Szórakozás
A legjobb Duna-parti helyek, ha szeretnénk vízközelben lazulni Budapesten
Fotó : Szabó Gábor / WLB
kabin, duna, népsziget

Június 29. a nyári Péter-Pál nap mellett lassan másfél évtizede a nemzetközi Duna-nap is, 2004 óta ünneplik a folyam menti országokban. Ha nem is Fekete-erdőtől a Duna-deltáig, de Óbudától Soroksáig megnéztük, milyen helyeken ücsöröghetünk a nyári melegben a folyóparton Budapesten, mert ugyan nézhetjük a hullámokat a rakodópart alsó kövéről is, hűen József Attilához, ám szerencsénkre ennél sokkal kellemesebb és változatosabb helyeket is találunk már egy kis vízparti lazuláshoz.

1. A klasszikus: Római-part 2. A nyugis: Kabin 3. A borozós: Kadarka Bárka 4. A bulis: PONTOON 5. A gerilla: Szent Gellért téri grill 6. A pázsitos: Kopaszi-gát Valyo Kikötő 8. A laza: Dunaparty Megálló 9. A hekkes: Kompház 10. Az újjászülető: Hullám Csónakházak +1 A panorámás: Szabadság híd

1. A klasszikus: Római-part

Fotó: Hölvényi Kristóf / We Love Budapest

Vízpart, lángos, hekk, csíkos nyugányak – ha Budapesten keresünk csillezős Duna-parti helyet, talán a legtöbbünknek a Margit– és a Hajógyári-szigeten is túl, Buda északi csücskben fekvő  Római-part jut elsőként eszünkbe, és nem is véletlenül. Nemrég mi is újra bejártuk a környéket, hiszen minden évben tartogat valami újdonságot. A Fellini Kultúrbisztró már említett kultikus csíkos nyugágyai, a Nap bácsi vagy a Platán hekkjei, palacsintái és sörei mellett lehetőségünk van akár kenut, kajakot bérelni, petanque-ozni vagy bográcsozni is.

Római-part
 • 1031 Budapest, Római part

2. A nyugis: Kabin

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A tavalyi nyár nagy vízparti felfedezettje volt számunkra a Népszigeten megnyílt Kabin, amely alig 10 perc sétára fekszik Újpest Városkapu megállótól. Az egyszerű, de nagyszerű helyen tényleg a vízparton ücsöröghetünk, vagy  valamelyik nyugágyban napozhatunk, esetleg a vitorlaponyvák alatt egész nyáron láblógatva szürcsölhetjük a limonádét vagy fröccsöt. A kínálatban ételek is szerepelnek, ha harapnánk valamit, este pedig változatos programok várnak mindenkit, szabadtéri mozizás vagy épp egy akusztikus koncert. Azért ha jövünk, a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthont, se a pulóvert, mert a vízparton bizony jóval hűvösebb van, mint a benti betonrengetegben.

Kabin
 • 1138 Budapest, Népsziget út 727.

3. A borozós: Kadarka Bárka

Fotó: Kadarka Bárka

Kevésbé vadregényes, mint az előző két helyszín, viszont jóval közelebb esik a belvároshoz a margitszigeti  Atlétika Centrum meletti Kadarka Bárka. A név nem csoda, ha sokaknak ismerősen cseng, hiszen a Király utcai Kadarka – ami mindig csak egy apró terasszal rendelkezett – újabb egysége költözött ide. A selymes homokra faborítást húztak, a konszolidáltabbak ücsöröghetnek az asztaloknál, de itt is vannak kényelmes piros nyugágyak, és még a bárkába is beülhetünk kis sámlikkal.A Bárka borszelekcióját a nyárra hangolták, gyümölcsösebb, könnyedebb tételeket kortyolhatunk náluk, de közel 30-féle borral készülnek, úgyhogy mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.

 • 1138 Budapest, Margitsziget
 • H-V 15:00-01:00

4. A bulis: PONTOON

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Az idei a harmadik nyár, amikor nem egyszer hajnalig pörög a buli a Lánchíd pesti hídfőjénél. A Pontoonba egyszerre járnak helyiek és külföldiek, nem egyszer mi is úgy csábultunk oda, hogy a Lánchídról letekintve elkapott a hangulata. Ha lazulni szeretnénk, függőágyak, kényelmes ülőalkalmatosságok várnak, vagy akár a Duna-partra is kiülhetünk egy fröccsel a kezünkbe a budai panorámában gyönyörködni. A programkínálat tényleg az egész szezonban szuper, szabadtéri mozival, rengeteg élőzenei koncerttel, magyar és külföldi előadókkal, valamint hajnalig tartó DJ-szettekkel várják a táncoslábú mulatni vágyókat.

PONTOON
 • 1051 Budapest, Id. Antall József rakpart 1.

5. A gerilla: Szent Gellért téri grill

Fotó: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna

Valószínűleg nem sokan ismerik, nehéz is kiszúrni, hogy merre van, ha valaki nem célirányosan keresi, de létezik egy szuper alternatív vízparti helyszín 2017 tele óta a Szabadság híd közelében. A Gellért téri Gerilla Grill a KIFOLYÓ című projekt legizgalmasabb, központi része, a BME-s hallgatók a Valyóval karöltve a Gellért fürdő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki egy olyan közösségi helyet, ahol jó időben grillezni, beszélgetni, sakkozni is tudunk, miközben a lábunknál locsog a Duna, mellettünk pedig akár helyi horgászokkal is szóba elegyedhetünk.

Szent Gellért tér
 • 1111 Budapest, Szent Gellért tér

6. A pázsitos: Kopaszi-gát

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A dél-budai Lágymányosi-öböl környékén nyújtózó Kopaszi-gát az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti helyévé nőtte ki magát. És bár az idei nyári idillt már kissé megtöri a közelben megindult BudaPart építkezése, bőven találunk még kellemes és nyugodt vízparti szakaszokat éttermekkel, kávézókkal, teraszokal és játszóházzal. Ha szeretnénk kiszakadni a város nyüzsgéséből, és pár órát természet és vízközelben tölteni, a Kopaszi ideális hely lehet, akár egy kis pikinikezéshez is, vagy csak a partra leheveredve az olvasgatáshoz.

BudaPart - Kopaszi gát
 • 1117 Budapest, Kopaszi gát

Valyo Kikötő

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

A Valyo idei nagy dobása a Rákóczi híd lábánál a Müpa mögött található Duna-parti helyük, ami tényleg a nyár legszuperebb szabadtéri placca lett. A szervezet évről évre változatos módokon igyekszik a városlakókhoz közelebb hozni a folyót. A téli mobilszauna a parton, különböző térspecifikus installációk és a részben hozzájuk köthető „Szabihídfoglalások” is mind ezt a célt szolgálták. Mostani helyük pedig valódi közösségi tér lett, ahol a Duna felé forduló hatalmas fa padokon napesig beszélgethetünk akár nagyobb társaságokkal, vagy a színpad előtti homokkal felszórt placcon koptathatjük a sörpadokat. A programkínálat is változatos és ingyenes, koncertek, workshopok, filmvetítések vagy beszélgetések közben csodálkozhatunk rá arra, hogy mennyire jó, hogy a közelben egy folyó is van.

Valyo Kikötő
 • 1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.

8. A laza: Dunaparty Megálló

Fotó: Balkányi László / WLB

Budafok felé haladva két egészen szokatlan tereptárgyra leszünk figyelmesek a víz partján: a londoni csúcsforgalomból ismerős piros emeletes buszok állnak a vízparton, mintha valami csoda folytán a hosszú szolgálat után a busznirvánába kerültek volna. A járgányok körül pedig kiülős teraszt találunk, ahol jól megtömhetjük magunkat hekkel, palacsintával, hogy aztán az egészet leöblítsük sörrel vagy limonádéval, ha még vezetni fogunk. A környező ipari rozsadövezet – bár elsőre nem gondolnánk –illusztris látvány, és a Lánchíddal valóban nem versenyezhet, de ennek a csendes elmúlásnak is megvan a maga bája.

Dunaparty Megálló (Dunaparty Melegedő)
 • 1116 Budapest, Hunyadi János út 162.
 • A nyitva tartás az időjárás függvénye is, az időpontok tájékoztató jellegűek.

9. A hekkes: Kompház

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A budafoki Duna-parton álló halakra specializálódott (majdnem) vízparti étkezde a bicikliúthoz is nagyon közel esik, így talán mint bringás pihenőként a legismertebb. Az árnyékos teraszon dizájn szempontból nagy bravúrt ne várjunk, a hangsúly itt az ételeken van. A sült keszeg kívül tökéletesen ropogós, belül pedig nagyon ízletes. A hekk a tömörebb húsú, óceáni fajta, a pisztráng pedig omlós és aromás. A hely egyik specialitása a ropogósra sütött kagylóhús és az aquadella (apróhal), ami sörkorcsolyaként is tökéletesen megállja a helyét ráadásul a jellegzetes, színes faragott halacskákról minden itt lőtt Instagram fotó is jól beazonosítható. 

Kompház
 • 1222 Budapest, Gyár utca 1.
 • A konyha 21.30-ig tart nyitva.

10. Az újjászülető: Hullám Csónakházak

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

2015 nyarán nyitott meg a BLOKK Építész Műhely tervei szerint újraépített és helyreállított egykori csónakház Pesterzsébeten, a Soroksági-Duna mellett. A partszaksz megújulása azóta is zajlik több ütemben, tavaly átadtak egy vizes tematikájú játszóteret, és 2016 óta itt edz az ESMTK kajak-kenu szakosztálya is. De nemcsak a profi sportolók szállhatnak itt vízre, egy-egy órára is bérelhetünk hajót, utána pedig a büfé teraszáról nézhetjük a vizet egy sör társaságában.

 • 1203 Budapest, Vízisport utca 12.

+1 A panorámás: Szabadság híd

 

Szabadság híd
 • 1093 Budapest, Szabadság híd