Ki ne tudná, hogyan néz ki a Campbell paradicsomleves konzerv, vagy Marilyn Monroe rózsaszín arca és zöld haja? Ezeket Andy Warhol bevéste az emlékezetünkbe. Mélyen. Ahogyan Roy Lichtenstein is a felnagyított képregény-jeleneteit, karakteres fekete-sárga-piros színeivel.

Az viszont már kevéssé ismert, hogy a 60-as, 70-es évek pop artos világában hasonlóan tehetséges művészek dolgoztak itthon is, többen közülük alkalmazott reklámgrafikusként, megjelenítve az Orient Mokka csodálatos ízvilágát (Bakos István) vagy a remek Biopont, ami eltünteti még a veszélyes ragadozóként ismert tigris csíkjait is (Kemény György). Aztán ott vannak azok az izgalmas pop art mozi és koncert plakátok, melyeket Görög Lajos, Máté András, Darvas Árpád alkottak abban az időszakban. A művészek listája szerencsére ennél jóval hosszabb, volt miből válogatni.

A Marczin április 25-től május 19-éig látható kiállítás ebbe az aranykorszakba nyújt betekintést a hazai pop art legjelesebb képviselőinek munkáin keresztül. Május 9-én pedig ismét Falra fel! plakátaukcióra kerül sor, amikor az alkalmazott grafika legismertebb hazai és külföldi képviselőinek munkáira licitálhatunk.

Címkék