szabadidő

szerkesztés

Történelmi fürdő a város közepén – 10 dolog, amit a Rudasról tudnod kell

Szerzők

  • We Love Budapest

2016. 07. 15. 14:34

Kevés olyan város van az egész világon, ahol annyi meleg vizű gyógyfürdő van, mint Budapesten – a fővárosok között pedig egészen biztosan nincs több hasonló. A budapesti fürdők között is van egy nagyon különleges a Duna partján, amelynek épülete tulajdonképpen nem egy, hanem úgy fél tucat, különböző korszakban épült részből áll. Az alábbi cikkben annak jártunk utána, hogy honnan ered a különös név, mely korszakokban épültek az egyes részei, és végül, hogy milyen lett a felújítás után. 10 érdekesség következik, amit talán te sem tudtál!

Fotó: Budapest City Archives

Évszázadok óta fürdő

1/10

Azok a nem helybeliek, akik a felújított belső terekben fürdenek, talán nem is sejtik, hogy egy sok száz éves történelmi tradícióra visszatekintő épületben teszik mindezt. IV. Béla uralkodása alatt a johannita lovagok ispotályt (ez körülbelül a kórház mai megfelelője) és fürdőt alakítottak ki ezen a területen, majd ezt az épületet alakította át Szokoli Musztafa budai pasa 1566 és 1572 között. Gyakorlatilag azóta működik itt Budapest legrégebbi termálfürdője, amelyet összesen 21 gyógyforrás lát el vízzel.

Fotó: Unknown / Tamás Kiss Postcard Scan

Időutazás a török korba

2/10

A medence nyolcszögletű és félgömb kupola fedi, amit nyolc oszlop tart. A kissé gőzös légtér és a kupola apró ablakain átfutó fénysugarak páratlan hangulatot teremtenek, az egész környezet egy hangulatos török kori időutazásra hív. Ez a különös atmoszféra a világszerte jól ismert Borgiák című sorozat készítőit is megihlette, így az első évad 3. részének fürdős jelenetét itt forgatták.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Klasszicista szárny

3/10

Ehhez a török kori szárnyhoz a 19. században több új rész is épült. Ebben a klasszicista stílusú részben kapott helyet a hangulatos uszoda 20 méteres medencével.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Forrásvizek és török-magyar fúzió

4/10

Végül 2014-ben készült el a modern wellnessrész az úgynevezett Juventus-szárnyban, az épületegyüttes déli oldalán, a korábbi ásványvíz-palackozó helyén. Helyet kapott itt egy új étterem is, amelynek receptjei részben a helyi forrásvizekre és a török–magyar fúziós konyhára építenek.

Fotó: Rudasfurdo.hu

Homályos elnevezés

5/10

Ugyan a kettes villamoson utazva gyakran hallhattunk gimnazistáktól alternatív tippeket a Rudas elnevezését illetően, de honnan is eredhet valójában ez a név? A név eredetének leleplezéséhez Pest-Buda egy sokszínű multikulturális időszakához kell visszanyúlnunk. Az első és tán kevésbé hiteles elmélet szerint az itt található kompkikötő rúdjáról kapta a nevét.

Fotó: Rudasfurdo.hu

A délszláv kapcsolat

6/10

Hitelesebbnek tűnik az az elképzelés, amely inkább a délszláv nyelvekből és a ruda, vagyis bánya szóból eredhet. A Rudas ugyanis ilidzsa – vagyis termál – típusú fürdő volt, erre utal a török kori elnevezés, a Jesil Direkli ilidzsa is, ami magyarul zöld oszlopos fürdőt jelent. Valószínűsíthető, hogy az akkor itt élő tabáni szerbek és bosnyákok leegyszerűsítették az elnevezést, akik így rudna ilidzsének, vagyis ásványvízfürdőnek nevezték.

Fotó: Rudasfurdo.hu

A rejtélyes zöld oszlop nyomai

7/10

Az említett zöld oszlop helyét máig sem találták meg a régészek, viszont érdekes, hogy a falba építve fölfedezhetünk zöldes színű köveket, amelyekről elképzelhető, hogy egykor az említett oszlopot erősítették.

Fotó: We Love Budapest

Alul semmi

8/10

Korábban nem létezett koedukáció, és a termálfürdőben még a mai napig vannak nemekre osztott napok. Hétköznap csupán a keddi nap a hölgyeké, a többi nap az uraké, hétvégén pedig koedukált „fürdőruhás napok” vannak. Igen, fürdőruhás napok, ugyanis a nemekre osztott napokon a látogató választhat, hogy marad a fürdőruhájában, vagy kér egy kötényt a fürdőszemélyzetétől, esetleg extrém esetben nem bajlódik semmilyen textillel, hanem ádámkosztümben adja át magát a teljes nyugalom és szabadság érzésének. Tapasztalatunk szerint a kötényes verzió a legnépszerűbb, aminek a pikantériája, hogy testünknek csak az egyik felét fedi, így elsőre kicsit sokkoló lesz a látvány.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Zsolnay vízköpők

9/10

Akinek még sincs ínyére ez a fajta ágyékkötős időutazás, nyugodtan kipróbálhatja a már említett új szárnyat. Először furcsának tűnhet a majd 500 éves termálfürdő és a modern wellness kettőssége, de azt a páratlan panorámát, amelyet a kinti napozóterasz, illetve a jakuzzis medence nyújt, maximum a korábban itt funkcionáló palackozóüzem munkásai élvezhették… A törökfürdő kissé zajos, beszélgetős hangulatával ellentétben megfigyelhetjük, hogy a látogatók többsége néma csendben csodálja a Gellért-hegy, a Duna és a pesti oldal látványát. A pirogránitból készült vízköpőket a nagy múltú pécsi Zsolnay-gyár készítette.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

10/10

1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

Több Infó

Címkék

Az új szárny homlokzatát egy különleges, úgynevezett girih-minta burkolja. Ez a matematikai sokszögekből alkotott rendszer a régi iszlám mintázatokat idézi.

A külföldiek nem véletlenül szeretik, így nem érdemes nekünk, budapestieknek sem kihagyni egy látogatást: aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, netán egy múltbeli időutazásra, mindenképp keresse fel Budapest egyik leghangulatosabb gyógyfürdőjét!

Hasonló tartalmak

Admin mode