Ahogy kezdődik a nyár, nehéz a költekezésnek határokat szabni. Viszont júniusban is akad bőven program, amivel nem kell a pénztárca mélyére nyúlni, mégis tartalmas kikapcsolódásra számíthatunk. Ebben a cikkben ajánlunk koncerteket, skót táncházat és filmvetítést, de ha Jóbarátok-rajongók vagytok, akkor is örülni fogtok!

 1. Retro Kertmozi: Macskafogó

Nyáron népszerű retró magyar filmeket láthatunk a Virág Benedek Házban, és 6-án, csütörtökön egy igazi klasszikussal kezdhetjük a sort: ki ne ismerné a macska-egér közegbe helyezett James Bond-paródiát Nick Grabowskival, a visszavonult 007-es egér ügynökkel a főszerepben? Örökzöld poénjainak köszönhetően az egész estés rajzfilm kultikusnak számít magyar nézők generációi számára.

A jegyek 1000 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

2. Cz. K. Sebő band

Sebő hosszú évek szólózása után, időnként zenekarral a háta mögött áll színpadra (Bradák Soma: dob; Szabó Benedek: basszusgitár). A trió koncertjeire egyedi, személyes hangulat jellemző. A Platon Karataev énekes-gitárosaként is tevékenykedő dalszerző egyéni projektjében álomszerű, lágy dalokat énekel, a ritmusszekció instrumentális daloktól kitörő refrénekig tartó úton kíséri. Főtémái az elmúlás megélése, a létezés jelentéktelensége és a belső világ határtalansága. Június 8-án a Turbinában a trió első nagylemezének dalait és több egészen új szerzeményt is előad a zenekar.

Az early bird jegyek 1500 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

3. Hatker hatkor: Terézváros térképeken

Terézvárost sokszor, sokféleképpen láthattuk már a Hatker hatkor előadásain, június 11-én pedig egy sajátos nézőpontból fogunk ismerkedni vele, a térképek segítségével. A 18. századtól a rendszerváltásig ívelően nézzük meg a kerület térképeit: kik készítették ezeket, milyen céllal, milyen nyelven készültek, mit és milyen részletességgel írtak le, miket ábrázoltak, és egyáltalán, mennyire követhető rajtuk, hogy mennyit változott a kerület.

A jegyek 1000 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

4. Kvíz-est: Minden, ami Jóbarátok

Ha a Central Perk ikonikus kávézóról rögtön egy dolog jut eszünkbe, vagy ha megszólal az I'll Be There for You, egyből a szökőkút előtti kanapén ücsörgő 6 jóbarát ugrik be, akkor június 14-én a K11 kvízestjén a helyünk! Az eseményen Jóbarátok-kedvelők csapnak össze.

A jegyek 1000 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

5. A Dagda zenekar skót táncháza

A Dagda zenekar egy kelta istenről kapta a nevét, és már közel harminc éve játszik skót és ír dallamokat, énekel vidám kocsmadalokat. Hosszú időre nyúlik vissza együttműködésük a Budapest Skót Táncklubbal, amelynek táncházában rendszeresen zenélnek. Június 22-én, szombaton Molnár Zsolt tánctanárral kiegészülve várják a skót tánc iránt érdeklődőket.

A jegyek 1500 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

6. EtnoRom-koncert

Az EtnoRom együttest a roma zene világhírű szólóénekes párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaiból. Dalaikra az elmúlt évtizedekben Japántól az Egyesült Államokig milliók ropták, hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendülő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közönség. Az EtnoRom repertoárja az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazzel fűszerezett „roma világzenéig” ível – erről győződhetünk meg június 26-án a K11-ben.

A jegyek 1500 forintba kerülnek, további infókat pedig itt találtok.

7. Adománygyűjtő Voneszo-táncház

A Voneszo Alapítvány azon dolgozik, hogy a gyermekvédelemben dolgozóknak legyen lehetőségük szakmailag fejlődni és mentálisan töltődni. Ezért szakmai kompetenciafejlesztő alkalmaikon (SZAKKOMP) olyan témákat érintenek, mint például a kiégés megelőzése, önismeret, intézményi kultúra fejlesztése. Támogatások jóvoltából a mai napig ingyenesek ezek az alkalmak, hiszen a szakmabeliek bérezése nem teszi lehetővé, hogy a jóllétüket megóvó szolgáltatásért fizessenek. Június 27-én most a SZAKKOMP programjainak létrejöttét támogathatjuk, ha részt veszünk a Voneszo táncházán, és lehetőségeink szerint adományozunk.

Az eseményen adományokat fogadnak a szervezők, további infókat pedig itt találtok.

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék