Budapest nemcsak a történelmi látnivalók, a kultúra és a lenyűgöző építészet városa, hanem a gyerekek és a családok számára is rengeteg izgalmas kalandot kínál. Az egyik legvarázslatosabb program a meseösvények felfedezése a város különböző pontjain. Ezek az ösvények egyedi módon ötvözik a természetjárást és a mesélés örömét.

A meseösvények olyan tematikus túraútvonalak, amelyek során a gyerekek és a családok interaktív állomásokon keresztül ismerkedhetnek meg különféle mesékkel és történetekkel. Minden állomáson egy-egy mese elevenedik meg, ahol a gyerekek játékos feladatokat oldhatnak meg, és így aktívan részt vehetnek a mese cselekményében. Az ösvények célja, hogy a természet közelségével és a mesék varázsával szórakoztató és oktató élményt nyújtsanak. Miközben a legtöbb tanösvény alapvetően a felnőttek nyelvén beszél a gyerekekhez, a meseösvények játékos módon adják át az ismereteket, ezért a gyerekek szórakozva tanulhatnak, fejleszthetik problémamegoldó képességeiket és együttműködési készségeiket. A szabadtéri élmények akár a tudatos természetjárás kialakulásához vezető út első állomásai is lehetnek.

1. Érzékek ösvénye, Ferenc-hegy

II. kerület, Ferenc-hegy

Az Érzékek ösvénye 400 méter hosszú meseösvény, ezért könnyen, akár 20 perc alatt teljesíthető útvonal még a legkisebbek számára is, de akkor is jó választás, ha kevés az időtök, mégis kirándulnátok egyet a picike erdőben. A meseösvény az érzékelés segítségével mutatja be a Ferenc-hegy területén megtalálható élővilágot, az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódok segítségével a honlapról további érdekességekkel pótolhatók ki a helyszínen található információk, sőt, letölthető egy térkép is. Papírt és zsírkrétát nem árt vinni a kalandhoz.

Megközelítés: A 11-es vagy a 111-es busszal a Móricz Zsigmond Gimnázium megállóig.

2. Tükörben az élővilág, Ferenc-hegy

II. kerület, Ferenc-hegy

A másik irányba induló Tükörben az élővilág ösvény a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza. Mimó és Csipek két fantáziahős, akik az erdőt végigjárva, interaktív játékok keretében ismertetik meg a gyerekekkel az erdőlakókat. Az útvonal elején érdemes a mesét elolvasni, a kérdésekre pedig az állomásokon találhatjátok meg a válaszokat.

Megközelítés: A 11-es vagy a 111-es busszal a Móricz Zsigmond Gimnázium megállóig.

3. Kis-sváb-hegyi meseösvény

XII. kerület, Kis-Sváb-hegy

Az Élmény a természetben meseösvény az érzékszervi észlelésre helyezi a hangsúlyt, hogy a gyerekek az érzékszerveiken keresztül jobban megismerjék a terület növény- és állatvilágát. A madarakat távcsővel nézhetik, a természet hangjait zeneláda, az illatokat illatfa mutatja meg. A honos állatok szobrain, a katicán és a csigán a gyerekek útközben megpihenhetnek. Az 700 méter hosszú útvonalon Kormos, a Pilisi Parkerdő címerállataként ismert holló kalauzol.

Megközelítés: A 21-es, a 21A vagy a 212-es busszal a Pethényi út megállóig.

4. Sas-hegyi meseösvény

XII. kerület, Sas-hegyi Látogatóközpont

Sas-hegy 30 hektárnyi természetvédelmi területén Cincér Kázmér, a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata mutatja be a gyerekeknek a környéket. A virágpárkereső vagy az állati fo(r)gócska segítségével szórakozva ismerkedhetnek meg a Sas-hegy színes növény- és állatvilágával.

Megközelítés: A 8-as busszal a Korompai utca megállóig.

5. A Kiscelli-parkerdő meseösvénye

III. kerület, Doberdó út 34.

A Kiscelli-parkerdő különlegessége, hogy nem természetvédelmi, hanem műemléki védelem alatt áll. Egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa alakította ki a szép ősparkot (ez a mai Kiscelli-parkerdő) szobrokkal, sétautakkal, balusztrádos teraszokkal. 1935-ös halála előtt úgy rendelkezett, hogy a kastély és kertjének tulajdonjoga, valamint hatalmas műgyűjteménye a Fővárosra szálljon. A Kiscelli meseösvény játékos formában, érdekes feladványokkal, lesatírozható rajzokkal mutatja be a természet változatosságát, felhívja a figyelmet a rét és az erdő határán kialakuló cserjés-bozótos fontosságára, vagy épp arra, hogy egy kidőlt fa nem haszontalan, hanem fajgazdag élőhelynek számít. A túra 40 perc alatt teljesíthető.

Megközelítés: A Széll Kálmán tértől a 17-es villamossal vagy a Batthyány tértől a 19-es, illetve a 41-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig.

6. Körkörös utakon az Almássy téren

VII. kerület, Almássy tér

Klímatudatosság az Almássy téren? Mimó és Csipek nemcsak az erdőben, hanem Erzsébetvárosban is a környezetvédelemre hívja fel a legkisebbek figyelmét. A téren környezetbarát közlekedési módokról, a városi fák klímavédelemben betöltött szerepéről mesélnek. Utóbbit a park 30 éves platánfája prezentálja. A séta egyik állomása bemutatja a hulladékpiramist, azaz a hulladékkezelés ötlépcsős fontossági sorrendjét, a szelektív hulladékgyűjtést. A 150 méter hosszú ösvényen Ficak kutyus nyomait követve haladhatnak végig a gyerekek.

7. Zápor Kert – az Óbudai Kulturális Központ parkja

III. kerület, San Marco utca 81.

A Zápor Kert egy közösségi kert, mely a művelésre alkalmas egyéni parcellákon kívül közösségi tér is, valamint játszótér gyerekeknek. Meseösvénye élményalapú megközelítéssel nyújt betekintést például a palántázás mikéntjének lépéseibe. A kertben ismét Mimó és Csipek vállalják magukra az idegenvezető szerepét, és a városi kert ágyásai között elhelyezett játszódobozokkal hívnak kalandra, megismertetik a víz és a talaj szerepét, valamint megmagyarázzák azok kialakulását, szerkezetét.

8. Tiszta Lélek-zet meseösvény

Budakeszi, GW84+6M, 2092

Budakeszire nemcsak a Budakeszi Vadaspark miatt érdemes kilátogatni, de két meseösvényt is találunk itt. A 2 km hosszú Tiszta Lélek-zet meseösvény a Budakeszi határában álló két mamutfenyőtől indul, állomásain a gyerekek az erdő lakóival ismerkedhetnek meg. Az ösvény bejáratánál két hatalmas, Terra (Föld) és Pulmo (Tüdő) névre keresztelt fenyő várja a gyerekeket, akiket egy mese vezet végig az ösvény állomásain és a különféle feladatokon. A mese arról szól, hogy hogyan kötöttek szövetséget a gyerekek és a természet a Föld tiszta levegőjéért és az egészséges életért. A meseösvény a Digitális Vándor alkalmazás egyik gyalogtúrája, melynek során két holló, Oszi és Ottokár szegődik a gyerekek mellé útitársnak.

9. Interaktív tanösvény a Budakeszi Vadasparkban

Budakeszi, hrsz. 0210/12., 2092

Budakeszi Vadaspark tanösvényén Pele Pali vezeti állomásról állomásra a gyerekeket az állatok kifutói mentén. A kis látogatók a vadonban ritkán hallható állatok hangjait játszhatják le, megleshetik az itatóra járó madarakat, szarvakat és agancsokat tapinthatnak, és kideríthetik, olyan jók-e az ugrálásban, mint az állatvilág bajnokai. Nyomgyűjtő füzetbe gyűjthetők az állatok nyomai is. 

10. Bailavidrum meseösvények

A Bailavidrum csapata évente 7-10 alkalommal szervez meseösvényeket Budapesthez közeli vagy fővárosi kirándulóhelyekre. Az élő mesék által nagyon sok mindent megtanulhatnak és átélhetnek a gyerekek, ráadásul mindezt a természetben. A meseösvények alkalmával egy-egy magyar népmese elevenedik meg az erdőben vagy a Duna partján. A meséket általában 5 éves kortól ajánlják, a programok három-négy órásak. A gyerekeket a túra elején csapatokra osztják, majd elindulnak a szalagozást és a nyilakat követve az erdőben. A meseösvényen jelmezes, bábos meseepizódokat nézhetnek meg, sőt részt is vehetnek bennük, átélve bánatot, örömet, próbatételt, küzdelmet, bukást, sikert és a végén egy zenés, táncos mulatságot is.

(Borítókép: Hartyányi Norbert - We Love Budapest)

Címkék