és kultúra

Fotó: Smizedivat
Az Óbudai Nyár egy programok tucatjait felvonultató összművészeti fesztivál, amelyhez a kerület minden jelentősebb kulturális intézménye – így a magyar élőzene kifogyhatatlan lelőhelye, a kapolcsi gyökerekkel büszkélkedő is – hozzáteszi a maga kirakós darabját. Koncertek, filmvetítések, kiállítások júniustól szeptemberig, és ameddig csak a szem ellát. Az Óbudai-szigeten megrendezett Sziget Fesztivált még annak is szükségtelen bemutatni, akinek még életében nem kellett egy hét együttlét.

Mindennapi kenyér

Az őstermelők egész sorával, valamint régies atmoszférájával vonzóvá tett óbudai piac ha az óperencián túlról nem is, de messzi kerületekből mindenképp vonzza a friss gyümölcsre és zöldségre áhítozókat. A piac mellett kiváló alapanyagforrás még a teljes gourmet-palettát felvonultató , ahol mindent megtalálhatsz, ami a főzőtudományod kibontakoztatásához szükséges lehet. Amennyiben nincs kedved vagy időd konyhai műveletekkel bajlódni, a Gyradiko, a görög gasztronómia budapesti csúcsa, a adagoló , valamint a letisztultságában családias Pastrami örömmel a segítségedre sietnek.

Éjszakai élet

Fotó: utazom.com
Mivel a korábbiakban Óbudát csendes, nyugodt, szinte kisvárosi kerületként jellemeztük, senkit sem fog derült égből bárzongoraként érni a tény, mely szerint nem ez Budapest legvibrálóbb buliközpontja. Persze nem kell amiatt aggódnod, hogy az egyetlen esti elfoglaltság az aquincumi szellemidézés, hiszen a és a ikertornyai ezüsttálcán kínálják a vízparti, illetve a Művészetek Völgyét idéző hangulatot.

Útmutató erő, egészség

Fotó: futas.net
zöldterületek, a környező hegyek, továbbá a Római Fürdő sportolási és kikapcsolódási lehetőségek páratlan kollekcióját kínálják, mondjuk utóbbi csak nyáron vehető igénybe. Bár a  található , valamint a szigettel szemközt, a budai oldalon nyújtózó Komjádi Uszoda két másik kerület – egész pontosan a XIII. és a II. – részét képezik, Óbudáról is könnyen megközelíthetőek.