Shopping
Kilenc szuvenír, amit mi is hazavinnénk
Fotó : Stempli Shop
Kilenc szuvenír, amit mi is hazavinnénk

Budapest egyre feljebb kúszik a látogatásra javasolt metropoliszok listáján, s lassan természetessé válik, hogy az őszi hónapokban is lépten-nyomon turistákba botlunk. Idén rekordszámú külföldi érkezését prognosztizálják, akik közül egyre többen szeretnének igényes és stílusos szuvenírt hazavinni. Ezért végigjártuk a főváros üzleteit, s felkutattuk azokat, amelyek nem csupán az idelátogató külföldiek szívét dobogtathatják meg, de a miénket is.

Rackajuh, puli és társaik - Uhlár Kamilla Én a szívemet adtam neked - „VASARFIA” kollekció Te kis juhász, merre mész? - Folqa Porcelánvarázslat - Boldizsár Zsuzsa Madárka, madárka - MIMM Folklór és piktogram - Bimba Nyomtass matyót! - Stempli Shop Múltból a jövőbe - Blue Paprika Mohácson innen és túl - Tatai Tibor A magyar valóság, szerintünk

Rackajuh, puli és társaik - Uhlár Kamilla

Ha Magyarország kapcsán néhány őshonos állatfaj felsorolásába kezdenénk, a szürke marha, a mangalica, a puli vagy akár a rackajuh is egész biztosan dobogós helyen végezne. Így gondolkodott Uhlár Kamilla is, aki a Magma Galériával közösen egy komplett párnakollekciót tervezett a tipikusan magyar fajok főszereplésével. A hímzett darabokon sorjázó kedves állatcsoportok bármelyikével szívesen megosztanánk kanapénkat vagy kedvenc olvasófotelünket.

Ár: 8200 forint
Forgalmazó: Magma

Én a szívemet adtam neked - „VASARFIA” kollekció

Moshammer Kinga divattervezőként kezdte pályáját, ám néhány hónapja saját márkát indított útjára, s különleges alapanyagokból – rétegelt lemezből és plexiből – készülő lakberendezési kiegészítőket dobott piacra. VASARFIA sorozata az egykori hetivásárokból hozott ajándékok szép hagyományára épít. A valamikor kifejezetten szerelmi ajándéknak szánt mézeskalács szíveket idéző falitükrök több méretben is elérhetők, így akár az érzelem hőfokát is mutató S, M és L variációk közül választhatunk.

Árak: Nagy szív (100 cm x 75 cm): 79000 forint. Közepes méretű plexi szív (40 cm x 32 cm): 6500 – 8500 forint. Kisebb méretű plexi szív (kb. 10 cm x 15 cm): 3200 – 4900 forint
Forgalmazók: Magma,  WAMP

Te kis juhász, merre mész? - Folqa

A formatervezett szuvenírek piacát új alapokra helyező Folqa-figurák ötletes formában vezetnek be a tradicionális népi foglalkozások mai szemmel már ismeretlen univerzumába. A kézbe simuló, kedves karakterek öltözékei eredeti magyar népi – kalocsai, matyó, mezőtúri, buzsáki és más – minták alapján készültek, s mindegyikükhöz egy-egy rövid leírás is tartozik, amelyek az igazságos betyár, a jókedvű borász, a csillagszemű juhász, a rátermett csikós és társaik világának rejtelmeit tárják fel.

Ár: 6000 Ft
Forgalmazók: Magma, Magma+ Memories of Hungary,

Porcelánvarázslat - Boldizsár Zsuzsa

A legnagyobb hazai műhelyeket is megjárt porcelántervező, Boldizsár Zsuzsa iparművész Folk sorozatában bátran, mégis tisztelettel nyúl a tradicionális hímzésmintákhoz. Tányérjain az esetlegesnek ható, hol félrecsúszott, hol megvágott, reliefszerű vagy matricázott dekorok újszerű és izgalmas hatást keltenek. Nemrég debütált ékszereit pedig egy saját fejlesztésű technikával kilyuggatva fényes selyemcérnával hímezi ki. A végeredmény hihetetlenül finom, az összkép friss és merész.

Árak:
kisebb tányér: 8500 – 9500 forint
nagyobb tányér: 14 000 – 20 000 forint
nyaklánc: 8500 – 9500 forint
gyűrű: 8000 – 9000 forint
karkötő: 10 000 -15 000 forint

Forgalmazók:
Magma Galéria
Magyar Nemzeti Galéria Shop
Memories of Hungary
Palmetta Galéria

A hímzett ékszerek jelenleg csak megrendelésre kaphatóak.

Madárka, madárka - MIMM

Finom vonalakkal megrajzolt madárkák, virágok és szívek uralják a textilékszereket és a legújabban már pólókat és képeslapokat is kínáló MIMM termékeit. A fiatal duó, Hendzsel Ilona és Nagy Móni tárgyainak alapja egy saját tervezésű, leginkább az írókázott hímes tojások vonalvezetését idéző motívumvilág. Kedvenceink azok a nagyméretű és karakteres nyakláncok, amelyek mágnesként vonzzák a tekintetet, s bármilyen szettet egyedivé tesznek.

Árak:
gyűrű: 6000 – 8000 forint
karkötő: 4000 – 7000 forint
nyaklánc: 6000 – 8000 forint
nagy nyaklánc: 25 000 forint
képeslap: 650 forint

Forgalmazók:
Fian Koncept
Magma
Magma+

Folklór és piktogram - Bimba

Barcsi Diána olyan gyerekjátékokat tervez és készít, amelyek függetlenek mindenféle divattrendtől, ugyanakkor erős kulturális üzenetet közvetítenek. A Folk-pictograms puha pamutból készülő babái a Matyóföld jellegzetes mintakincsét és hagyományos viseletét feldolgozó ruhákat viselnek, s a hetyke bajuszos legények és szende kontyos lánykák a legfiatalabb korosztály számára is könnyedén érthető módon mutatják be a tradicionális viseleteket. 

Ár: 5800 – 8900 forint

Forgalmazók:
KétEgér Könyvesbolt
Memories of Hungary

Nyomtass matyót! - Stempli Shop

Fotó: Stempli Shop
Karácsony Andi gyerekkora óta rajong a festékekért, ceruzákért, tintákért és persze a pecsétekért. Itthon nem talált kedvére való, igényes grafikájú stempliket, ezért maga látott neki egy saját kreatív márka felépítésének. A Tinta Print Stempli Shop egyedi tervezésű, matyó virágot és szépséges szívet mintázó pecsétjeivel az üdvözlőkártyáktól a csomagolópapírokig szinte bármit felturbózhatunk.

Ár: 4500 – 6500 forint

Forgalmazók:
Pagina Galéria
Karcsi Papírboltja

Múltból a jövőbe - Blue Paprika

Absztrakt formák, élénk színek és plexi minden mennyiségben. Ez a Blue Paprika, Pálffy Szilvia és Szűcs Teréz közös brandje. A márka nem kevesebbre törekszik, mint hogy a hazai folklórelemek elképesztő gazdagságát a húszas-harmincas korosztály számára is értékelhető, igényes formában bemutassa. Hangsúlyos ékszereik – fülbevalók, kitűzők, nyakláncok, nyakékek -, valamint öveik és táskáik formavilága hagyománytisztelő, megjelenésük üde, látványos és korszerű.

Ár: 3900 forint
ForgalmazóEventuell Galéria

Mohácson innen és túl - Tatai Tibor

A mohácsi grafikus szülővárosának felkérésére néhány évvel ezelőtt komplett turisztikai arculatot tervezett a híres busójáráshoz kapcsolódóan. A város vezetése végül nem használta fel a munkáját, ám Tatai Tibor úgy döntött, nem hagyja veszni a rengeteg befektetett munkát és kutatást, s elkészítette saját ajándéktárgy-kollekcióját. Bögréit, pólóit, ékszereit és digitális printjeit szinte karikatúrává egyszerűsített vigyorgó busófejek és a mohácsi nemzeti parkban élő állatokat ábrázoló grafikák díszítik.

Ár:
bögre: 3000 – 5400 forint
kitűző: 800 – 1000
fülbevaló: 2500 – 3600
vászontáska: 1800 – 3400
póló: 4000 – 6200 
poszter:
A/4 2500 – 3500 forint,
A/3 4500 – 6500 forint,
50×70 10 000 – 12 500 forint,
70×100 15 000 – 20 000 forint

Forgalmazók:
Fian Koncept

Makett Labor
Memories of Hungary

Portéka Bolt
XD Design

A magyar valóság, szerintünk

A nagybetűs MAGYAR VALÓSÁGot tárja fel a 6 kötettel induló , amely egyszerre vicces, populáris és művészi. A Szabó Zsófi dizájner diplomamunkájaként született projekt hamar kitört a MOME falai közül, hogy megmutassa a világnak az itt élők önmagukról alkotott képét fiatal írókon keresztül. A könyvecskék november 27-étől kaphatók a különböző dizájnboltokban, kisebb könyvesboltokban és az interneten magyar, angol és olasz nyelven.